Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Consumul de miere in Romania. Statisticile oficiale

consumul-de-miere-in-romania-statisticile-oficiale

Romania sta bine in ceea ce priveste mierea, atat la capitolul productie, cat si la consum. Totusi, apicultorii sustin ca lucrurile nu sunt chiar atata de dulci cum spun autoritatile.


Conform datelor anuntate la Targul National al Mierii de directorul general adjunct al Directiei Politici Agricole din cadrul MADR, Gheorghe Tinel, tara noastra ocupa locul doi in Europna la numarul de familii de albine, dupa Spania, cu un total de 2,3 milioane. In acest fel, se inregistreaza o productie de miere de aproximativ 30.000 de tone si un consum anual de 1,2kg/locuitor.
 
"Daca va uitati pe statistici, am inceput cu pana intr-un milion de familii de albine in anul 2007, la integrarea in UE, si acum avem peste 2,3 milioane. Suntem a doua tara europeana ca numar de familii de albine, dupa Spania.

De asemenea, in 2007 aveam o productie de 16.000 tone de miere si acum am ajuns la aproape 30.000 de tone. Am inceput cu un consum de o jumatate de kilogram de miere pe cap de locuitor si acum suntem la 1,2 kg/locuitor/an", a sustinut Gheorghe Tinel.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Lavanda cultura care iti aduce minimum 8 000 de euro profit


Cea mai profitabila cultura pe terenuri mici LAVANDA Planta este nepretentioasa se vinde excelent atat in Romania cat si la export si iti aduce un profit de peste 8 000 de euro ha Cele 7 mari avantaje ale cultivarii lavandei   1 Lavanda este o planta perfecta pentru solurile din Romania; 2 Nu este pretentioasa – suporta foarte...

Oferta Speciala
valabila 48h
Reprezentantii Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania sunt de alta parere. Acestia spun ca datele prezentate de oficialul MADR sunt exagerate, consumul real fiind in jur de 550 de grame/locuitor/an.
 
"Pare exagerata aceasta cifra privind consumul de miere in Romania si probabil ca este o eroare undeva in sistem, pentru ca daca am sta si ne-am gandi, 1,2 kg pe cap de locuitor ar reprezenta toata mierea care s-a produs anul trecut in Romania. Si nu cred ca s-a intamplat lucrul acesta. Probabil ca vine pe fondul faptului ca nu s-a exportat nimic din Romania si au presupus ca totul s-a consumat in tara. 
 
Este vorba despre mierea care exista pe stoc si, din pacate, nu a mancat-o inca romanul. Noi ne-am bucura sa o manance, pentru ca nu am mai face acel efort de a o vinde in afara si la un pret mai mic, pentru ca ea se vinde angro. Este cu totul eronat. 
 
Mare parte din cantitatea de mierea care s-a produs anul trecut inca exista pe stoc la apicultori, din cauza faptului ca nu exista piata de desfacere, din cauza dumpingului facut de China si Ucraina in ultimii ani, practic la nivelul pretului zaharului. 5 lei, cu atat vine mierea in port la Hamburg", a explicat Razvan Coman, reprezentant al Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania.
 
In anii 2022 si 2023 cantitatea de miere  exportata de Romania a fost la un nivel de circa 10% din productie. In cazul importurilor, cantitatea a fost mult mai indoielnica, crescand foarte mult.
 
Ultimul studiu al Autoritatii Europene pentru Siguranta Aimentara a concluzionat ca jumatate din mierea care a intrat in Uniunea Europeana este falsificata, potrivit reprezentantului ACA.
 
"In ceea ce priveste caracteristicile ei sunt dubii destul de mari. Se vede si in ultimul studiu facut de EFSA, unde practic jumatate din mierea care a intrat in Uniunea Europeana este falsificata intr-un mod sau altul.

Si mai e un aspect: dam mierea buna in afara – mierea din Romania este recunoscuta ca fiind de buna calitate – si importam surogate din China sau din alte parti ale lumii care in mare parte nu sunt miere", a mai spus Razvan Coman la Targul National al Mierii.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016