Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Anul trecut, arsita a crescut volumul vanzarilor de bere autohtona
Volumul pietei berii a atins 18,2 milioane hl in 2012, inregistrand o crestere cu 7% fata de anul anterior, spun reprezentantii Asociatiei Berarii Romaniei. Acestia sunt rezervati, insa, in privinta evolutiei vanzarilor anul acesta.
"Desi anul trecut s-a inregistrat un trend ascendent al consumului de bere, suntem rezervati in ce priveste evolutia in acest an. Factorii care au influentat cresterea in 2012 au depins de conjunctura si de aceea consideram ca e inca prematur sa vorbim despre un trend pozitiv pe termen lung. Romanii nu au avut in 2012 mai multi bani in buzunar decat in anii precedenti, ca sa ii incurajeze spre o crestere a consumului. Totusi, vara lunga, cu temperaturi ridicate si evenimente sportive importante – EURO 2012 si Jocurile Olimpice, au creat un context favorabil consumului de bere", a declarat Andrew Highcock, presedintele Asociatiei Berarii Romaniei.
Merita precizat ca sectorul berii este unul dintre putinele in care importurile au o valoare modica. Aproximativ 98% din berea consumata de romani este produsa la noi in tara. Sectorul berii genereaza valoare adaugata in economia Romaniei prin nivelul ridicat de investitii, numarul mare de locuri de munca create direct si in ramurile conexe si prin contributiile importante la bugetul de stat.
In acest context, reprezentantul ABR a precizat ca marirea accizei practicate la bere care a avut loc la inceputul anului le pune bete in roate producatorilor si contribuie la stagnarea dezvoltarii acestui sector.
"Dupa cum se stie, 2013 a debutat cu o presiune fiscala sporita pe piata berii, prin cresterea accizei. Impactul cresterii accizei este inca greu de estimat si de aceea suntem mai degraba precauti in previzionari privind evolutia consumului pe anul in curs", a declarat acesta.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
valabila 48h
"Putem afirma ca sectorul berii este un partener real al autoritatilor romane in sustinerea cresterii economice. Este o afirmatie care are la baza fapte concrete: de la nivelul zero al evaziunii fiscale inregistrat in industria berii, la cele 76.000 de locuri de munca create direct si indirect in economia Romaniei. Ca orice parteneriat insa consideram ca trebuie sa fie sustinut de ambele parti. De aceea, avem convingerea ca solutia pentru sporirea veniturilor la bugetul Romaniei provenite de pe piata berii nu o reprezinta cresterea accizei la bere, ci stabilirea de politici care sa stimuleze dezvoltarea acestui sector de activitate si a celor conexe, cum ar fi agricultura si turismul, precum si masuri care sa reduca evaziunea fiscala pe piata bauturilor alcoolice", a declarat, la randul sau, Constantin Bratu, director general Asociatia Berarii Romaniei.
La nivelul anului 2012, acciza colectata pentru bere a reprezentat 60% din totalul veniturilor din acciza colectate de pe piata bauturilor alcoolice.
In ceea ce priveste nivelul consumului de bere pe cap de locuitor inregistrat anul trecut, luand ca referinta cele mai recente date privind recensamantul populatiei Romaniei facute publice de catre Institutul National de Statistica (INS), in 2012 consumul de bere per capita a atins valoarea de 90 litri.
De asemenea, exporturile au atins un nivel istoric in 2012, inregistrand 0,23 milioane hl, ceea ce reprezinta 1,3% din productia locala de bere. Importurile au atins 0,43 milioane hl, reprezentand doar 2% din volumul de bere consumat.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiIdei de afaceri in agricultura