Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ai auzit despre capsuni cataratori? ADEVARUL despre CAPSUNII CATARATORI

ai-auzit-despre-capsuni-cataratori-adevarul-despre-capsunii-cataratori

ADEVARUL si tot ce trebuie sa stii despre escrocheria cu CAPSUNI CATARATORI. De unde cumperi CAPSUNI cataratori, ce sunt ei de fapt, de ce nu cresc capsunii cataratori. EXISTA capsuni urcatori? ACTUALIZARE 2011


Deşi materialul de mai jos a fost scris în urmă cu mai mulţi ani, nu există, nici pe acest site, nici pe alte situri, poze cu aşa-numiţii căpşuni căţărători. Deşi au existat, mai jos, câteva comentarii ale unor persoane care au susţinut că există căpşuni căţărători cultivaţi în grădina lor, nimeni nu a oferit o fotografie. Singurele fotografii cu căpşuni căţărători existente în acest moment, indexate de google, sunt două trucaje.

In ultima perioada, foarte multi gradinari au auzit despre ''capsunii cataratori'', ''capsunii urcatori'' sau ''capsunii suitori'', din soiul ''Mount Everest'' - un soi despre care cei care il comercializeaza spun ca s-ar dezvolta "precum o liana". Contactate telefonic, surse din cadrul ISTIS au declarat ca "tinand cont de caracteristicile de gen la Fragaria, este putin probabila obtinerea unor varietati cu portul mai inalt de 40 de centimetri. Nici chiar in urma unor hibridizari interspecifice (cu alte specii, n.a.) nu se pot obtine plante viabile care sa fructifice." In acelasi timp, niciun specialist din cadrul INCS - Inspectia Nationala pentru Calitatea Semintelor – autoritatea nationala oficiala desemnata pentru controlul si certificarea calitatii semintelor si a materialului saditor, nu avea date referitoare la soiul de capsuni "Mount Everest" sau la alt soi de "capsuni cataratori". Conform acelorasi surse, exista insa metode de cultivare prin care plantele pot fi dirijate pe spaliere sau alte sisteme, astfel incat aspectul lor sa fie cel de tufa inalta. Alta metoda presupune cultivarea capsunilor in vase suspendate, ea fiind aplicata mai mult pentru valoarea decorativa, intrucat productia este sub metoda clasica de cultivare pe biloane sau pe randuri cu straturi de mulci. Aceste metode pot fi aplicate oricarui soi de capsuni care emite stoloni vigurosi. ESCROCHERIE capsuni cataratori

Escrocheria capsunilor cataratori este veche si porneste din SUA

Iata si o reclama pe care o veti recunoaste cu siguranta click aici. Fac mentiunea ca ea a aparut cu zeci de ani in urma. Iata alta reclama, dateaza din 1974. Parerea specialistilor din institutiile mentionate este confirmata de literatura de specialitate din Romania, care nu face referire nicaieri la asemenea soiuri de capsuni. Situatia este similara si pe plan international, unde furnizorii recunosc ca nu poate fi vorba de un "capsun catarator" in adevarul sens al cuvantului, ci de soiuri viguroase, cu buna crestere vegetativa, ale caror terminatii apicale pot fi conduse pe diferite suporturi. De altfel, acest subiect a facut, in 1979, obiectul mai multor plangeri la Protectia Consumatorului, in Statele Unite, pe motivul reclamei mincinoase. Iata un articol aparut in presa din Statele Unite, care demasca aceasta inselatorie. Alt link, aici.

Concluzia mea? INSELATORIE!

Ca si in anii '80, este vorba de o strategie menita sa atraga atentia potentialilor cumparatori printr-o schema de marketing viral. Merita precizat ca in Romania, firma care comercializeaza acesti capsuni ii vindea (nota autorului: pretul era valabil la momentul efectuarii acestei anchete) la un pret de aproximativ 30 RON un pachet de 5 stoloni, in conditiile in care costul mediu este de 0,1-2 RON / bucata, in functie de soi. Firma s-a facut cunoscuta, de altfel, si prin practica unor metode discutabile de publicitate. Asadar, daca ati cumparat asa-zisii capsuni cataratori, nu va asteptati sa se catere. Imaginile din reclame omit sa va spuna ca orice soi de capsun poate fi ajutat sa se dezvolte astfel. Singura diferenta este ca ati platit un pret de zece ori mai mare! Nici macar nu este nevoie sa ma credeti pe cuvant, sau sa ii credeti pe profesorii pe care i-am citat mai jos. In primavara, voi demonstra ceea ce am scris aici obtinand "capsuni cataratori" dintr-un soi autohton, pe care il am in gradina de foarte multi ani (foto stanga). Vreti sa stiti metoda prin care ORICE CAPSUN poate deveni CAPSUN CATARATOR? Ghivece speciale, pentru a crea impresia unui arbust de mari dimensiuni. Sau, daca vreti, puteti chiar sa dati impresia unei tufe pletoase. Puteti face asta cu orice soi de capsun, care costa mult mai putin decat cei asa-zisi cataratori. Ce spun specialistii?
"Capsunul este o planta perena, semiierboasa, de talie mica (15-40 cm). Are in pamant o tulpina scurta (rizom), care ramifica prin bifurcare si care, anual, se ridica si se indeparteaza de la locul de plantare. Din partea inferioara a tulpinii pornesc radacini fibroase, distribuite la 15-20 cm, dar care pot ajunge la 40-50 cm in sol. In partea superioara a tulpinii se afla un mugur mixt din care se formeaza frunzele si inflorescentele. Numarul de inflorescente pe o planta este de 6-10, in functie de vigoarea acesteia si de numarul de ramificatii pe care le are. Daca intr-o inflorescenta se formeaza in medie 5-8 fructe, putem sa avem pe o planta circa 30-50 de fructe. Simultan cu cresterea fructelor, din mugurii vegetativi laterali se formeaza stoloni (filamente subtiri, pe care apar rozete de frunze si radacini in partea inferioara), care constituie organele de inmultire ale capsunului. Capsunul este o specie foarte precoce: diferentiaza muguri de rod din primul an de la plantare. La capsun se intalneste fenomenul de remontanta, adica fructificarea de doua ori intr-o perioada de vegetatie, o productie normala in primavara si o productie secundara in toamna. "
Autor: Prof. Dr. Dorel HOZA - Sef catedrei de pomicultura si tehnologia produselor horticole din cadrul Facultatii de Horticultura din USAMV, Bucuresti
"Capsunul este o specie foarte precoce care fructifica in primul an de la plantare, daca se planteaza in luna iulie. Avand o talie redusa (15-40 cm), sub forma compacta sau rara, capsunul se poate cultiva in spatii foarte mici din gradina casei dar si pe suprafete mari, in aer liber, in sere sau in solarii. Unele soiuri de capsun remontant (Profesion) se inmultesc usor prin stoloni, altele se inmultesc prin seminte sau prin despartirea tufelor. Indepartarea stolonilor, la soiurile care emit stoloni, se face de trei-patru ori pe an, pentru a preveni epuizarea plantelor."
Autor: Conf. Dr. Lenuta Elena Chira - profesor la catedra de pomicultura si tehnologia produselor horticole din cadrul Facultatii de Horticultura din USAMV, Bucuresti

Legislatia romaneasca

Legea pomiculturii 348/2003 Art. 10. - Producerea materialului săditor pomicol se face numai de către pepinierele pomicole autorizate, potrivit Legii nr. 266/2002 privind producerea, prelucrarea, controlul şi certificarea calităţii, comercializarea seminţelor şi materialului săditor, precum şi înregistrarea soiurilor de plante. Art. 11. - (1) Pepinierele pomicole au obligaţia să producă material săditor numai din categoriile biologice prevăzute în sortimentul aprobat prin Catalogul oficial al soiurilor de plante şi hibrizi cultivate în România şi cataloagele oficiale ale soiurilor şi hibrizilor cultivaţi în Uniunea Europeană. (2) Categoriile biologice superioare de material săditor pomicol, prebază şi bază se produc în unităţi autorizate. Ordinul 8 al MAPDR din 13.01.2006 Art. 13. - (1) Prezentul capitol se refera la acceptarea pentru includere in catalog a soiurilor de plante fructifere oficial acceptate pentru certificare si pentru verificare ca material de inmultire si plantare destinate comercializarii pe teritoriul Comunitatii din urmatoarele genuri si specii, precum si hibrizilor acestora: a) Castanea sativa Mill. b) Corylus avellana L. c) Cydonia oblonga Mill. d) Fragaria L. e) Juglans regia L. }f) Malus Mill. g) Prunus amygdalus Batsch h) Prunus armeniaca L. i) Prunus avium (L.) L. j) Prunus cerasus L. k) Prunus domestica L l) Prunus persica (L.) Batsch m) Pyrus L. n) Ribes L. o) Rubus L. p) Vaccinium L. (2) Prezentul ordin se aplica, de asemenea, si portaltoilor si altor parti ale plantelor din alte genuri sau specii ori hibrizii lor, daca materialul unuia dintre genurile, speciile sau hibrizilor lor mentionati la alin. (1) este sau trebuie altoit pe ele. (3) Lista genurilor si a speciilor prevazuta la alin. (1) se poate modifica si se va adopta in concordanta cu procedura Comunitatii si prin ordin al ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale. (4) Prezentul ordin se aplica, de asemenea, si altor genuri si specii sau hibrizilor lor care sunt solicitate pentru inregistrare in Romania conform regulilor nationale aplicabile conform prezentului ordin. (5) In cadrul prezentului capitol termenii utilizati se definesc astfel: a) material de inmultire: seminte, plante, parti ale plantei si orice material al plantei, inclusiv portaltoii, destinate inmultirii si productiei de plante fructifere; b) material de plantare: plantele fructifere destinate plantarii sau replantarii dupa comercializare; i) furnizor: orice persoana fizica sau juridica ce desfasoara profesional cel putin una din urmatoarele activitati referitoare la materialul de inmultire si plantare fructifer: inmultirea, producerea, pastrarea si prelucrarea sau tratarea si comercializarea; j) comercializarea: cantitatile disponibile sau din stoc, expunerea sau oferta spre vanzare, vanzarea si/sau livrarea catre o alta persoana, sub orice forma, a materialului de inmultire sau plantare fructifer; k) autoritatea oficiala responsabila: autoritatile prevazute la art.2 alin.(2) pct.C. Art. 14. (1) Materialul de inmultire si plantare fructifer este comercializat cu o mentiune referitoare la soiul caruia ii apartine. In cazul portaltoilor, cand materialul nu apartine unui soi, se va face referire la specia sau hibridul interspecific respectiv. (2) Soiurile la care se refera alin. (1) trebuie sa : a) fie cunoscute, si protejate conform prevederilor privind protectia noilor soiuri de plante, sau inregistrate oficial. In cazul soiurilor pentru care s-a depus o cerere pentru examinare in vederea inregistrarii in regimul pentru protectia drepturilor noilor soiuri sau al inregistrarii oficiale, furnizorul trebuie sa foloseasca numele propus de ameliorator sau numele provizoriu propus pentru inregistrarea in Catalogul oficial al soiurilor de plante pana cand soiurile vor fi admise, sau b) fie inscrise in listele tinute de furnizori, cu descrieri detaliate si denumiri specifice. Aceste liste vor fi puse, la cerere, la dispozitia autoritatii oficiale responsabile. Listele tinute de furnizori si descrierile soiurilor se avizeaza de catre autoritatea oficiala responsabila cu testarea si inregistrarea soiurilor, respectiv Institutul de Stat pentru Testarea si Inregistrarea Soiurilor. (3) Fiecare soi se descrie si, atat cat este posibil, poarta aceeasi denumire in toate statele membre, in conformitate cu ghidurile internationale acceptate. Art. 15. Urmatoarele prevederi transpun Directiva Comisiei nr. 93/79/CEE din 21 septembrie 1993 care stabileste masuri suplimentare de implementare privind lista soiurilor tinuta de furnizori de material de inmultire si plantare fructifer. A. Lista furnizorilor cuprinde urmatoarele : a) numele soiului, impreuna cu sinonimele populare cunoscute, daca este cazul; b) indicatii privind sistemul de inmultire aplicat si de mentinere a soiului; c) descrierea soiului, cel putin pe baza caracteristicilor si a exprimarii lor asa cum este specificat in Anexa nr. 4, pentru genurile si speciile respective; d) daca este posibil, prin ce difera acest soi de alte soiuri foarte asemanatoare cu acesta. B. Exceptie de la prevederile alin. A lit. b) si d) fac furnizorii a caror activitate se limiteaza la comercializarea materialului de inmultire si plantare fructifer. Art. 16. – Soiurile pot fi inregistrate oficial daca satisfac conditiile oficiale de aprobare si au o descriere oficiala conform protocoalelor CPVO sau ghidurilor UPOV. Art. 17. Cerintele inregistrarii oficiale a soiurilor in Catalogul oficial prevazute in art. 14 alin. (2) lit. a), stabilite in conformitate cu procedura Comunitatii, sunt stabilite tinand cont de cunostintele stiintifice si tehnice curente si care cuprind: a) conditiile acceptarii oficiale, care pot include, in special, distinctivitatea, stabilitatea si o uniformitate suficienta ; b) caracteristicile minime pe care trebuie sa le ia in considerare examinarile pentru diferite specii ; c) cerintele minime pentru efectuarea examinarilor ; d) durata maxima de valabilitate a acceptarii oficiale a unui soi. Art. 18. In conformitate cu procedura Comunitatii: a) se poate stabili de catre autoritatile oficiale responsabile un sistem de notificare al soiurilor sau speciilor sau hibrizilor interspecifici, b) se pot adopta prevederi de implementare suplimentare pentru art. 14 alin. (2) litera b); c) se poate decide stabilirea si publicarea unui catalog comun al soiurilor. Multumim pentru sprijin urmatoarelor institutii: USAMV-Bucuresti, ISTIS, OSIM, INCS Ancheta a fost realizata in 2007 si reactualizata in 2010.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h


Mihai a publicat mai jos un link catre fotografia unui astfel de produs comercializat in Marea Britanie. Ii multumesc foarte mult cititorului pentru ca a adus inca o dovada care demasca aceasta inselatorie. Daca dati click pe poza din stanga, se va deschide imaginea marita pe care este evidentiat faptul ca acelasi fruct apare de opt ori. Poza nici macar nu este trucata de un profesionist, unul din designerii mei o putea face mult mai bine. Desigur, apare firesc intrebarea de ce este nevoie ca un comerciant sa isi lucreze pozele de prezentare, daca nu are nimic de ascuns. Iata si fotografia originala

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.44 din 17 voturi

ComentariiComentarii96 comentarii

sanda 2016-05-03 17:46:41

buna
eu chiar azi am primit saminta de capsuni cataritori ,,, maine dim ii seamnan si o sa va spun ce si cum ... i-am primit din Singapore .O sa trimit poze cand vor rasarii

Mos Claudiu 2015-04-01 11:18:31

@Toma Ivan de ce nu ai cumparat de la firme specializate? Eu am cumparat seminte de capsuni de la Agro*el fara stoloni, si de la Agro*em capsuni gen tufa si fragute. Daca de la primul nu ti-a iesit de ce nu ai contactat producatorul? Anumite firme sunt dispuse sa-ti inlocuiasca produsu inl care nu a fost ceea ce scrie pe plic.

toma ivan 2014-05-19 09:34:21

am uitat sa completez: capsunii cataratori fac fructe, si anume capsuni, spre deosebire de semintele de fragi cumparate de la Praktiker, din care mi-au iesit mereu BURUIENI. fara gluma...

toma ivan 2014-05-19 09:32:06

buna ziua
eu am cumparat acei capsuni cataratori, si intr-adevar, nu sunt cataratori. insa, din cei 30 de stoloni pe care i-am cumparat atunci, acum am vreo 200, pentru ca se intind si dezvolta stoloni noi. in plus, fac flori si fructe tot timpul anului, intotdeauna zapada cade pe capsuni necoapte! deci, cataratori nu sunt, dar capsuni fac!

dorel sarbu 2013-07-05 20:35:49

Bine,am citit,si am crezut si eu,ca nu exista capsuni cataratori,si acum pot spune ca nu sunt destul de sigur,dar a adus sotia din Germania trei plante,care le-am plantat in gadinuta ,le-am asigurat conditii optime,si trebuie sa recunosc,au facut stoloni pe care i-am agatat pe o scarita,unde au facut deja din primul an,capsuni. Diferenta intre cei de gradina,si cei plantati,este ca nu au tendinta,si chiar nu fac radacini pe stolon ,acolo unde ar trebui sa ia nastere o noua planta,fac doar flori,si capsuni.Am postat o poza pe Facebook,o puteti vedea

nicoleta eftene 2013-06-05 02:26:24

in urma cu 2 ani, in urma reclamelor cu acesti capsuni cataratori, am cumparat 10 plante. nu se catara niciunde, ba chiar s-au uscat cand i-am ridicat pe spalier, chiar daca i-am ingrijit conform instructiunilor primite odata cu plantele. insa pot spune ca sunt foarte buni pentru ca rodesc din aprilie pana da inghetul; fructele sunt mari, parfumate, gustoase si tari, iar tufele sunt inalte si viguroase. eu i-am inmultit caci merita ca in luna noiembrie sa mananci capsuni, dar in niciun caz de pe arac !!!

Viorel Rotaru 2013-05-26 01:59:12

Cu privire la capsunii cataratori.Eu am vizitat jumatate pamintul dar nu am vazut cultura de asemenea planta,am vazut in austria ceva capsuni cataratori dar foarte marunte si nu pre gustoase mai mult ornamentale.Daca vreti productie de capsuni cultivati soiuri cunoscute pe piata si veti avea capsuni gustosi si aromati.Spor la treaba si salutari,daca mai vreti informatii suplimentare scrieti un email la rotaruentrepreneur@gmail.com

serban 2013-04-14 09:09:56

@Marius Pernes ceea ce vedeti in acea fotografie sunt capsuni cultivati pe un sistem sustinut de spaliere.

Marius Pernes 2013-04-14 08:57:52

http://on.fb.me/YDLQ96

mihai cerneanu 2012-01-28 11:21:55

http://mihaicerneanu.sunphoto.ro/rezultatele_investitiei/39934739
Poza capsuni cataratori pentru amatorii de nebunii!!!

mihai cerneanu 2012-01-28 11:20:43

http://mihaicerneanu.sunphoto.ro/rezultatele_investitiei/39934739
Poza capsuni cataratori pentru amatorii de nebunii!!!

igor 2012-01-28 10:17:56

ce trebue sa fac acum la primavara,ca sa fi capusuna frumoasa,pamintul nu prea are vitamine

serban 2012-01-28 06:05:52

Sigur, iar noi va credem pe cuvant. Aveti si o fotografie cu celebrele capsuni urcate le cer?

Dejenitchi Sanda 2012-01-27 11:32:01

Acest articol este defaimator si neadevarat! Eu am comandat dintr-o revista si am capsuni cataratori de 3 ani si fac fructe tot timpul, pana la sfarsitul lunii noiembrie! Fructele sunt foarte mari si foarte dulci!

Lia 2011-07-12 11:26:59

Am cumparat de la firma Acces direct 5 tulpini de capsuni cataratori . Patru tulpini sunt OK una a murit. Nu trebuiesc udate prea mult au radacini superficiale si putrezesc usor. Nu sunt cataratori e clar trebuie dirijati ca sa se urce pe un spalier dar sunt decorativi Eu ii cresc in balcon orientat nord-est la sud mor din cauza calduri nu le place.Au facut plantati in Aprilie 3 capsuni mari viguroase si aromate nu prea dulci dar asta nu e un defect.Acum astept alte fructe sincer ma asteptam la o productie mai mare nu doar 3 capsuni Sa vedem ce urmeaza pana la toamna, deoarece fructele cresc extrem de rapid si se coc la fel Le-am fertilizat cu un ingrasamant nemtesc pe baza de Guano .Cam asta e experienta mea in cultivarea capsunilor. Ce o sa fac la toamna cu ele habar nu am, le las pe balcon care e inchis cu termopan si precis nu vor ingheta.

dorint 2011-06-07 21:53:33

Ca mai toate excrocheriile postdecembriste si aceasta este o MEGA TEAPA, nu cumparati , am luat-o eu si va spun si de ce: ingrijiti extraordinar, au inflorit abundent ,s-au copt dar fructele sunt un pic mai mari decat un fruct de frag, au un gust fad, hartie uda, fata de capsunii mei din gradina, nu exista grad de comparatie!
Asa ca feriti-va de acesti excroci, eu trebuie sa-i elimin din gradina zilele astea sa nu-mi ''corceasca'' si soiul meu, care ma satisface in totalitate, dar m-a mancat in.....

Taerente 2011-04-11 03:20:41

Despre ungurii de la Siebertz stie cineva ceva?

Antonio 2011-04-05 14:37:58

capsuni cataratori din comert la noi sunt o incercare esuata, mi am luat teapa si eu acum 3 ani.
Recent am vazut la un amic care si a luat din spania capsuni cataratori, nu seamana cu cei cumparati de mine sau cu ce am vazut in poze pe net.
Ai amicului erau butasi cu spini asemanatori cu zmeura, care cresc inalti si rodesc capsuni foarte mari.

Bicious 2011-04-05 09:48:32

Eu am capsuni care produc capsuni de 1 metru cub. A, uitasem sa zic, se si catara. Ce dovezi mai vreti decat cuvantul meu? E clar ca daca cumparati de la mine si nu cresc la fel de mari, nu stiti sa cultivati si "esti prosti" :))).
Lasand gluma la o parte, fara dovezi, poate spune oricine, orice, iar daca netul asta cat e de mare nu arata dovezi despre capsuni cataratoare ( si nu dovezi d-alea de "pare a fi") inseamna ca nu e, d'le.
Q.E.D.

gigi 2011-03-31 09:18:50

chiar reclamele din reviste si de pe internet ne arata ce tepa se poate lua, "1 lot de 5 plante la doar 39 lei + taxe " iar in momentuil in care vrei sa trimiti e-mailul te pun sa confirmi ca de fapt le cumperi cu peste 40 lei bucata si nu lotul de 5 plante
ALO FISCUL, SI MAI ALES OPC- UL VEDETI CA REVISTELE SUNT PLIUNE CU ACESTE RECLAME MINCINOASE

Corina 2011-03-28 00:03:47

Toata lumea e inebunita dupa capsuni cataratori si uriasi.Vrea si sora mea sa faca comanda la ei.Eu astept sa vad la cineva capsuni cataratori sau sa vad macar o poza si atunci o sa plantez si eu.

Diana 2011-03-27 11:42:33

adica in ce producator sau firma pot avea incredere si pot cumpara seminte sau radacini de capsuni? dupa atatea comentarii citite am nevoie de un raspuns care sa ma lamureasca...va rog dati-mi un raspuns...

Diana 2011-03-27 11:35:58

in concluzie, de unde ar trebui sa fac rost de aceste plante pentru a fi sigura ca am o productie calitativa si cantitativa buna?
soiul am inteles ca e de preferat sa fie autohton...

stefan 2011-03-22 20:43:20

ma-ti dezamagit, eram aproape sa comand cativa stoloni, m-am razgandit repede dupa ce am vazut atatea comentari. o sa inmultesc capsuni pe care ii am. ba chiar o sa incerc sa ii catar.

roba mihai 2011-03-20 14:32:13

daca rezista iarna afara sau in casa

andrei 2011-03-17 05:38:32

doamne cata prostie in lume.
apai cu asa lume ne mai si miram de ce ne pacalim unu' pe altu' :))

spor

levviking 2011-03-11 11:36:26

ATENŢIE !!!
"NU EXISTĂ CĂPŞUNI CĂŢĂRĂTORI DECÂT ÎN POVESTEA CU MREJUL DE FASOLE" !
Denumire oficială: Fragaria x ananassa "Roman F1"
Denumire populară: căpşuni veşnic roditori(rom)
Familia de plante: Rosaceae

maruntelu 2011-03-10 16:14:09

Da aveti dreptate, aviz amatorilor

capsuni cataratori+mare teapa 2011-03-09 17:41:59

Salutari tuturor,am intrat si eu pe net si am vrut sa adaug experienta mea in legatura cu capsunii urcatori.Stau in navodari jud. constanta si am cumparat de doua ori acesti capsuni urcatori si nu au dat nici un rezultat ni cel putin fructe normale ,si nu se poate vorbi de nepricepere am o gradina 1000 mp iar parintii mei au o experienta de o viata in agricultura .Drept urmare cred ca este doar o inselatorie ,un alt mod de a pacali si fura lumea ,nimic mai mult . DACA ARE CINEVA REZULTATE CU ADEVARAT TREBUIA SA LE PUBLICE VIZIBIL iulianandor2006 e id meu astept .

FLORIN 2011-03-06 23:04:39

Nu este suficient sa-i cumperi, mai trebuie sa sti sa ii si cultivi. Aroma este incomparabila. Mai gustoase decat fragutele. Pt. mai multe detalii id yahoo messenger:

vasi neag 2011-02-28 12:02:17

si eu am comandat capsiuni cataratori sper sa fie buni asa cum mi-or zis cei de la firma care i-am comandat ........

margareta 2011-02-27 20:11:01

ati cerut un sfat ,eu va dau nu va ocupati cu capsunile urcatoare .La mine capsuni normali s-a facut din ei.O singura treaba la ei ca pina toamna tarziu se fac pe ei

cosmin 2011-02-26 22:53:34

Am comandat si eu 30 de radacini de capsuni mount everest,iar acum dupa cele citite pe aici stau si ma gandesc daca sa ma duc sa ii ridic de la posta sau sa renunt la ei.
Astept sfaturile dumneavoastra sunt in dilema. Va multumesc

eugenia 2011-02-24 10:30:38

Si eu am cumparat capsuni ,din 14 fire ,s-au prins 2 si au facut cate un fruct mic de tot ,nici mascar nu s-au catarat.

Dada 2011-02-23 14:02:28

Am luat si noi anul trecut cel mai mare lot disponibil de capsuni Mount Everest si nu va pot spune decat ca sunt la fel ca si capsunii romanesti. Nici vorba sa se catere.Am legat capsunii si pe araci, am incercat sa ii intind pe un gardut si nu au nici o treaba.Se comporta exact ca si capsunii nostri, adica fac ramificatii multe cu radacini si se intind pe pamant ca si capsunii nostri.Am incercat sa ii dirijes insa nici gand sa ramana asa. Nici gustul lor nu e asa deosebit.Am mancat cateva asta vara tarziu, din primul an cand le-am pus.Macar se comporta bine adica nu s-au uscat si chiar daca e inca zapada afara, sunt frunzele verzi :).Am sa vad anul asta ce se intampla cu ele daca au de gand sa se catere sau nu.

vasile 2011-02-22 19:15:31

aveti perfecta dreptate,acei capsuni sun o pacaleala grosolana,din 10 radacini au rezistat 3,care au facut niste fructe de toata rusinea,nu aveai curajul sa spui nimanui ca aceia sunt niste capsuni cataratori la care se face atata reclama.O PACALEALA,NU MAI CUMPARATI OAMENI BUNI,NU SUNT BUNI DE NIMICA,FOLOSITI PLANTELE NOASTRE ROMANESTI.

karinna050 2011-02-22 12:12:49

din pacate nu esti singura care ai fost pacalita.si eu am cumparat si am primit 2 stoloni deja ”morti”.cautind pe net cum sa-i ingrijesc cel mai bine sa se inalte ”pina la cer” spre surprinderea mea am gasit un referat al statiunii baneasa in care era mentionata inaltimea maxima de 40 cm.NU E VINOVAT CINE VINDE ,e mult mai vinovat cel care cumpara fara sa se informeze si am observat
foarte bine ca am cumparat de la o CASUTA POSTALA.

Vasilica Avram 2011-02-21 22:08:37

Am plantat in 2008 cinci radacini din acesti capsuni cataratori sperind sa obtin dupa cum se vedea in poza din reclama ,niste fructe mari si gustoase dar desi le=am ingrijit in mod deosebit ca sa nu pierd banii dati. Doua radacini sau uscat iar trei au supravetuit facind citeva fructe de marimea unei visine. Nici na-si vi vrut sa-mi mai amintesc pacaleala luoata daca nu vedeam iarasi reclama in programul ; Click! TV. ce se vnde impreuna cu ziarul Click. Va intreb acum daca in ziarul Click toate ,, vdetle " sint SILCONATE de ce n-ar fi si capsunele SILICONATE .Acesti indivizi care comrcializeaza asa zisii capsuni cataratoti de ce au doar o casuta postala si nu au frema unde sa produca acste radacini. AU CARNET DE PRODUCATOR? Cine verifica corectitudinea reclamelor care ne sufoca toata ziua. Pentru ce s-a mai infiintat si politia comunitara ? decit ar alerga prin dosul PETEII femeile care vind lapte muncit .Mai bin sar ocupa de aceste reclame mincinoase , si chear si de ciinii comunitari. Ma intreb de ce nu putem SACRIFICA toti ciinii fara stapin? CIND SACRIFICAM milioane de porci, vite ,psari. O tara intreaga se lasa prdominata de citiva alergici la sacrificarea ciinilor

ADRIANA VALENTINA 2011-02-17 11:34:33

Nu cred ca romani sunt prosti.Cele mai multe si mai bune informatii le-am gasit in cartile publicate in Romania si nu cred ca este intamplator. Am o sera de 2000m2 cultivata cu capsuni. Inginerul mi-a propus sa pun pe 1000m2 soiul remontat PORTOLA. Nu am putut gasi nici o informatie despre acest soi (cultivare, frunze, fructe, productie, daunatori, boli). Mentionez ca facem o cultura intensiva (lumina, caldura, ingrasaminte). Multumesc

Florin 2011-02-10 17:12:50

Excrocherie 100%
Eu intentionez sa-i chem in instanta.

GUZUN 2011-02-10 10:10:13

TRADUCEREA DIN ENGLEZA
Iată o planta roman care va primi vizitatorii vă vorbesc! Un alpinism căpşuni! Muntele Everest este un producător rapid şi puternic, care poate produce clasaţi pe locul doi la 1m/40in în lungime de a face spectacol atunci când sunt susţinute împotriva spalier sau bastoane de bambus. S-ar putea traseu chiar de la fereastra cutii sau coşuri suspendate pentru a da cascadele de fructe suculente. Parfumat, fructe de dimensiuni medii vor apărea de la mijlocul lunii iunie şi va continua până în septembrie. Un plus perfect pentru gradina de fructe!

TRADUCERE GOAGAL

Iulian 2011-02-09 17:23:13

D'le Adrian Cosmin, daca reusiti sa aduceti capsuni de calitate si sa-i aclimatizati astfel incat sa produca si aici, as dori sa-i vad si eu si sa cumpar de la D-voastra. Adresa mea .

Daniel 2011-01-26 12:39:25

Buna. Cultiv capsuni de 15 ani iar in 2005 am infintat 1 HA pe folie cu sistem de picurare. Cu tot efortul la 40.000 de plante cat am avut nu am putut face mai mult de 27 tone. E destul de riscanta cultura din camp, am avut ingheturii tarzii pierzind 30-40% din productie iar anul trecut 2010 ploile din mai ne-au distrus 80% din productie. La factorii extremi de mediu nu ai ce sa le faci...

In fine ce soiuri aduceti din Spania as fi interesat de ceva remontant, nu mai cultiv uniflore... Tel. meu 0740201707
Bafta.

Dragos Serban 2011-01-25 14:02:51

Buna Adrian. Eu iti doresc succes, inteleg ca vrei sa devii importator de capsuni cataratori. Eu de vreo trei ani de cand am scris articolul astept poze cu capsuni cataratori, lista ramane deschisa.

Am insa o nelamurarire legate de comentariul tau. Nu inteleg de ce dupa ce ai citit doi ani despre capsuni ai ajuns la concluzia ca romanii sunt prosti :)

adrian cosmin 2011-01-25 12:31:55

Buna la voi. Dragute raspunsuri. Mai ales pentru mellandreea, sa stii ca exista astfel de capsuni, si iti spun cateva motive pentru care nu sunt cultivatii pe scara larga. Zice-ai ca ai 15 ani in cultura capsunilor, nu contest acest lucru. As vrea sa imi spui ce soi cultivi si care e productia la hectar, si atunci iti spun daca mai are vreo relevanta experienta. Si acum sa revenim la capsuni cataratori Mount Everest, aceasta este denumirea lor, patentata de un francez. Cateva motive pentru care nu se cultiva: necesita mult ingrijire-forta de munca, deci nu sunt rentabili in cultura comerciala. Dar sunt extraordinari in gradina, ca si hobii. Si eu voi deveni un producator de capsuni, sper ca din anul 2012, acum incep pregatirea terenului, si o sa plantez doar ca si testare in 2011. De 2 ani tot invat despre capsuni, si cu cat stiu mai mult cu atat imi dau seama de prosti suntem noi romani. Oricum nu am dreptul sa va tin morala, dar e tragic.
Va multumesc pentru cei ce citesc aceste randuri. Daca e cineva interesat de stoloni de capsuni, in primavara voi face un import din Spania, pentru ca calitatea din Romania este indoielnica.
Cu respect,

FLORIN 2010-12-03 15:55:21

E timpul sa ne cultivam singuri legumele. Pt. mai multe detalii accesati: https: //sites.google.com/ site/culturalegumelor

mellandreea 2010-12-02 15:55:35

Daca vreti sa credeti , credeti dar dupa 15 ani de experienta in cultura capsunului va spun ca nu este real .
Stolonii ( filamentele ) pot sa fie dirijati in ce directie doriti dar nu fructifica decat daca inradacineaza , devenind astfel plante distincte .
V-ati intrebat de ce nu exista ferme cu astfel de soiuri daca sunt asa de minunate ?
Sa fie oare chiar toti fermierii europeni prosti ?

cojocaru doriana 2010-10-14 20:05:12

am cumparat de la cei din Oradia, capsuni GIGANT si URCATORI.Cei GIGANT produc fructe mari, frumoase, dar cei URCATORI sunt remontati si nu fac staloni ci se fac tufa iar primavara ii separ.Nu se catara chiar de le-as pune lapte de cuc.Deci este o minciuna gogonata.

