Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Agroromania va dezvaluie: A aparut deja in MONITORUL OFICIAL. Legislatia PERMITE cultivarea OMG
In Monitorul Oficial cu numarul 211 din data de 29 martie 2012 a fost publicat ORDINUL MADR nr. 61 din 26 martie 2012 privind autorizarea si controlul cultivatorilor de plante modificate genetic si masuri pentru asigurarea coexistentei plantelor modificate genetic cu cele conventionale si ecologice. In acelasi timp, la data intrarii sale in vigoare a fost abrogat ordinul ministrului agriculturii, padurilor şi dezvoltarii rurale nr. 237/2006 privind autorizarea cultivatorilor de plante modificate genetic.
Din vechea lege au fost scoase articolele care obligau cultivatorii de OMG sa obtina autorizatie de introducere in mediu sau pe piata eliberata de MMGA, precum si articolele care le interziceau fermierilor cultivarea OMG "in vecinatatea imediata a suprafetelor certificate sau aflate in perioada de conversie pentru agricultura ecologica". In schimb, noul ordin introduce notiunea de "coexistenta" a culturilor clasice cu culturile de plante modificate genetic.
COMPARA CELE DOUA ORDINE
Ordin 61/29 martie 2012 (in vigoare)
Ordin 237/2006 (abrogat)
Potrivit ordinului publicat in 29 martie 2012, in tara noastra POT FI CULTIVATE plante modificate genetic, in anumite conditii.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
valabila 48h
Astfel, se arata in ordinul ministerului, "in Romania se cultiva in scop comercial, pentru consum propriu sau producere de samanta, numaiplantele modificate genetic autorizate pentru cultivare in Uniunea Europeana. Cultivatorii de plante modificate genetic sunt obligati sa utilizeze la semanat numai samanta certificata. Samanta trebuie sa fie insotita de eticheta sau un document oficial pe care sa apara clar inscris "seminte modificate genetic", precum si codul unic de identificare al organismului modificat genetic, in conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare.
"In cazul producerii de seminte modificate genetic se vor utiliza la insamantare numai soiuri sau hibrizii inregistrati in Catalogul comun al soiurilor din specii de plante de cultura al Comunitatii Europene ori in cataloagele statelor membre, in conformitate cu prevederile Legii nr. 266/2002 privind producerea, prelucrarea, controlul si certificarea calitatii, comercializarea semintelor si a materialului saditor, precum si testarea si inregistrarea soiurilor de plante, republicata", se mai arata in actul normativ.
Totodata, furnizorii de seminte certificate de OMG sunt obligati sa infiinteze anual un Registru de vanzare a semintelor modificate genetic, care sa includa date privind identitatea cumparatorului, cantitatea de samanta cumparata si locatia culturii.
Registrul se pastreaza timp de 5 ani de la data infiintarii.
Furnizorii de seminte OMG sunt obligati sa transmita la MADR datele incluse in Registrul de vanzare a semintelor modificate genetic pana la 15 iunie, pentru cultura principala, si pana la 1 august, pentru cultura dubla, a fiecarui an.
In decurs de 7 zile lucratoare de la incheierea semanatului, cultivatorii sunt obligati sa completeze, in doua exemplare, o declaratie privind suprafata cultivata, provenienta semintei, soiurile sau hibrizii utilizati,
La livrarea productiei cultivatorii trebuie sa mentioneze clar pe documentele care insotesc marfa şi pe etichete, acolo unde este cazul: "acest produs contine organisme modificate genetic", precum şi codul unic de identificare, in conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiIdei de afaceri in agricultura