Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum cresti randamentul culturii de capsuni anul acesta: 4 aspecte-cheie de care sa tii cont in noul sezon

cum-cresti-randamentul-culturii-de-capsuni-anul-acesta-4-aspecte-cheie-de-care-sa-tii-cont-in-noul-sezon

Capsunii sunt usor de cultivat - in masura in care se respecta tehnologia de productie - si au avantajul de a fi profitabili inca din primul an dupa plantare. Afla ce solutii inovatoare ai la indemana pentru a creste randamentul culturii de capsuni, fie ca alegi sa ii cultivi pe suprafete mici sau mari, in camp sau in solarii.


1. Alege soiul potrivit pentru un randament constant


Cultivarea unui soi de capsuni care ofera productii constante pentru o perioada lunga din an, indiferent de lungimea zilei, este mai profitabila decat alegerea unui soi clasic, care rodeste numai la final de primavara sau la inceputul verii. Pentru a creste randamentul culturilor, este preferabila folosirea unor soiuri cu fructificatie extinsa. 


Soiurile remontante, adica de capsuni care rodesc tot timpul anului, au doua perioade de fructificare pe an. Capsunii Albion, de pilda, formeaza tufe cu vigoare medie si cu productivitate ridicata. Acesta este un soi adaptat la conditiile climatice din Romania si poate fi cultivat, in sere, inclusiv in zonele foarte ploioase. Alte exemple de soiuri remontante sunt Amandine, Amarisa, Murano. 


Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h

Soiurile semi-remontante sunt cele a caror productivitate nu depinde de lungimea zilei. Ele infloresc pentru o perioada mai lunga din an si au fructe ceva mai mici, dar sunt mai rezistente fata de factorii de mediu, in special fata de inghet. De asemenea, soiurile semi-remontante au avantajul de a face fata, cu succes, conditiilor de depozitare si transport. Aceste aspecte fac din soiurile semi-remontante o optiune eficienta pentru cresterea randamentului culturii. Printre cele mai cunoscute soiuri cu vigoare sporita si rezistenta crescuta fata de factorii de mediu se numara Premial (rezistent si fata de putregaiul cenusiu), Benton sau Senga Sengana. 


Alegerea soiului de capsuni potrivit depinde si de tipul de cultura - in medii protejate, precum serele si solariile, sau in camp. In special cand vine vorba despre cultura in camp, alegerea soiurilor cu randament ridicat si rezistenta la inghet este un factor care contribuie la obtinerea unor recolte de calitate.



2. Aplica tehnologii integrate de protectie a culturii


Indiferent de soiul ales, productivitatea culturii depinde de aplicarea inteligenta a tehnologiilor integrate de protectie fata de agentii patogeni, daunatori si imburuienare. O viziune moderna, in acest sens, presupune construirea din timp a unei strategii eficiente pentru anul urmator. Managementul integrat al culturii presupune stabilirea unui program de prevenire si combatere a bolilor si daunatorilor pentru intregul ciclu de productie, nu doar pentru anumite perioade din an.


In cazul unei culturi multianuale de capsuni, in sezonul rece te preocupa protejarea impotriva inghetului - stratul suplimentar de mulcire aplicat in perioada iernii va feri plantele de temperaturile foarte scazute. Dar, indiferent despre ce tip de cultura este vorba, una deja infiintata sau una care urmeaza sa fie infiintata in primavara, utilizarea produselor inovatoare si a tehnologiilor de ultima generatie reprezinta un avantaj semnificativ.  


Alegerea fungicidelor moderne prezinta o serie de avantaje importante pentru protectia culturilor. Alternarea unor produse cu moduri diferite de actiune permite evitarea dezvoltarii formelor de rezistenta la fungicide. 


Din aceasta perspectiva, una dintre solutiile inteligente de protectie poate fi un fungicid ca Signum, un produs inovator cu doua substante active, boscalid si piraclostrobin, ambele actionand sinergic si oferind o protectie ampla. De asemenea, Signum face parte din gama AgCelence, avand si efecte fiziologice ce se concretizeaza intr-o mai buna toleranta la factorii de stres si fotosinteza imbunatatita. Aceste modificari fiziologice se traduc printr-o productie mai mare, de calitate superioara, cu fructe ferme si cu o perioada prelungita de pastrare.  


O alternativa cand vine vorba despre combaterea bolilor capsunului este si fungicidul Scala, de exemplu, cu o eficienta foarte ridicata impotriva putregaiului cenusiu, cu mod complex de actiune si performante superioare indiferent de temperatura. 


Dincolo de folosirea unor fungicide cu spectru larg de actiune, combaterea buruienilor este un element la fel de important in managementul integrat de protectie a culturii. Aceasta, cu atat mai mult cu cat capsunii sunt plante de inaltimi reduse, iar buruienile intra in concurenta cu acestea nu numai pentru substantele nutritive din sol, ci si pentru lumina. Combaterea eficienta a buruienilor se poate realiza cu ajutorul unui erbicid de tipul Stratos Ultra, de pilda, care se aplica in postemergenta si combate buruienile monocotiledonate chiar si atunci cand exista un grad ridicat de infestare. Tratamentul este eficient inca din prima saptamana dupa aplicare, cand are loc oprirea cresterii radacinilor buruienilor. 


Managementul integrat al culturii de capsuni presupune, de asemenea, identificarea de solutii pentru combaterea insectelor. Printre cei mai periculosi daunatori se numara gargarita neagra, acarianul comun, gandacul paros sau larvele carabusului de mai. 



3. Acorda atentie deosebita fertilizarii


Fertilizarea se realizeaza de-a lungul intregului ciclu vegetativ, pana la coacerea fructului, cu ingrasaminte echilibrate care contin parti egale de azot, potasiu si magneziu, aplicate inainte de plantare, respectiv la 4-6 saptamani dupa plantare. 



4. Creeaza conditii optime pentru a asigura necesarul de apa


Pentru o productie ridicata de capsuni, solul umed este o conditie obligatorie. Cantitatea de apa trebuie atent calculata pentru a obtine rezultate satisfacatoare si a preveni deteriorarea plantelor, de la plantare pana la recoltare. 


Irigarea prin aspersiune este o solutie populara, dar sistemul prin picurare reprezinta solutia optima, in conditiile in care plantele necesita udare zilnica, pe durata ciclului vegetativ. Stratul de pamant umed trebuie sa aiba 2-3 cm, cu mentiunea ca excesul de umiditate poate determina putrezirea radacinilor. 


Adoptarea bunelor practici agricole, respectarea tehnologiei de cultura si aplicarea unor solutii moderne si inovatoare de protectie asigura calitatea recoltei si profitabilitatea. Tine cont de aspectele de mai sus si construieste, din timp, o strategie inteligenta ca sa cresti randamentul culturii de capsuni, pe termen lung. 



Sursa foto: Shutterstock 



Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016