Rodica-Horjea 2010-10-09 23:00:05

Am primit de la baiatul meu 3 radacini de capsuni, cumparate cu 45 roni si le-am plantat in doua ghivece mari in balcon.Au crscut stolonii pana la1-1,4m ,au facut 5 fructe mici,cat o aluna si atat.Iar una a mai facut acum inca o floare(si suntem in 10 oct 2010)dupa ce in vara mai facuse o mica capsunica si pe stoloni.Aceasta a fost productia :6 fructe f mici.eu le-am facut scarite ,le-am ingrijit,f atent si le-am legat stolonii.Evident ,ca a fost o inselatorie.Daca cineva poate sa-mi spuna ce sa fac cu ei acum ca vine iarna,ca sa-i mai duc inca un an sa vad cum le va merge, rog frumos sa-mi transmita.Dar nu sfatuiesc pe nimeni sa dea bani pe asa ceva,ca se gasescoriunde prin iarba.

Giovani 2010-09-08 21:56:54

Am plantat la 1.04.2010 5 buc , asa zisi Capsuni Everest. La cca 2 luni au rodit 2 fructe per total.Din 5 plante mai am 4 buc, una s-a uscat. Incepand cu luna iulie au inceput sa creasca staloni (daca asa se numesc) pe care iam dirijat in sus pe o plasa , de plastic- tip castraveti, acum am si fire cu frunze la 1.. 1.3 m , cam 3..6 buc pe planta. In schimb flori si fructe se fac numai la baza. Fructele sunt si mari si mici destul de putine. Dau impresia ca ar rodii mereu.Au un gust bun.Nu am ideie ce se va mai intampla , daca vor fructifica si pe staloni???. E 8 sepembrie- ce trebuie facut pe mai departe?? cum se protejeaza pe timp de iarna??. Mai am capsuni din aceia normali, la care nu fac pregatiri pentru iernat, decat in intervalul 1.07-15.09 ii cosesc o data sau de 2 ori. Cu respect!

un agricultor 2010-07-19 17:35:14

Lucrez in agricultura,capsuni cultiv de 8 ani,am incercat si acest soi(Everest).Trebuie clarificata o situatie,scriu aceasta pentru cei care doresc sa cunoasca fara ocolisuri:spunind ca este catarator,ne asteptam sa urce pe arac precum fasolea, nu este asa,putem dirija stolonii pe arac ,pe sfoara etc(cum procedam de ex.cu tomatele).planta mama(care emite stolonii legati in diferite variante trebuie sa fie foarte bine hranita).Ma opresc recunoscind ca este unul din soiurile care ma fascineaza.

Cultura capsunului. Metode de cultivare a capsunil 2010-07-04 02:46:03

[...] Datorita acestei particularitati planta se intinde rapid daca nu este ingrijita. Tot datorita stolonilor, daca veti cultiva capsuni intr-un vas precum un ghiveci sau o jardiniera, stolonii formati vor iesi cu timpul in afara, oferind plantei un aspect curgator. Aceste caracteristici sunt valabile pentru oricare soi sau varietate de capsun, asadar nu va lasati ademeniti de oferte “senzationale” si pliante care va infatiseaza capsunii crescand asemeni unei tufe de trandafir (ma refer la capsunii urcatori). [...]

teo 2010-06-29 21:51:08

urcarea e de fapt ...coborare, incercati urmatoarele daca nu va e lene..suspendati un sac din polietilena neagra, umplut cu pamant de flori, undeva la 2 m inaltime.faceti cateva gauri cu diametrul de 25.....30 mm la egala distanta pe toata suprafata sacului.Plantati in aceste gauri stoloni de capsumi incepand de sud in jos.Singura grija e sa udati din cand in cand, pamantul din sac, mai ales daca incep sa fructifice.In acest scop ,dupa ce ati introdus pamantulde flori atunci cand legati sacul la gura, introduceti o palnie din plastic din alea ieftine. metoda aceasta se poate aplica in special celor care dispun de putin spatiu pe balcon sau terasa

mia 2010-06-15 07:28:11

buna tuturor ,am luat si eu acum 2 ani 5 staloni de moutin everest,i-am plantat in primul an au facut capsunei dar nu foarte mulrti ,in toamna urmatoare i-am despartit si i-am replantat le-am pus si ceva gunoi de grajd macerat ,in primavara asta i-am curatat de ierburi si pot sa va spun ca au facut foarte multi capsuni ,mari,cu un gust deosebit ,momentan au inflorit din nou si cred ca o sa faca iarasi multi capsunii,eu sunt foarte multumita ,decit ca nu i0-am dirijat sa se catare!

vasile gicuta 2010-05-20 13:02:53

buna ziua!nu sint un mare cultivator si de acee astept niste sfaturi din partea unor experti in cresterea capsunilor!sint din moldova si ma intereseaza citeva lucruri1.la 1000 de fire ce productie de capsuni pot obtine la o fructificare?
2.pamintul meu de la tara e mai argilos/il pot adapta pt cresterea capsunilor?
3.cerinte mai speciale de udare?
4.suporta soarele(nu am nici un copac in jur)
5.distribuitori de la mine din zona sau chiar oferte!
6.un sfat pt cei care se dau cu parerea aici:scrieti inteligibil(gramatical)mai sint si altii care citesc!
multumesc

mihai cerneanu 2010-05-14 09:03:29

La mine in Valcea cultiv cel mai bun soi de capsun autohton la ora actuala din Romania-Soiul "magic". Va rog sa considerati ca este o parere personala, intrucat acest soi chiar daca nu este "catarator", este foarte rezistent la seceta, inghet si putregaiul cenusiu. Cu acest soi iubitorii de culturi "eco" pot manca in totalitate 100% natural, deoarece fructele ajung la coacere fara nici un fel de tratamente fitosanitare.Un alt avantaj al acestui soi este ca dupa recoltare, fructul rezista in jur de 48 de ore fara sa se deterioreze. Sincer am testat si eu asa numitii "capsuni cataratori" pe care il consider un moft pentru cei mai multi care au investit cu speranta in asa ceva. Acestia fac parte din categoria capsunilor remontanti, care produc doua recolte pe an. Recomand cu caldura sa cultivati soiuri autohtone de capsuni.

Elena 2010-05-12 20:50:26

Am luat 10 bucati, soiul urcatori... Este o MARE GOGORITA... URCAREA sau COBORAREA se obtin prin montaj... prin plasarea stolonilor... Deci, este vorba de capsuni absolut normale... NU CUMPARATI... ESTE O MARE PACALEALA...
Exista capsuni care porduc fructe pana da bruma... Am avut asa ceva si am sa apelez din nou la vechea sursa (doi ingineri agronomi deosebiti)...

VALENTINA 2010-04-26 13:21:31

TOTI CAPSUNII SE POT FACE URCATORI DACA STII CUM SA-I PUI SA SE RIDICE
ADIKA STOLONII CARE TREBUIESC SMULSI SI LASATI CEI CARE TREBUIE SA CREASCA II CANALIZEZI PE UN POSTAMENT IN SUS PENTRU A FI URCATORI.
MARE FILOZOFIE

gyll 2010-04-23 11:49:43

Am comandat si eu capsuni ''urcatori'' anul trecut,dupa ce icep sa vegeteze si dau stoloni daca nu ii ridici pe un arac sau spalier adio ''urcare''acest lucru il si specificau in prospect.Singura deosebire fata de alte soiuri este data de marimea lor ,mai mici,si ce este adevarat au o aroma mai puternica,se apropie de cele salbatice.In colo este un capsun cu intretinere mai multa decat ceilalti,trebuie tot mereu sa il legi pe sprijin si sa il cureti de ramificatiile pe care nu le doresti nu pot sa ma pronunt inca asupra cantitatii de fructe voi vedea anul acesta.

danubiu 2010-04-11 17:33:31

Buna ziua, tuturor!
Sunt si eu un iubitor de plante si un fan al gradinilor (de flori, de legume, etc)si livezilor.
Nu sunt un specialist in materie, dar pot sa va povestesc din experienta mea cate ceva.
In general cele mai reusite culturi (flori, legume, fructe) se realizeaza cu soiuri autohtone, bine aclimatizate la conditiile de sol, temperatura, clima.
Daca totusi sunt persoane care voor sa experimenteze cu soiuri de import, as sugera:
- sa consultati mai intai un specialist autohton sau chiar persoane
varstnice cu excelente cunostinte in materie (de-aia zice vorba
romaneasca: "daca n-ai batran, sa-ti cumperi);
- sa va faceti cel putin idee despre firma producatoare (cautati pe internet - in tara/in afara tarii - nu numai cataloage cu fotografii frumoase si diferite premii in promotie, dar si sugestii si reclamatii la adresa producatorului - atat in tara, cat si in afara tarii si... in tara de origine bineinteles);
- sa COMPARATI preturile, conditiile de livrare si calitatea produselor dintre diferitele firme producatoare internationale;
- sa COMPARATI preturile, conditiile de livrare,calitatea produselor, costurile si avantajele dintre firmele producatoare internationale si firmele autohtone/romanesti.

Din experienta proprie va pot spune ca:

Cele mai mari riscuri cu firme internationale le-am avut cu firma Bakker.
Bani pierduti si inca amenintari cu procese si executori judecatoresti pentru refuzul platii unor plante moarte, vandute de firma:
- ca si cum ar fi fost produse de calitate optimala;
- cu o asa zisa garantie de 5 ani;
- la acelasi preturi ca si o planta sanatoasa);
...apoi cadouri care nu aveau nici macar o eticheta a producatorului
/fabricantului si nu purtau eticheta ca asa-zisul cadou este un produs care este calitativ garantat pe piata europeana).

Cele mai mici riscuri le-am avut cu magazinele Horta si Aveve. Plantele cumparate de la cei doi producatori sunt sanatoase si dau rod, iar preturile sunt de bun simt.

Nu am intentia de a determina intr-un fel sau altul alegerea cuiva (fiecare face ce vrea cu banul lui), ci doar incerc sa fac cunoscut ceea ce se intampla si in afara cataloagelor cu poze frumoase si cadouri de vis.

Mai jos sunt cateva adrese unde diferite persoane/clienti fac comentarii la adresa firmei de la care au cumparat produse de profiel:

www.mijnzonzijde.nl/recht/oplicht/bakker.html - In cache
http://www.hetspoorbijster.nl/forum/archive/index.php/t-621.html
www.rechtkrom.nl/divers/div12.html - In cache

dan sibiu 2010-04-08 11:49:32

ieri am ridicat de la posta coletul cu 30 de stoloni pe care am dat 113 ron cu taxele postale incluse; e ciudat faptul ca nu apar poze si sunt sigur ca e o sarlatanie. Am sa le comand cel putin 3000 de stoloni si le dau adrese din toata tara si am sa sun de pe mai multe telefoane in cazul in care e teapa

Ana 2010-04-08 07:25:49

Vreau să spun că aceşti biostimulatori şi bioregulatori sunt de producţie indigenă, dar sunt multe produse din aceste categorii cu efecte care transformă plantele aproape în "ce vrem noi". Păcat că nu vă pot arăta cum a crescut petunia, plantată de mine, mai mare ca salata de la supermarket.

Ana 2010-04-08 07:01:50

BIOSTIMULATORI ŞI BIOREGULATORI DE CREŞTERE PRODUSUL
(Denumirea comercială) Spectrul de acţiune
ATONIK stimulează creşterea şi fructificarea - DP
KENDAL TE stimulează sistemul endogen - DP
MEGAFOL biostimulator foliar de origine vegetală, stimulează creşterea şi dezvoltarea - DP
RADIFARM stimulator de înrădăcinare - DP
RADI-STIM 1 stimulează înrădăcinarea butaşilor ierbacei - DP
RADI-STIM 2 stimulează înrădăcinarea butaşilor lemnificaţi si semilemnificaţi - DP
REVITAL bioregulator - DP
ROOTIP BASIC stimulează dezvoltarea rădăcinii plantelor - DP
STABILAN scurtarea şi îngroşarea paiului, creşterea fructificării - DP
TOMATO-STIM stimulează legarea de rod la tomatele timpurii de câmp, seră, solar - DP

stefan 2010-04-06 10:34:10

Mihai,
Poza cu capsuni cataratori de pe site-ul Blackmoor este trucata chiar grosolan. In primul rand, fructele au aceeasi forma si culoare si sunt aplasate pe plante in pozitii nefiresti - cultivatorii ar trebui sa remarce.

Gica 2010-04-04 22:58:32

inteleg ca aproape toti cei care au vrut capsuni cu crestere pe verticala nu au vazut aceasta tendinta macar. La capsunii cultivati cu reclama de urcatori sau cataratori as vrea sa stiu de la cei carora asa le-a crescut daca au intervenit cumva in dirijarea lor spre vericala sau doar i-a agatat dupa ce ei s-au orientat vertical(rog pe Oana, daca mai priveste aici si poate sa ma ajute sa o faca pentru mine ca prea suntem multi care nu am avut asa noroc si la 60 de ani ai mei cred ca stiu sa respect pe toata lumea)

cristina m 2010-03-31 12:18:21

cred ca ar fi bine sa se faca distinctia intre agatat si catarat.
orice planta ce primeste termenul de "cataratoare" trebuie sa posede organe proprii de prindere, acei "carcei" care le asigura prinderea de orice suprafata, fie verticala sau inclinata. acestea nu necesita legare de suport. uitati-va cu atentie la iedera si veti intelege. NU EXISTA CAPSUN CATARATOR CI DOAR CAPSUN CU CRESTERE NEDETERMINATA A CARUI PORT POATE FI DIRIJAT ( pe verticala, oblic sau cum doriti. ooofffff....

Dragos Serban 2010-03-29 13:20:38

@mihaela am vazut si eu pozele din acel album si sincer nu vad unde sunt capsunii "cataratori" :) acolo sunt doar niste capsuni normali plantati in ghiveci, deasupra carora a fost montata o mini-pergola

@Rodica doamna Rodica nu se poate sa nu gasiti furnizori de capsuni in judetul Buzau. Pretul orientativ este de 300ron/1000 bucati, adica 0,3 RON pe fir (asta apropos de comentariul Oanei, careia i se parea o "afacere" faptul ca a cumparat stoloni la 6 lei bucata)

@Adrian multumesc pentru comentariu. Si legat de ceea ce spui, de inexistenta concurentei... Concurenta exista, sunt multe pepiniere serioase in tara si exista si importatori onesti, problema este legata de accesibilitatea informatiilor.

Daca exista producatori/distribuitori de material saditor care viziteaza aceasta pagina, trimiteti-mi va rog oferte si date de contact si le public gratuit pe site.

Adrian 2010-03-29 12:45:00

Am cumparat in 2009 20 de stoloni "Mount Everst". Comanda pe mail, plata la livrare.. Am dat si altora cateva bucati. Toti stolonii s-au prins si au fructificat, unii chiar si la altitudine de 900 m, pana in iarna.Gustul nu e deosebit. Dar..n-am vazut niciodata capsunii cataratori (nu "agatatori", sa fim clari) pentru care am platit.Nici la mine . nici la altii. In afara de metoda cultivarii in tub de pvc plin cu pamant, cu cupe practicate la intervale, nu cunosc alta metoda care sa hraneasca serios planta pentru o productie "pe verticala".
Si da, este evident o inselatorie, dar se bazeaza si pe comoditatea noastra de a reclama, ineficienta sistemului de sanctionare cat si pe lipsa unei concurente decente.

Rodica 2010-03-29 11:45:10

Domnul Dulgheru, sunt interesata de stolonii de capsuni (cei buni, roditori). Fetita mea de 4 ani mananca doar capsuni, afine si zmeura - sunt singurele fructe pe care le agreeaza si doresc sa pun la bunici in curte. In buzau nu am reusit sa gasesc stoloni, va rog sa imi dati un mail cu pretul si poate reusesc sa am si eu anul acesta productie proprie de capsuni (mileafm@yahoo.com). Multumim anticipat.

mihaela 2010-03-24 21:38:20

Dupa toata discutia de aici, am cautat putin pe net si iata ce am gasit...poze cu capsuni cataratori.
http://codruta.sunphoto.ro/capsuni_cataratori/UBJQDFTATPSMXREPAAS

stefan 2010-03-18 11:06:19

si eu am luat teapa cu acesti faimosi capsuni care s-au dus pe apa sambetei la nici o saptamana de la plantare cu toate ca am urmat instructiunile.Am primit niste plante firave rau si tare micute nici nu ma mir ca au dat coltu toate si am platit si o groaza de bani ca erau mai scumpi decat sunt acuma si cand am incercat sa contactez firma iarasi teapa ca nu erau de gasit si asa am avut parte in continuare de capsuni de la magazin si m-am lecuit.Daca altii au fost mai norocosi felicitari eu nu as mai avea incredere sa mai comand asa ceva.

Florin 2010-03-17 11:03:14

In anul 2009 22 04 am cumparat 20 stoloni de capsuni Mont Everest,i-am plantat i-am ingrijit,dar sunt nemultumit total,nu am obtinut 3kg de fructe,au rodit pana in noiembrie,nu i-am condus pe arac. Adevarul ca au fost niste stoloni suparati rau,credeam ca ii pierd,dar i-am recuperat,am multi stoloni acum si ii voi planta.
In balcon nu a mers, am pus 1 in glastra ,dar l-am mutat la tara.
Anul acesta voi dirija pe arac cativa ,dar nu cred ca vor merge prea bine,deoarece spre varf tijele devin firave,fiecare mugur pe tija are propriile radacini,poate sa punem undeva la inaltime ghivece cu pamant sa dirijam o parte din stoloni sa inradacineze, sa poata conduce apa si substantele hranitoare catre varful tijelor.
Sanatate si succese tuturor !

Marian 2010-03-17 10:57:31

Am cumparat in aprilie 2008 10 buc. capsuni urcatori cu un talon de comanda dintr-o revista (Oradea, CP 1, OP 126). In primul an nu prea i-am ingrijit, dar in anul al doilea i-am replantat in alt loc si au rodit tot anul pana a dat bruma. Peste iarna i-am acoperit cu o folie(si tot mai aveau fructe) iar acum in 2010 abia astept sa vad cum se comporta.Nu i-am ridicat ci i-am lasat pe sol si va pot spune ca am fost uimit de numarul mare de fructe (destul de mari) si mai ales de perioada mare cat au rodit (pana a dat bruma).Acum vreau sa mai comand 10 buc. pentru a mari suprafata cultivata.Am auzit si eu de alte persoane care nu au fost multumite de ce au cumparat si nu stiu ce sa cred...Inseamna ca eu sunt printre cei norocosi.

john 2010-03-17 10:13:14

va rog sa-mi spuna cineva cum se procedeaza dupa ce se prind stolonii

cvoprea 2010-03-15 17:48:50

As vrea sa vad si eu o fotografie! Fratilor, pana la urma, are cineva o poza cu acesti capsuni cataratori sau nu? Vad ca multi vor sa cumpere ca sa se convinga, eu nu am de gand sa fac asta pana nu ma conving. Vreau o dovada! Si nu inteleg de ce tace firma care vinde, asta e cel mai curios! Daca nu au nicio reactie, presupun ca ce s-a scris este adevarat si e doar o inselatorie. ca doar traim in tara caritas si fni....

raluca 2010-03-14 14:59:19

rog pe oana daca ar putea sa mi spuna si mie de unde a cumparat stolonii??/doar daca se mai uita pe site!!

adriana 2010-03-12 17:22:39

azi am ridicat de la posta un pachet cu 5 plantute in stare destul de buna.Le-am si plantat intr-un ghiveci nu pre inalt dar foarte larg.Le-am pus in pamant de flori. sunt foarte curioasa,sper sa nu fiu dezamagita. daca e asa inseamna ca am dat obolul pe prostie! suma cheltuita e de 43,9ron cu taxe postale cu tot.
Anul trecut m-au dezamagit cei de la Bakker la care am comandat 6 fucsii splendide in catalog,dar care erau de maxim 20cm inaltime si patru din cele 6 plante erau putrede.Le-am trimis poze cu plantele sosite si in toamna mi-au trimis de valoarea banilor cheltuiti niste bulbi pe care i-am selectat din catalog.
o sa trimit poze numai daca acesti capsuni vor inflori!

econinja 2010-03-04 16:16:34

@Mihai:pai in cazul acesta care e adevarul?...Poza nu stiu daca poate fi trucata...Am un plan:cumpar la cel mai mic pret o singura planta si vad ce iese si rezultatul am sa il comunic.Altceva nu pot sa zic si nici sa fac.

Mihai 2010-03-04 00:14:06

Ia uitati aici fratilor;credeti ca e trucata?
http://www.blackmoor.co.uk/product_info.php?products_id=1561&osCsid=90f5f5mcumkht6pk53bvf4er94

dulgheru 2010-03-03 23:01:47

eu am 3 km de bucuresi si hai dupa reklama vroiam sa merg la depozit sa iau produsul dar stiti ce nu am cum pentru ca au diverse motive si doar prin posta livreaza comenzile dar de ce?????maii a fost cineva la adresa postala sa vada unde este si avazut cineva depozitul sa ma sune si pe mine sau sami lase un mayl si pot spune in direct si demonstra cit cresc capsunile de 120 cm ma sa vad eu una cum este in poza si dupa aceea cred si imi cer si scuze public dar sa vad

dulgheru 2010-03-03 22:51:47

e teapa totala moumt everest sincer am cumparat 10 stoloni si am platit si taxele postale si mai nene dupa 2 ani astea nu sunt capsuni de rase sunt un esec total eu am capsuni si cultivam capsuni sunt de la tara avem pamint si punem de toate si mai ales capsuni pentru noi mu vindem nu nimic dar sincer nu merita sunt de geaba ocupa locul nu merita nici 1%din reclama si fara riscuri cum spun ei va rog cine ve da bani sunati si vedeti ce va spun pacaleala pe fata cine vrea mount everest am 30 de tulpine gratis sau va dau capsuni buni mai bun ca ce pacaleste astia gratis.si mai nou rosiile gigant e tot teapa siguur

Mihai 2010-03-03 12:34:02

Am comandat si eu anul trecut capsuni cataratori si s-au dezvoltat destul de bine. Eu am plantat in ghiveci si au crescut cam de 1.40 m inaltime. Productia nu pot sa zic ca a fost una extraordinara, ca planta mai mult a vegetat. Dar pana la urma a facut si fructe si copiilor chiar le-a placut sa manance capsuni direct de pe planta. Sper ca anul asta sa am o productie mai buna.

econinja 2010-03-02 20:50:58

Asa deci!Si eu tocmai acum cand mi am amenajat balconasul cu jardiniere din pereti grosi de BCA captusite cu gresie ,asa cum i mi plac mie constructiile solide ,pe balcoon am deja un afin si niste ferigi de padure ,si tocmai acum aud vestea asta.Azi am si adus pamant din padure,in curand doresc sa incep impadurirea...balconasului meu si am observat deja din anul trecut capsunii"cataratori"ravnind mult la ei,ca acum sa o aud si pe asta...Cata rautate din partea omului...incredibil.Omul naturii isi pune speranta in ceva si da si aici de excrocherii...Micul meu balcoon as vrea sa fie aproape total acoperit cu verdeata si ma axez pe iderea ca are si radacini mscurte si nu necesita mult spatiu dar nu stiu de unde sa fac rost...sper ca acolo nu o sa fie o alta surpriza de acest gen,mai ales ca doresc iedera care sa reziste la soare.

serban 2010-03-02 15:33:27

Pentru tot ce am scris aici eu am adus argumente, de aceea atunci cand cineva sustine un alt punct de vedere este corect sa vina la randul sau cu argumente. E vorba de o simpla fotogafie, la urma urmei. Unde am gresit si unde este lipsa de respect?

Daca oricine aduce o fotografie cu un capsun, din orice soi, care se catara singur pe araci/ziduri/spaliere, va dau cuvantul meu ca voi sterge acest post si imi voi cere scuze public.

oana 2010-03-02 14:11:48

Domnule Serban,in primul rand tot ce e comentat aici sunt pareri,deci doar afirmatii. Nu a venit nimeni sa se justifice in fata nimanui,ci doar sa imparta opinii. Eu nu am nimic de castigat sau de pierdut daca as convinge pe cineva ca plantele pe care le am sunt sau nu sunt cataratoare.
Si da, am si poze cu "deosebitii" mei capsuni. Dar, domnule Serban, in momentul in care ii vei vedea imi vei spune ca nu se poate sa fie din prima productie,iar in acel caz ar trebui sa va arat si factura pentru ca din nou, vor fi doar afirmatii din partea mea.
Faptul ca dumneavoastra aveti o parere deja formata asupra acestui subiect nu inseamna ca ceilalti participanti sunt mai putin luminati,ca sa zic asa ("Nu stiu cum sa va explic mai bine de atat").
Haideti sa ne respecam unii pe altii.
Cat despre mine,nu voi mai posta niciun comentariu pe acest site pentru ca interesul meu nu e sa creez polemici si nici sa ma "duelez" in
"copy-paste"-uri.

Dragos Serban 2010-02-25 23:42:57

Oana, minunat. Ai si poze cu capsunii "catarati" pana la un metru si jumatate? Altfel, sunt doar afirmatii.

In al doilea rand, nu a spus nimeni ca "toti capsunii sunt cataratori". Oameni buni, nu exista asa ceva! Eu am spus cu totul altceva: toti capsunii se pot conduce pe spalier. Toti capsunii produc filamente si stoloni, care ajung intr-adevar la un metru lungime. De ce nu i-a "suit" nimeni pana acum? Pai e foarte simplu! Nu rezista, nu fructifica. Daca fructifica, o fac foarte slab si pentru un timp scurt. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca iarna cei mai multi stoloni ingheata, in felul acesta.

Profesionistii fac exact pe dos. Cititi mai jos un pasaj dintr-un proiect al Statiunii de Dezvoltare in Pomicultura Buzau.

"Filamentele se formeaza din mugurii situati la baza frunzelor, de pe ramificatiile anuale ale tulpinii. Acestea, pot avea lungimea de 30-50 cm, uneori putând ajunge si pâna la 1 m, sunt groase de 2-5 mm, si din loc în loc formeaza câte un nod. Din fiecare nod, se formeaza în partea superioara câte o rozeta de frunze, iar în partea inferioara radacini, care penetreaza stratul de pamânt, dezvoltându-se. La început rozetele cresc pe seama hranei preparata de planta mama, dar dupa ce formeaza radacini proprii, se hranesc singure, putînd fi separate pentru obtinerea de plante noi.
În conditii de hrana optima pentru înradacinare, o planta tânara, înca neinradacinata, poate supravietui fara sa aiba legatura cu planta mama, circa 2-3 saptamâni. Plantele tinere capata"independenta" fata de planta mama, numai când isi formeaza radacinile secundare.
O planta poate forma în medie 6-10 filamente, iar pe fiecare filament se pot forma 3-5 stoloni (rozete cu frunze), bine înradacinati. Vigoarea stolonilor descreste de la baza catre vârful filamentului.
Cand filamentul a atins lungimea caracteristica soiului, în vârful lui se formeaza o rozeta de frunze, care emite radacini. Fiecare stolon (rozeta de frunze) emite la rândul sau 3-5 filamente, din care se formeaza 3-5 stoloni, în final, o planta mama putând produce 80-100 stoloni.
Stolonii, sunt organe vegetative prin care capsunul se înmulteste în mod obisnuit. Rata de multiplicare si modul de pregatire pentru plantare, sunt mult îmbunatatite prin tehnologiile moderne de înmultire.
Procesul de formare a stolonilor, poate continua pe tot parcursul sezonului de crestere, fiind limitat de fotoperioada, apa si temperatura. Stolonii au capacitatea de a-si directiona cresterea catre intervalele dintre rânduri, libere de alte plante si bine iluminate.
În plantatiile destinate productiei de fructe, stolonii sunt suprimati în totalitate, într-o etapa incipienta de crestere (erbacee)."


Nu stiu cum sa va explic mai bine de atat.

oana 2010-02-25 16:11:52

eu am luat anul trecut in primavara si s-au catarat.
in toamna erau mai mari decat mine, aveau peste 1.65 m.
acum ma intreb in ce perioada a anului se taie pentru ca tot cresc.
iar referitor la faptul ca toti capsunii sunt cataratori...nu e asa
am si capsuni "normali" si nu sau semne de catarare de ani de zile
acum fiecare crede ce vrea.
eu spun ca merita...acum fiecare cu parerea lui
si in plus,nu sunt asa de scumpi decat daca ii cumperi gata pusi in ghiveci, pretul fiind de 30 si ceva de lei un fir.
eu am luat mai multe fire si le-am pus eu sa se prinda, astfel am ajuns la un pret de 6 lei pe bucata,nu cred ca acei capsuni normali sunt de zece ori mai ieftini decat ai mei
dar totul tine de modul in care stii sa te gospodaresti ;)
o zi buna

danut 2010-02-25 15:58:36

Pentru alexgordan28 - uita-te mai atent si ai sa vezi ce imagine trucata grosolan, 3 imagini duplicate fara nicio modificare. Escrocii astia din Oradea , nu tu adresa, nu tu detalii, nimic, casuta postala, dau un site in ziar , (nu dau site-ul- nu merita )site-ul este o clona din Rusia, e incredibil ce proasta e lumea. Sunt imagini atat de relevant trucate, incat si copii sesizeaza, dar oamenii maturi NU, pentru ca ei vad ce-si doresc - MULTE CAPSUNI - si atat.
Concluzia mea certa = ESCROCHERIE SIGURA.

alexgordan28 2010-02-20 11:46:50

5 bucati 45 lei
sunt giganti si cataratori

alexgordan28 2010-02-20 11:44:57

a-m vazut in ziar reclama dar nu stiu ce sa cred(adevarul de arad)
acestia sunt din oradea.
ce parere aveti?

FLORIN 2010-02-14 08:26:40

Atentier la gainatul de gaina!!!! In exces dauneaza sanatatii. Creste nivelul de nitrati si nitriti din fructe...

Dragos Serban 2010-02-04 16:06:07

dle Tanase, orice capsun remontant are mai multe productii pe an. dar nu spune nimeni despre ei ca sunt cataratori. verificati catalogul soiurilor, il gasiti la ISTIS, veti fi surprins cate soiuri de capsuni remontanti se cultiva in Romania.

tanase ionel 2010-02-04 07:29:37

intra cu mine sa ti arat capsunii din gradina mea.prod. de primava pina ninge....cu mult respect

tanase ionel 2010-02-04 07:21:28

am cumparat si eu, nu sint cataratori dar merita pt. ca are productivitate continua daca iidai ce trebuie....giniat de gaina din abundenta chiar proaspat fiind direct pe rind peste plante fara frica si apa.

Croitoru H 2010-01-30 12:01:41

Este o escrocherie.Din curiozitate am luat cateva fire, le-am ingrijit, fiind cultivator de capsuni, rezultat zero--productie ca si la soiurile obisnuite.Recomand evitarea cumpararii.

Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Afaceri in agricultura: 7 idei cu profit garantat in 2021

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Afaceri in agricultura: 7 idei cu profit garantat in 2021".Forum
Adrian spune: Foarte interesant!
01 Iul. 2021 10:20:40
Raspunde la intrebare
blaga felician spune: am avut un smochin in curte-am mancat smochine anul trecut ,din primavera au aparut smochine noi si frunze De doua luni frunzele au inceput sa se usuce si fructele si ele Ce s-a intamplat? Ce sa...
04 Sep. 2019 17:39:28
Raspunde la intrebare
Rubrica meteo

Punct de pe tulpina din care apar frunze. ...

Conceptul se refera la cresterea economica care satisface nevoile societatii de azi fara a afecta de ...
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Afaceri in agricultura: 7 idei cu profit garantat in 2021


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Afaceri in agricultura: 7 idei cu profit garantat in 2021" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016