Publicat in: Diverse
Seceta afecteaza productia de miere a tarii. Apicultorii isi duc albinele in Ungaria
Seceta este un fenomen major ce afecteaza atat fermierii, cat si crescatorii de albine. In prezent, fara precipitatii, plantele se usuca si nu mai au polen, asadar albinele nu au ce culege.
Albinele sunt hranite de apicultori in lipsa polenului. Crescatorii de albine sunt de parere ca daca nu va ploua, productia de miere va fi cu mult mai putina si foarte scumpa.
 
Pagubele produse de seceta urmeaza sa fie evaluate in aceasta toamna. Pe camp florile sunt uscate, iar culturile de tei si floarea soarelui s-au terminat in doar cateva zile. Fata de anii anteriori, productia de miere va fi la jumatate, spun apicultorii.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h
Pana in primavara, apicultorii estimeaza ca albinele vor fi hranite cu siropuri, iar un numar considerabil dintre acestea nu va supravietui.
 
Anual, Romania importa intre 3.000 - 6.000 tone de miere, aproximativ 30 - 35 % din  consumul intern. De asemenea, este unul dintre producatorii importanti, cu aproximativ 22.000 de tone anual, ocupand locul patru in Europa.
 
S-au inregistrat 1.848.790 de familii de albine in Romania la nivelul anului trecut, conform datelor statistice MADR. Romania se pozitioneaza pe locul al doilea la nivel european, dupa Spania, care detine un efectiv de 2.961.000 de familii de albine. 
 
Pe teritoriul tarii s-au inregistrat in jur de 40.000 de apicultori, 60% dintre acestia facand parte din Asociatia Crescatorilor de Albine din Romania. Organizatia are un efectiv de aproximativ 1 milion de familii de albine. In anul curent, s-a alocat un sprijin pentru apicultori de 60,2 milioane de lei.
 
Din cauza lipsei precipitatiilor, in judetul Timis, s-au produs schimbari si la culturile de salcam, care nu au fost productive. Un numar considerabil de stupari au preferat sa-si mute albinele pentru a gasi salcam inflorit, astfel producandu-se mierea.
 
"Avand in vedere ca toate s-au scumpit, toate imputurile s-au scumpit aici, o sa simtim destul de bine palma asta", a declarat Spasa Spoianov, apicultor citat de digi24.ro.
 
In acest caz, singura solutie este ca albinele sa fie hranite de catre apicultori. "Baza proteica, polenul, o sa pice, eu ca apicultor, eu imi pregatesc turta mai ales pentru roiuri proiteice ca sa le ajut sa isi formeze corpul gras din august", potrivit apicultorului Spasa Spoianov.
 
In ceea ce priveste mierea poliflora, datele nu sunt favorabile. "Fiecare apicultor investeste si cauta sa poata scoate si acel mic profit, de multe ori chiar munca apicultorului nu este retribuita, faci din placere", a declarat Petre Doda, presedinte Asociatia Crescatorilor de Albine, Timis.
 
In judetul Arad, apicultorii au ales pastoralul peste hotare. Unii dintre acestia pleaca peste granita cu stupii, in Ungaria, unde starea starea culturilor este favorabila, datorita sistemelor de irigatii puse in functiune. 
 
"Dincolo este un lan foarte frumos de floarea soarelui, si la noi fiind atat de uscat, chiar daca avem floarea-soarelui, nu exista polen in floare, si atunci apicultorii isi aduc aici pe frontiera albinele si albinele fac contrabanda, aduc miere din Ungaria", spune un apicultor din zona.
 
Nici in Republica Moldova nu este o situatie buna. Cantitatile de miere scad, existand mari probleme la iernarea familiilor de albine.
 
"S-a inceput culesul mierii de floarea soarelui, dar si la acest capitol situatia nu este imbucuratoare. Miere de hrisca avem doar in Transnistria, dar la fel in cantitati foarte mici. Totodata, ar putea exista foarte mari probleme privind iernarea familiilor de albine, apicultorii vor trebui sa investeasca foarte mult in hrana suplimentara, care le va fi necesara albinelor in perioada rece a anului", a specificat presedintele ANARM, citat de ipn.md.
 
Anul trecut, Republica Moldova s-a bucurat de peste 5.000 de tone de miere. Cea mai bogata recolta de miere a fost in 2017, cand au reusita sa produca aproximativ 7.000 de tone. Pe teritoriul tarii se afla 7.000 de apicultori.
Redactia Agroromania
Autor: Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

ANZ: Apicultorii au obligatia de a depune declaratia pe propria raspundere
ANZ: Apicultorii au obligatia de a depune declaratia pe propria raspundere
"In sistemul national de gestionare a stupinelor avem vreo 2,3 milioane de stupine si vreo...
Ce fac apicultorii in aceasta luna?
Ce fac apicultorii in aceasta luna?
Acum, matcile depun aproximativ 1.500-2.000 de oua in fiecare zi si astfel albinele batrane care...
Lucrarile lunii noiembrie efectuate de apicultori
Lucrarile lunii noiembrie efectuate de apicultori
Lucrarile specifice lunii noiembrie Lucrarile care se efectueaza in aceasta perioada...
Apicultorii din Hunedoara, in pastoral spre Dunare
Apicultorii din Hunedoara, in pastoral spre Dunare
"Cei care doresc, pot pleca, in pastoral, in sudul tarii, la Dunare, unde infloreste prima...

Ultima ora

Ferma piscicola sustenabila: ce ai de facut pentru o afacere in acvacultura
Ferma piscicola sustenabila: ce ai de facut pentru o afacere in acvacultura
Iata pasii principali si ce resurse sunt necesare pentru a infiinta o ferma de...
21 de Plante aromatice: De la remedii naturale la retete delicioase
21 de Plante aromatice: De la remedii naturale la retete delicioase
Multe dintre acestea au si proprietati medicinale, fiind folosite pentru ceaiuri, tincturi sau...
Glicina in gradina: Cum sa cresti si sa ingrijesti glicina ca un expert
Glicina in gradina: Cum sa cresti si sa ingrijesti glicina ca un expert
Plantare si ingrijire   Glicina este o planta cataratoare spectaculoasa, apreciata...
Cat costa un roi de albine cu stup?
Cat costa un roi de albine cu stup?
Factori care influenteaza pretul unui roi de albine Pretul unui roi de albine poate varia...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton