Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ai auzit despre capsuni cataratori? ADEVARUL despre CAPSUNII CATARATORI

ai-auzit-despre-capsuni-cataratori-adevarul-despre-capsunii-cataratori

ADEVARUL si tot ce trebuie sa stii despre escrocheria cu CAPSUNI CATARATORI. De unde cumperi CAPSUNI cataratori, ce sunt ei de fapt, de ce nu cresc capsunii cataratori. EXISTA capsuni urcatori? ACTUALIZARE 2011


Deşi materialul de mai jos a fost scris în urmă cu mai mulţi ani, nu există, nici pe acest site, nici pe alte situri, poze cu aşa-numiţii căpşuni căţărători. Deşi au existat, mai jos, câteva comentarii ale unor persoane care au susţinut că există căpşuni căţărători cultivaţi în grădina lor, nimeni nu a oferit o fotografie. Singurele fotografii cu căpşuni căţărători existente în acest moment, indexate de google, sunt două trucaje.

In ultima perioada, foarte multi gradinari au auzit despre ''capsunii cataratori'', ''capsunii urcatori'' sau ''capsunii suitori'', din soiul ''Mount Everest'' - un soi despre care cei care il comercializeaza spun ca s-ar dezvolta "precum o liana". Contactate telefonic, surse din cadrul ISTIS au declarat ca "tinand cont de caracteristicile de gen la Fragaria, este putin probabila obtinerea unor varietati cu portul mai inalt de 40 de centimetri. Nici chiar in urma unor hibridizari interspecifice (cu alte specii, n.a.) nu se pot obtine plante viabile care sa fructifice." In acelasi timp, niciun specialist din cadrul INCS - Inspectia Nationala pentru Calitatea Semintelor – autoritatea nationala oficiala desemnata pentru controlul si certificarea calitatii semintelor si a materialului saditor, nu avea date referitoare la soiul de capsuni "Mount Everest" sau la alt soi de "capsuni cataratori". Conform acelorasi surse, exista insa metode de cultivare prin care plantele pot fi dirijate pe spaliere sau alte sisteme, astfel incat aspectul lor sa fie cel de tufa inalta. Alta metoda presupune cultivarea capsunilor in vase suspendate, ea fiind aplicata mai mult pentru valoarea decorativa, intrucat productia este sub metoda clasica de cultivare pe biloane sau pe randuri cu straturi de mulci. Aceste metode pot fi aplicate oricarui soi de capsuni care emite stoloni vigurosi. ESCROCHERIE capsuni cataratori

Escrocheria capsunilor cataratori este veche si porneste din SUA

Iata si o reclama pe care o veti recunoaste cu siguranta click aici. Fac mentiunea ca ea a aparut cu zeci de ani in urma. Iata alta reclama, dateaza din 1974. Parerea specialistilor din institutiile mentionate este confirmata de literatura de specialitate din Romania, care nu face referire nicaieri la asemenea soiuri de capsuni. Situatia este similara si pe plan international, unde furnizorii recunosc ca nu poate fi vorba de un "capsun catarator" in adevarul sens al cuvantului, ci de soiuri viguroase, cu buna crestere vegetativa, ale caror terminatii apicale pot fi conduse pe diferite suporturi. De altfel, acest subiect a facut, in 1979, obiectul mai multor plangeri la Protectia Consumatorului, in Statele Unite, pe motivul reclamei mincinoase. Iata un articol aparut in presa din Statele Unite, care demasca aceasta inselatorie. Alt link, aici.

Concluzia mea? INSELATORIE!

Ca si in anii '80, este vorba de o strategie menita sa atraga atentia potentialilor cumparatori printr-o schema de marketing viral. Merita precizat ca in Romania, firma care comercializeaza acesti capsuni ii vindea (nota autorului: pretul era valabil la momentul efectuarii acestei anchete) la un pret de aproximativ 30 RON un pachet de 5 stoloni, in conditiile in care costul mediu este de 0,1-2 RON / bucata, in functie de soi. Firma s-a facut cunoscuta, de altfel, si prin practica unor metode discutabile de publicitate. Asadar, daca ati cumparat asa-zisii capsuni cataratori, nu va asteptati sa se catere. Imaginile din reclame omit sa va spuna ca orice soi de capsun poate fi ajutat sa se dezvolte astfel. Singura diferenta este ca ati platit un pret de zece ori mai mare! Nici macar nu este nevoie sa ma credeti pe cuvant, sau sa ii credeti pe profesorii pe care i-am citat mai jos. In primavara, voi demonstra ceea ce am scris aici obtinand "capsuni cataratori" dintr-un soi autohton, pe care il am in gradina de foarte multi ani (foto stanga). Vreti sa stiti metoda prin care ORICE CAPSUN poate deveni CAPSUN CATARATOR? Ghivece speciale, pentru a crea impresia unui arbust de mari dimensiuni. Sau, daca vreti, puteti chiar sa dati impresia unei tufe pletoase. Puteti face asta cu orice soi de capsun, care costa mult mai putin decat cei asa-zisi cataratori. Ce spun specialistii?
"Capsunul este o planta perena, semiierboasa, de talie mica (15-40 cm). Are in pamant o tulpina scurta (rizom), care ramifica prin bifurcare si care, anual, se ridica si se indeparteaza de la locul de plantare. Din partea inferioara a tulpinii pornesc radacini fibroase, distribuite la 15-20 cm, dar care pot ajunge la 40-50 cm in sol. In partea superioara a tulpinii se afla un mugur mixt din care se formeaza frunzele si inflorescentele. Numarul de inflorescente pe o planta este de 6-10, in functie de vigoarea acesteia si de numarul de ramificatii pe care le are. Daca intr-o inflorescenta se formeaza in medie 5-8 fructe, putem sa avem pe o planta circa 30-50 de fructe. Simultan cu cresterea fructelor, din mugurii vegetativi laterali se formeaza stoloni (filamente subtiri, pe care apar rozete de frunze si radacini in partea inferioara), care constituie organele de inmultire ale capsunului. Capsunul este o specie foarte precoce: diferentiaza muguri de rod din primul an de la plantare. La capsun se intalneste fenomenul de remontanta, adica fructificarea de doua ori intr-o perioada de vegetatie, o productie normala in primavara si o productie secundara in toamna. "
Autor: Prof. Dr. Dorel HOZA - Sef catedrei de pomicultura si tehnologia produselor horticole din cadrul Facultatii de Horticultura din USAMV, Bucuresti
"Capsunul este o specie foarte precoce care fructifica in primul an de la plantare, daca se planteaza in luna iulie. Avand o talie redusa (15-40 cm), sub forma compacta sau rara, capsunul se poate cultiva in spatii foarte mici din gradina casei dar si pe suprafete mari, in aer liber, in sere sau in solarii. Unele soiuri de capsun remontant (Profesion) se inmultesc usor prin stoloni, altele se inmultesc prin seminte sau prin despartirea tufelor. Indepartarea stolonilor, la soiurile care emit stoloni, se face de trei-patru ori pe an, pentru a preveni epuizarea plantelor."
Autor: Conf. Dr. Lenuta Elena Chira - profesor la catedra de pomicultura si tehnologia produselor horticole din cadrul Facultatii de Horticultura din USAMV, Bucuresti

Legislatia romaneasca

Legea pomiculturii 348/2003 Art. 10. - Producerea materialului săditor pomicol se face numai de către pepinierele pomicole autorizate, potrivit Legii nr. 266/2002 privind producerea, prelucrarea, controlul şi certificarea calităţii, comercializarea seminţelor şi materialului săditor, precum şi înregistrarea soiurilor de plante. Art. 11. - (1) Pepinierele pomicole au obligaţia să producă material săditor numai din categoriile biologice prevăzute în sortimentul aprobat prin Catalogul oficial al soiurilor de plante şi hibrizi cultivate în România şi cataloagele oficiale ale soiurilor şi hibrizilor cultivaţi în Uniunea Europeană. (2) Categoriile biologice superioare de material săditor pomicol, prebază şi bază se produc în unităţi autorizate. Ordinul 8 al MAPDR din 13.01.2006 Art. 13. - (1) Prezentul capitol se refera la acceptarea pentru includere in catalog a soiurilor de plante fructifere oficial acceptate pentru certificare si pentru verificare ca material de inmultire si plantare destinate comercializarii pe teritoriul Comunitatii din urmatoarele genuri si specii, precum si hibrizilor acestora: a) Castanea sativa Mill. b) Corylus avellana L. c) Cydonia oblonga Mill. d) Fragaria L. e) Juglans regia L. }f) Malus Mill. g) Prunus amygdalus Batsch h) Prunus armeniaca L. i) Prunus avium (L.) L. j) Prunus cerasus L. k) Prunus domestica L l) Prunus persica (L.) Batsch m) Pyrus L. n) Ribes L. o) Rubus L. p) Vaccinium L. (2) Prezentul ordin se aplica, de asemenea, si portaltoilor si altor parti ale plantelor din alte genuri sau specii ori hibrizii lor, daca materialul unuia dintre genurile, speciile sau hibrizilor lor mentionati la alin. (1) este sau trebuie altoit pe ele. (3) Lista genurilor si a speciilor prevazuta la alin. (1) se poate modifica si se va adopta in concordanta cu procedura Comunitatii si prin ordin al ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale. (4) Prezentul ordin se aplica, de asemenea, si altor genuri si specii sau hibrizilor lor care sunt solicitate pentru inregistrare in Romania conform regulilor nationale aplicabile conform prezentului ordin. (5) In cadrul prezentului capitol termenii utilizati se definesc astfel: a) material de inmultire: seminte, plante, parti ale plantei si orice material al plantei, inclusiv portaltoii, destinate inmultirii si productiei de plante fructifere; b) material de plantare: plantele fructifere destinate plantarii sau replantarii dupa comercializare; i) furnizor: orice persoana fizica sau juridica ce desfasoara profesional cel putin una din urmatoarele activitati referitoare la materialul de inmultire si plantare fructifer: inmultirea, producerea, pastrarea si prelucrarea sau tratarea si comercializarea; j) comercializarea: cantitatile disponibile sau din stoc, expunerea sau oferta spre vanzare, vanzarea si/sau livrarea catre o alta persoana, sub orice forma, a materialului de inmultire sau plantare fructifer; k) autoritatea oficiala responsabila: autoritatile prevazute la art.2 alin.(2) pct.C. Art. 14. (1) Materialul de inmultire si plantare fructifer este comercializat cu o mentiune referitoare la soiul caruia ii apartine. In cazul portaltoilor, cand materialul nu apartine unui soi, se va face referire la specia sau hibridul interspecific respectiv. (2) Soiurile la care se refera alin. (1) trebuie sa : a) fie cunoscute, si protejate conform prevederilor privind protectia noilor soiuri de plante, sau inregistrate oficial. In cazul soiurilor pentru care s-a depus o cerere pentru examinare in vederea inregistrarii in regimul pentru protectia drepturilor noilor soiuri sau al inregistrarii oficiale, furnizorul trebuie sa foloseasca numele propus de ameliorator sau numele provizoriu propus pentru inregistrarea in Catalogul oficial al soiurilor de plante pana cand soiurile vor fi admise, sau b) fie inscrise in listele tinute de furnizori, cu descrieri detaliate si denumiri specifice. Aceste liste vor fi puse, la cerere, la dispozitia autoritatii oficiale responsabile. Listele tinute de furnizori si descrierile soiurilor se avizeaza de catre autoritatea oficiala responsabila cu testarea si inregistrarea soiurilor, respectiv Institutul de Stat pentru Testarea si Inregistrarea Soiurilor. (3) Fiecare soi se descrie si, atat cat este posibil, poarta aceeasi denumire in toate statele membre, in conformitate cu ghidurile internationale acceptate. Art. 15. Urmatoarele prevederi transpun Directiva Comisiei nr. 93/79/CEE din 21 septembrie 1993 care stabileste masuri suplimentare de implementare privind lista soiurilor tinuta de furnizori de material de inmultire si plantare fructifer. A. Lista furnizorilor cuprinde urmatoarele : a) numele soiului, impreuna cu sinonimele populare cunoscute, daca este cazul; b) indicatii privind sistemul de inmultire aplicat si de mentinere a soiului; c) descrierea soiului, cel putin pe baza caracteristicilor si a exprimarii lor asa cum este specificat in Anexa nr. 4, pentru genurile si speciile respective; d) daca este posibil, prin ce difera acest soi de alte soiuri foarte asemanatoare cu acesta. B. Exceptie de la prevederile alin. A lit. b) si d) fac furnizorii a caror activitate se limiteaza la comercializarea materialului de inmultire si plantare fructifer. Art. 16. – Soiurile pot fi inregistrate oficial daca satisfac conditiile oficiale de aprobare si au o descriere oficiala conform protocoalelor CPVO sau ghidurilor UPOV. Art. 17. Cerintele inregistrarii oficiale a soiurilor in Catalogul oficial prevazute in art. 14 alin. (2) lit. a), stabilite in conformitate cu procedura Comunitatii, sunt stabilite tinand cont de cunostintele stiintifice si tehnice curente si care cuprind: a) conditiile acceptarii oficiale, care pot include, in special, distinctivitatea, stabilitatea si o uniformitate suficienta ; b) caracteristicile minime pe care trebuie sa le ia in considerare examinarile pentru diferite specii ; c) cerintele minime pentru efectuarea examinarilor ; d) durata maxima de valabilitate a acceptarii oficiale a unui soi. Art. 18. In conformitate cu procedura Comunitatii: a) se poate stabili de catre autoritatile oficiale responsabile un sistem de notificare al soiurilor sau speciilor sau hibrizilor interspecifici, b) se pot adopta prevederi de implementare suplimentare pentru art. 14 alin. (2) litera b); c) se poate decide stabilirea si publicarea unui catalog comun al soiurilor. Multumim pentru sprijin urmatoarelor institutii: USAMV-Bucuresti, ISTIS, OSIM, INCS Ancheta a fost realizata in 2007 si reactualizata in 2010.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h


Mihai a publicat mai jos un link catre fotografia unui astfel de produs comercializat in Marea Britanie. Ii multumesc foarte mult cititorului pentru ca a adus inca o dovada care demasca aceasta inselatorie. Daca dati click pe poza din stanga, se va deschide imaginea marita pe care este evidentiat faptul ca acelasi fruct apare de opt ori. Poza nici macar nu este trucata de un profesionist, unul din designerii mei o putea face mult mai bine. Desigur, apare firesc intrebarea de ce este nevoie ca un comerciant sa isi lucreze pozele de prezentare, daca nu are nimic de ascuns. Iata si fotografia originala
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.41 din 35 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016