Publicat in: Diverse
Consumul de miere in Romania. Statisticile oficiale
Romania sta bine in ceea ce priveste mierea, atat la capitolul productie, cat si la consum. Totusi, apicultorii sustin ca lucrurile nu sunt chiar atata de dulci cum spun autoritatile.
Conform datelor anuntate la Targul National al Mierii de directorul general adjunct al Directiei Politici Agricole din cadrul MADR, Gheorghe Tinel, tara noastra ocupa locul doi in Europna la numarul de familii de albine, dupa Spania, cu un total de 2,3 milioane. In acest fel, se inregistreaza o productie de miere de aproximativ 30.000 de tone si un consum anual de 1,2kg/locuitor.
 
"Daca va uitati pe statistici, am inceput cu pana intr-un milion de familii de albine in anul 2007, la integrarea in UE, si acum avem peste 2,3 milioane. Suntem a doua tara europeana ca numar de familii de albine, dupa Spania.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h

De asemenea, in 2007 aveam o productie de 16.000 tone de miere si acum am ajuns la aproape 30.000 de tone. Am inceput cu un consum de o jumatate de kilogram de miere pe cap de locuitor si acum suntem la 1,2 kg/locuitor/an", a sustinut Gheorghe Tinel.
 
Reprezentantii Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania sunt de alta parere. Acestia spun ca datele prezentate de oficialul MADR sunt exagerate, consumul real fiind in jur de 550 de grame/locuitor/an.
 
"Pare exagerata aceasta cifra privind consumul de miere in Romania si probabil ca este o eroare undeva in sistem, pentru ca daca am sta si ne-am gandi, 1,2 kg pe cap de locuitor ar reprezenta toata mierea care s-a produs anul trecut in Romania. Si nu cred ca s-a intamplat lucrul acesta. Probabil ca vine pe fondul faptului ca nu s-a exportat nimic din Romania si au presupus ca totul s-a consumat in tara. 
 
Este vorba despre mierea care exista pe stoc si, din pacate, nu a mancat-o inca romanul. Noi ne-am bucura sa o manance, pentru ca nu am mai face acel efort de a o vinde in afara si la un pret mai mic, pentru ca ea se vinde angro. Este cu totul eronat. 
 
Mare parte din cantitatea de mierea care s-a produs anul trecut inca exista pe stoc la apicultori, din cauza faptului ca nu exista piata de desfacere, din cauza dumpingului facut de China si Ucraina in ultimii ani, practic la nivelul pretului zaharului. 5 lei, cu atat vine mierea in port la Hamburg", a explicat Razvan Coman, reprezentant al Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania.
 
In anii 2022 si 2023 cantitatea de miere  exportata de Romania a fost la un nivel de circa 10% din productie. In cazul importurilor, cantitatea a fost mult mai indoielnica, crescand foarte mult.
 
Ultimul studiu al Autoritatii Europene pentru Siguranta Aimentara a concluzionat ca jumatate din mierea care a intrat in Uniunea Europeana este falsificata, potrivit reprezentantului ACA.
 
"In ceea ce priveste caracteristicile ei sunt dubii destul de mari. Se vede si in ultimul studiu facut de EFSA, unde practic jumatate din mierea care a intrat in Uniunea Europeana este falsificata intr-un mod sau altul.

Si mai e un aspect: dam mierea buna in afara – mierea din Romania este recunoscuta ca fiind de buna calitate – si importam surogate din China sau din alte parti ale lumii care in mare parte nu sunt miere", a mai spus Razvan Coman la Targul National al Mierii.
Redactia Agroromania
Autor: Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Florin Barbu cere scutiri la Bruxelles. Romania depaseste de 5 ori standardul UE
Florin Barbu cere scutiri la Bruxelles. Romania depaseste de 5 ori standardul UE
De asemenea, Romania va incerca sa convinga Bruxelles-ul sa prelungeasca derogarile pentru...
Pretul porumbului in Portul Constanta. Ce arata prognozele UE
Pretul porumbului in Portul Constanta. Ce arata prognozele UE
UE va recolta doar 58 de milioane de tone de porumb in acest sezon. Deficitul va fi acoperit de...
Acaricidele functioneaza impotriva unui numar de peste 10 daunatori - iata lista completa!
Acaricidele functioneaza impotriva unui numar de peste 10 daunatori - iata lista completa!
O categorie de pesticide frecvent utilizata, care asigura o paleta larga de acoperire, cu un...
Seceta afecteaza productia de miere a tarii. Apicultorii isi duc albinele in Ungaria
Seceta afecteaza productia de miere a tarii. Apicultorii isi duc albinele in Ungaria
Albinele sunt hranite de apicultori in lipsa polenului. Crescatorii de albine sunt de parere ca...

Ultima ora

Ce trebuie sa stii despre laptele pasteurizat la temperaturi joase
Ce trebuie sa stii despre laptele pasteurizat la temperaturi joase
Tot mai multi procesatori si consumatori redescopera beneficiile pasteurizarii la temperaturi...
Stropirea pomilor fructiferi primavara - 3 aspecte-cheie de care sa tii cont, pentru o livada sanatoasa
Stropirea pomilor fructiferi primavara - 3 aspecte-cheie de care sa tii cont, pentru o livada sanatoasa
1. Tine cont de specia cultivata   Unul dintre cei mai importanti pasi pentru o...
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Rolul azotului Azotul este un element esential pentru dezvoltarea frunzelor, tulpinilor si...
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Iti oferim 10 sfaturi utile pentru a face alegerea corecta. 1. Verifica fermitatea Un bulb...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016