Ingrijirea trandafirilor. Actiunile pe care orice gradinar trebuie sa le practice
Ingrijirea trandafirilor consta in sapte actiuni, ce trebuie realizate atent. Actiunile de care orice gradinar trebuie sa tine cont sunt: desmusuroirea, ingrasarea, udarea, lucrarea solului, indepartarea lastarilor, inlaturarea florilor trecute, protejarea plantelor.
In ingrijirea trandafirilor, gradinarul trebuie sa acorde o atentie deosebita in fiecare anotimp. In acest sens, actiune de ingrijire sunt:
Desmusuroirea
In primavara, trandafirii pitici trebuie desmusuroiti. Expertii spun ca in cazul trandafirilor cu trunchi inalt, daca protejarea peste iarna nu s-a facut prin ingropare, se indeparteaza materialele de protectie.
Taierea este una din actiunile de mare finete
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propria ta Plantatie de Paulownia
Cum sa castigi 30 000 euro ha chiar din cel de-al 3-lea an al afacerii tale cu fabulosii arbori Paulownia Comanda acum CD-ul tau despre Plantatia de Paulownia Este UNICUL ghid aparut pe piata ideilor de afaceri privind infiintarea unei plantatii de Paulownia El iti arata de la A la Z ce inseamna aceasta afacere si te invata cum sa...
Oferta Speciala
valabila 48h
Indepartati o parte din ramurile tufei si scurtati-le pe celelalte. La o tufa de trandafiri trebuie sa ramana maximum cinci ramuri, tinand cont de varsta trandafirului. La soiurile mai curajoase se pastreaza 6-7 ramuri. In cazul trandafirilor urcatori, se lasa ramuri anuale lungi de 50-150 cm, in diferite puncte ale lemnului vechi, astfel incat sa se imbrace obiectul de decorat (perete, pergola). Lemnul vechi se taie cu bomfaierul.
Ingrasarea
Folositi fie gunoi de grajd, fie de pasare. Ingrasamantul se aplica toamna, la doi-trei ani. Ingrasamintele chimice admise sunt: toamna, superfosfat (25-30 g/m2) si sare potasica (10-15g/m2), iar primavara, azotat de amoniu (15-20 g/m2). La vegetatie se foloseste ingrasamant suplimentar, gunoiul de pasari sub forma de solutie (500 g gunoi de pasari la o galeata de 10 l de apa).
O tufa are nevoie de 5 l de apa.
Udarea
Udati plantele cand solul este uscat. Nu udati zilnic, riscati sa afectati inflorirea trandafirilor.
Lucrarea solului
Vara, solul se praseste des pentru a fi lipsit de buruieni. Toamna sau primavara viitoare solul din jurul tufelor are nevoie de o sapatura mai profunda, dar fara sa rupeti radacinile.
Indepartarea lastarilor „rebeli“
Lastarii salbatici porniti din portaltoi trebuie indepartati pentru anu suprima altoiul.
Inlaturarea florilor trecute
Pe masura ce florile se scutura, trebuie indepartate prin taiere. Altfel, fructul ce se va forma va consuma inutil o parte din substantele hranitoare necesare trandafirilor.
Protejati trandafirii toamna dupa caderea frunzelor
In acest fel, trandafirii vor fi feriti dse ger. In cazul celor pitici, ridicati un musuroi de 25-30 cm la baza tufei.
La trandafirii cu trunchi inalt, protejarea se realizeaza in doua modalitati: fie se apleaca tulpina la nivelul solului si apoi se musuroieste doar coroana, fie se inveleste coroana cu paie sau hartie de sac. In al doilea caz, printre ramurile coroanei se asaza paie, cetina de brad, rumegus sau panusi de porumb, dupa care se leaga cu sarma.

Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri de viitor in agricultura
Afacerile in agricultura s-au dovedit a fi profitabile pe termen lung indiferent de suprafata de teren disponibila. Cu doar cateva sute de euro poti incepe o afacere care sa te ajute sa iti suplimentezi veniturile si sa te dezvolti catre un business stralucit.... citeste mai mult>>
Fabrica de Zahar Bod reia productia
Compania Best Achizitii S.R.L are in plan sa-si reia productia de zahar din sfecla de zahar in 2023. Incepand cu 1 noiembrie 2022, compania va demara procedura de negociere si achizitie de sfecla de zahar de la producatorii si asociatiile de producatori interesate.... citeste mai mult>>
Ce mai cultiva fermierii romani? Cartofi mov!
Nu este usor sa alegi afacerea in agricultura in care sa investesti, este nevoie sa iti pui gandurile in ordine, sa analizezi ideea, cum ar putea fi mai bine materializata, sub ce forma. Una dintre afacerile care ti s-ar potrivi, mai ales daca ai teren la tara, este cultivarea cartofilor mov. Sa afl... citeste mai mult>>
Planta care iti aduce 100.000 de euro la hectar
Schisandra, planta cu cinci arome, este o planta lemnoasa originara din China si Japonia. Schisandra chinensis este un medicament traditional chinezesc, care a fost inregistrat pentru prima data in cartea farmaceutica antica "Shen Nong Ben Tsao Ching" ca medicament superior si a fost folosit de mii ... citeste mai mult>>