Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Apicultorii anunta ca productia de miere de floarea soarelui este compromisa in totalitate
Cantitatile obtinute sunt nesemnificative, iar principala cauza invocate de crescatorii de albine ar fi utilizarea de de neonicotinoide pentru tratamentul culturilor.
In acest sens, Constantin dobrescu, vicepresedintele federatiei, a declarat ca „productia de miere de floarea soarelui de anul acesta este foarte mica, iar aceasta are o pondere importanta in productia generala de miere a Romaniei. Am avut o productie buna la rapita si foarte buna la salcam, dar la floarea soarelui, probabil ca productia este mai putin de jumatate din cat ar fi trebui sa fie”.
Productia de miere din floarea soarelui are o pondere de 25% din productiile pe care se bazeaza apicultorii. Acestia sustin ca reducerea productiei a fost cauzata de utilizarea de neonicotinoide pentru acest tip de cultura agricola.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
valabila 48h
„Din moment ce au murit albine la floarea soarelui si productia este foarte redusa, e clar ca trebuie sa facem o legatura intre cele doua fenomene”, a afirmat Constantin Dobrescu.
Pesticidele care au o toxicitate deosebita pentru albine apartin unei noi clase denumita neonicotinoide si au fost introduse pe piata europeana in anul 2000 fiind caracterizate printr-o mare eficienta pentru ca sunt de 7.000 de ori mai toxice decat DDT.
Aproximativ 10% dintre apicultorii care au participat la un sondaj al Romapis au confirmat aparitia unor albine moarte in fata stupilor precum si slabirea excesiva a familiilor de albine, dupa analizarea starii de sanatate a acestora, la culesul din floarea soarelui.
Constantin Dobrescu sustine ca 15% din suprafata cultivata cu floarea soarelui a provenit din samanta tratata cu neonicotinoide si cumva exista o corelatie cu faptul ca 10% dintre apicultori sunt cei care au raportat pierderile. Acesta a mai precizat ca exista posibilitatea ca multi apicultori sa nu fi raspuns chestionarului.
De asemenea, reprezentantii Romapis au anuntat ca nu sunt de acord cu derogarile Ministerului Agriculturii pentru utilizarea acestor substante. „Nu suntem de acord cu ultima derogare care urmeaza dupa alte trei serii de asemenea derogari si ne propunem ca in perioada urmatoare, daca se va mai mentine aceasta interdictie de folosire a neonicotinoidelor in Uniunea Europeana, dorim ca Ministerul Agriculturii sa nu mai emita alte derogari. Sa lase lucrurile sa se desfasoare si in Romania ca in intreaga Uniune Europeana, sa vedem cu evolueaza agricultura in lipsa acestor neonicotinoide, cum evolueaza apicultura, sa tragem niste concluzii”, a subliniat Constantin Dobrescu.
In martie 2014, MADR a emis trei derogari care au permis utilizarea pentru 120 de zile in Romania a trei pesticide folosite la impregnarea semintei de floarea soarelui si porumb avand ca substante active imidacloprid, clotianidin si tiametoxam. In august 2014, a fost emisa o noua derogare prin care se permitea utilizarea pentru inca 120 de zile in Romania a neonicotinoidelor folosite la impregnarea semintei de rapita, iar in februarie 2015, derogarile emise pentru 120 zile permit utilizarea semintei de floarea-soarelui si porumb impregnata cu neonicotinoide in sezonul curent.
In luna iulie a.c., Ministerul Agriculturii a emis o noua autorizatie temporara pentru utilizarea substantei imidacloprid la tratrea semintelor de rapita. Autorizatia este valabila pana la finalul lunii octombrie 2015.
Potrivit reprezentantilor Romapis, neonicotinoidele sunt o clasa de insecticide neuro-active care au o compozitie chimica asemanatoare nicotinei si au fost dezvoltate incepand cu anii '90 de catre firma Bayer. Un neonicotinoid, respectiv idacloprid, este insecticidul cel mai folosit pe plan mondial la ora actuala, iar clotianidin si tiametoxam sunt alte doua dintre cele mai utilizate neonicotinoide.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi