Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

10 intrebari si raspunsuri cu privire la Codului de Bune Practici Agricole

10-intrebari-si-raspunsuri-cu-privire-la-codului-de-bune-practici-agricole

Codului de Bune Practici Agricole pentru Protectia Apelor Impotriva Poluarii cu Nitrati din Surse Agricole poate fi un document destul de greu de digerat, asa ca am preluat cele mai populare intrebari si le-am oferit un raspuns.


1. Trebuie sa fac analize de sol?
Daca sunteti un fermier care doreste performanta, studiile agro-chimice va ajuta sa atingeti productia tinta, evitand in acelasi timp cantitati mai mari care azot care ar insemna costuri suplimentare care nu ar fi acoperite de o productie mai mare.
 
Codul de Bune Practici Agricole permite insa intocmirea de planuri de fertilizare si fara studii agro-chimice, cu respectarea unor cantitati maxime de azot substanta activa (s.a.) la ha, in functie de culturi si panta, cum ar fi 120kg N s.a./ha pentru grau daca panta este de pana la 12%, si 90 de kg N s.a./ha daca panta este mai mare de 12%. Pentru alte culturi gasiti informatii despre limitele maxime de azot ce pot fi folosite fara a fi necesar un studiu agro-chimic in Codul de Bune Practici Agricole, la paginle 103 – 104, tabelele 7.4 si 7.5: https://apanoastra.ro/files/public/10000001/CBPA-integral.pdf
 
2. Care este cantitatea maxima de azot din ingrasaminte organice care se poate aplica intr-un an pe hectar de teren agricol?

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h
170 kg de azot pe hectar, insemnand 17 tone de gunoi de grajd complet compostat (mranita).
 
3. Care este perioada de interdictie a imprastierii dejectiilor lichide pe un teren arabil pentru o cultura de toamna?
Perioada de interdictie a imprastierii dejectiilor lichide pe un teren arabil pentru o cultura de toamna este 1noiembrie – 1 martie.
 
4. Care este perioada de interdictie a imprastierii gunoiului de grajd solid pe un teren arabil pentru o cultura de toamna?
Perioada de interdictie a imprastierii gunoiului de grajd solid pe un teren arabil pentru o cultura de toamna este 1 noiembrie – 15 martie.
 
5. Care este suprafata utila la sol necesara in functie de cantitatea de balegar care trebuie depozitata?
In mod obisnuit trebuie sa fie depozitate pe o grosime medie de 1,5 m, ceea ce inseamna ca pentru fiecare m³ de gunoi de grajd trebuie prevazuta o suprafata neta de 0,5 m².
 
6. Care este capacitatea de stocare a platformei gunoiului de grajd pentru un grasun, pentru perioada de interdictie a imprastierii gunoiului de grajd pe camp?
0,4 m³/animal/luna X 6 luni = 2,4 m³
 
7. De ce trebuie sa respectam regulile de gestionare a gunoiului de grajd si de imprastiere a fertilizantilor chimici?
Gestionarea improprie a fertilizantilor (naturali sau chimici) poate conduce la probleme grave de mediu (la eutrofizare – fenomen care afecteaza grav echilibrul ecosistemele acvatice) si de sanatate (la methemoglobinemie - o reducere a capacitatii sangelui de a transporta oxigenul, care se manifesta prin cianoza pielii, anxietatea si confuzie pe masura ce boala se agraveaza. Pot aparea dificultati de respiratie, oboseala, ameteala, precum si pierderea cunostintei. In forme mai grave ale bolii pot aparea disritmii, atacuri de apoplexie, stari comatoase, si chiar moartea bolnavului).
 
8. Apa poluata cu nitrati si nitriti devine potabila prin fierbere?
Prin fierberea apei cantitatea de nitrati nu se diminueaza, ci creste datorita evaporarii apei.
 
9. Pot depozita gunoiul de grajd direct pe pamant?
Nu! Gunoiul de grajd se depoziteaza pe o platforma individuala cu suprafata impermeabila cu scopul de a evita scurgerile de fractii lichide in sol si apa freatica. Mai multe informatii despre construirea platformelor individuale gasiti aici:  http://www.apia.org.ro/files/pages_files/Ghid_platforme_individuale.pdf
 
Daca cantitatile de gunoi de grajd sunt mici, se accepta si depozitarea pe folii de plastic, cu conditia ca acestor folii sa li se pastreze integritatea.
 
Daca la nivel de comuna exista o platforma comunala, aveti nevoie de o platforma individuala mult mai mica, doar cu scopul de a stoca gunoiul de grajd intre momentele de livrare. Platformele comunale sunt dotate cu echipamente cu care se poate asigura transportul, compostarea si imprastierea gunoiului de grajd, va invitam sa contactati primarila locala pentru detalii!
 
10. Care este capacitatea de stocare a platformei gunoiului de grajd pentru o vaca de lapte, pentru perioada de interdictie a imprastierii gunoiului de grajd pe camp?
1,9 m³/animal/luna X 6 luni = 11,4 m³

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 3.67 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton