Publicat in: Diverse
Apicultorii anunta ca productia de miere de floarea soarelui este compromisa in totalitate
Cantitatile obtinute sunt nesemnificative, iar principala cauza invocate de crescatorii de albine ar fi utilizarea de de neonicotinoide pentru tratamentul culturilor.
Reprezentantii Federatiei Asociatiilor Apicole Romapis au anuntat zilele acestea ca productia de miere de floarea soarelui din acest an este compromisa, in conditiile in care cantitatile pe care au reusit sa le obtin sunt nesemnificative.
 
In acest sens, Constantin dobrescu, vicepresedintele federatiei, a declarat ca „productia de miere de floarea soarelui de anul acesta este foarte mica, iar aceasta are o pondere importanta in productia generala de miere a Romaniei. Am avut o productie buna la rapita si foarte buna la salcam, dar la floarea soarelui, probabil ca productia este mai putin de jumatate din cat ar fi trebui sa fie”.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h

Productia de miere din floarea soarelui are o pondere de 25% din productiile pe care se bazeaza apicultorii. Acestia sustin ca reducerea productiei a fost cauzata de utilizarea de neonicotinoide pentru acest tip de cultura agricola.
 
„Din moment ce au murit albine la floarea soarelui si productia este foarte redusa, e clar ca trebuie sa facem o legatura intre cele doua fenomene”, a afirmat Constantin Dobrescu.
 
Pesticidele care au o toxicitate deosebita pentru albine apartin unei noi clase denumita neonicotinoide si au fost introduse pe piata europeana in anul 2000 fiind caracterizate printr-o mare eficienta pentru ca sunt de 7.000 de ori mai toxice decat DDT.
 
Aproximativ 10% dintre apicultorii care au participat la un sondaj al Romapis au confirmat aparitia unor albine moarte in fata stupilor precum si slabirea excesiva a familiilor de albine, dupa analizarea starii de sanatate a acestora, la culesul din floarea soarelui.
 
Constantin Dobrescu sustine ca 15% din suprafata cultivata cu floarea soarelui a provenit din samanta tratata cu neonicotinoide si cumva exista o corelatie cu faptul ca 10% dintre apicultori sunt cei care au raportat pierderile. Acesta a mai precizat ca exista posibilitatea ca multi apicultori sa nu fi raspuns chestionarului.
 
De asemenea, reprezentantii Romapis au anuntat ca nu sunt de acord cu derogarile Ministerului Agriculturii pentru utilizarea acestor substante. „Nu suntem de acord cu ultima derogare care urmeaza dupa alte trei serii de asemenea derogari si ne propunem ca in perioada urmatoare, daca se va mai mentine aceasta interdictie de folosire a neonicotinoidelor in Uniunea Europeana, dorim ca Ministerul Agriculturii sa nu mai emita alte derogari. Sa lase lucrurile sa se desfasoare si in Romania ca in intreaga Uniune Europeana, sa vedem cu evolueaza agricultura in lipsa acestor neonicotinoide, cum evolueaza apicultura, sa tragem niste concluzii”, a subliniat Constantin Dobrescu.
 
In martie 2014, MADR a emis trei derogari care au permis utilizarea pentru 120 de zile in Romania a trei pesticide folosite la impregnarea semintei de floarea soarelui si porumb avand ca substante active imidacloprid, clotianidin si tiametoxam. In august 2014, a fost emisa o noua derogare prin care se permitea utilizarea pentru inca 120 de zile in Romania a neonicotinoidelor folosite la impregnarea semintei de rapita, iar in februarie 2015, derogarile emise pentru 120 zile permit utilizarea semintei de floarea-soarelui si porumb impregnata cu neonicotinoide in sezonul curent.
 
In luna iulie a.c., Ministerul Agriculturii a emis o noua autorizatie temporara pentru utilizarea substantei imidacloprid la tratrea semintelor de rapita. Autorizatia este valabila pana la finalul lunii octombrie 2015.
 
Potrivit reprezentantilor Romapis, neonicotinoidele sunt o clasa de insecticide neuro-active care au o compozitie chimica asemanatoare nicotinei si au fost dezvoltate incepand cu anii '90 de catre firma Bayer. Un neonicotinoid, respectiv idacloprid, este insecticidul cel mai folosit pe plan mondial la ora actuala, iar clotianidin si tiametoxam sunt alte doua dintre cele mai utilizate neonicotinoide.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Cat costa un roi de albine cu stup?
Cat costa un roi de albine cu stup?
Factori care influenteaza pretul unui roi de albine Pretul unui roi de albine poate varia...
ANZ: Apicultorii au obligatia de a depune declaratia pe propria raspundere
ANZ: Apicultorii au obligatia de a depune declaratia pe propria raspundere
"In sistemul national de gestionare a stupinelor avem vreo 2,3 milioane de stupine si vreo...
Consumul de miere in Romania. Statisticile oficiale
Consumul de miere in Romania. Statisticile oficiale
Conform datelor anuntate la Targul National al Mierii de directorul general adjunct al Directiei...
Ce fac apicultorii in aceasta luna?
Ce fac apicultorii in aceasta luna?
Acum, matcile depun aproximativ 1.500-2.000 de oua in fiecare zi si astfel albinele batrane care...

Ultima ora

Stropirea pomilor fructiferi primavara - 3 aspecte-cheie de care sa tii cont, pentru o livada sanatoasa
Stropirea pomilor fructiferi primavara - 3 aspecte-cheie de care sa tii cont, pentru o livada sanatoasa
1. Tine cont de specia cultivata   Unul dintre cei mai importanti pasi pentru o...
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Rolul azotului Azotul este un element esential pentru dezvoltarea frunzelor, tulpinilor si...
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Iti oferim 10 sfaturi utile pentru a face alegerea corecta. 1. Verifica fermitatea Un bulb...
Cum pregatim culturile de cereale paioase pentru noul sezon: 4 aspecte-cheie de luat in calcul
Cum pregatim culturile de cereale paioase pentru noul sezon: 4 aspecte-cheie de luat in calcul
Fara o pregatire corecta, culturile pot suferi din cauza unei nutritii inadecvate, alungirii...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016