Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Acord provizoriu cu privire la disponibilitatea si independenta studiilor stiintifice
Presedintia Consiliului si reprezentantii Parlamentului European au ajuns la un acord provizoriu asupra unui nou regulament privind transparenta si durabilitatea modelului UE de evaluare a riscurilor in cadrul lantului alimentar.
Presedintia Consiliului si reprezentantii Parlamentului European au ajuns astazi la un acord provizoriu asupra unui nou regulament privind transparenta si durabilitatea modelului UE de evaluare a riscurilor in cadrul lantului alimentar. Acordul provizoriu nu a fost confirmat inca oficial nici de Consiliu, nici de Parlamentul European.
Pe langa o mai mare transparenta a studiilor stiintifice pe care se sprijina cererile de autorizare a introducerii pe piata, noile dispozitii vor asigura mai multa securitate juridica pentru sectorul alimentar si o mai mare durabilitate a guvernantei si a capacitatii stiintifice a EFSA, Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
valabila 48h
„Cetatenii europeni merita sa beneficieze de norme fiabile si transparente in materie de siguranta alimentara. Ei trebuie sa dispuna de informatii complete si clare atunci cand evalueaza riscurile potentiale ale produselor alimentare. Prin acordul la care am ajuns astazi consolidam si mai mult increderea dintre consumatori, industria agroalimentara si institutii”, a declarat Petre Daea, ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale si presedinte al Consiliului
In acordul provizoriu se prevede ca:
-datele si informatiile justificative legate de o cerere de autorizare vor fi facute publice de catre EFSA dupa evaluarea valabilitatii cererii, cu exceptia cazului in care solicitantul dovedeste ca in acest fel interesele sale ar putea fi prejudiciate in mod semnificativ, cerand ca EFSA sa trateze in mod confidential datele si informatiile in chestiune.
-solicitantul va putea introduce o cerere de confirmare daca nu este de acord cu evaluarea realizata de EFSA in privinta confidentialitatii. In acest caz, informatiile nu pot fi facute publice pana cand nu se ajunge la o decizie finala.
-comisia va putea solicita EFSA sa isi comande propriile studii de verificare in cazuri exceptionale, controversate si deosebit de importante pentru societate.
-statele membre vor avea un rol mai activ in sprijinirea EFSA pentru a atrage mai multi oameni de stiinta de valoare care sa participe la grupurile stiintifice.
-comunicarea riscurilor intre toti actorii implicati – Comisia, EFSA, statele membre si partile interesate din sectorul public – va fi imbunatatita in vederea asigurarii unui grad mai ridicat de coerenta, transparenta si continuitate a fluxului de informatii de-a lungul intregului proces de evaluare a riscurilor.
Daca acest acord va fi confirmat de ambasadorii la UE in cadrul Comitetului Reprezentantilor Permanenti (Coreper), regulamentul va fi apoi inaintat Parlamentului European spre aprobare, urmand sa fie retransmis Consiliului pentru adoptarea finala.
Noile norme vor intra in vigoare in a douazecea zi de la data publicarii in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, dar majoritatea se vor aplica dupa 18 luni de la data respectiva.
In 2002, asa-numitul Regulament privind legislatia alimentara generala a introdus in legislatia alimentara a UE principiul analizei riscurilor si a instituit EFSA ca organism separat insarcinat cu evaluarea riscurilor din lantul alimentar, in timp ce institutiile europene au ramas responsabile de gestionarea riscurilor.
Ca urmare a controverselor si ingrijorarilor publice legate de glifosat, de organismele modificate genetic si de perturbatorii endocrini, Comisia a propus, in aprilie 2018, revizuirea legislatiei alimentare generale si modificarea a opt acte legislative referitoare la sectoare specifice ale lantului alimentar: OMG-urile, aditivii furajeri, aromele de fum, materialele destinate sa vina in contact cu alimentele, aditivii alimentari, enzimele si aromele alimentare, produsele de protectie a plantelor si alimentele noi.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiIdei de afaceri in agricultura