Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Seceta afecteaza productia de miere a tarii. Apicultorii isi duc albinele in Ungaria

seceta-afecteaza-productia-de-miere-a-tarii-apicultorii-isi-duc-albinele-in-ungaria

Seceta este un fenomen major ce afecteaza atat fermierii, cat si crescatorii de albine. In prezent, fara precipitatii, plantele se usuca si nu mai au polen, asadar albinele nu au ce culege.


Albinele sunt hranite de apicultori in lipsa polenului. Crescatorii de albine sunt de parere ca daca nu va ploua, productia de miere va fi cu mult mai putina si foarte scumpa.
 
Pagubele produse de seceta urmeaza sa fie evaluate in aceasta toamna. Pe camp florile sunt uscate, iar culturile de tei si floarea soarelui s-au terminat in doar cateva zile. Fata de anii anteriori, productia de miere va fi la jumatate, spun apicultorii.
 
Pana in primavara, apicultorii estimeaza ca albinele vor fi hranite cu siropuri, iar un numar considerabil dintre acestea nu va supravietui.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h
Anual, Romania importa intre 3.000 - 6.000 tone de miere, aproximativ 30 - 35 % din  consumul intern. De asemenea, este unul dintre producatorii importanti, cu aproximativ 22.000 de tone anual, ocupand locul patru in Europa.
 
S-au inregistrat 1.848.790 de familii de albine in Romania la nivelul anului trecut, conform datelor statistice MADR. Romania se pozitioneaza pe locul al doilea la nivel european, dupa Spania, care detine un efectiv de 2.961.000 de familii de albine. 
 
Pe teritoriul tarii s-au inregistrat in jur de 40.000 de apicultori, 60% dintre acestia facand parte din Asociatia Crescatorilor de Albine din Romania. Organizatia are un efectiv de aproximativ 1 milion de familii de albine. In anul curent, s-a alocat un sprijin pentru apicultori de 60,2 milioane de lei.
 
Din cauza lipsei precipitatiilor, in judetul Timis, s-au produs schimbari si la culturile de salcam, care nu au fost productive. Un numar considerabil de stupari au preferat sa-si mute albinele pentru a gasi salcam inflorit, astfel producandu-se mierea.
 
"Avand in vedere ca toate s-au scumpit, toate imputurile s-au scumpit aici, o sa simtim destul de bine palma asta", a declarat Spasa Spoianov, apicultor citat de digi24.ro.
 
In acest caz, singura solutie este ca albinele sa fie hranite de catre apicultori. "Baza proteica, polenul, o sa pice, eu ca apicultor, eu imi pregatesc turta mai ales pentru roiuri proiteice ca sa le ajut sa isi formeze corpul gras din august", potrivit apicultorului Spasa Spoianov.
 
In ceea ce priveste mierea poliflora, datele nu sunt favorabile. "Fiecare apicultor investeste si cauta sa poata scoate si acel mic profit, de multe ori chiar munca apicultorului nu este retribuita, faci din placere", a declarat Petre Doda, presedinte Asociatia Crescatorilor de Albine, Timis.
 
In judetul Arad, apicultorii au ales pastoralul peste hotare. Unii dintre acestia pleaca peste granita cu stupii, in Ungaria, unde starea starea culturilor este favorabila, datorita sistemelor de irigatii puse in functiune. 
 
"Dincolo este un lan foarte frumos de floarea soarelui, si la noi fiind atat de uscat, chiar daca avem floarea-soarelui, nu exista polen in floare, si atunci apicultorii isi aduc aici pe frontiera albinele si albinele fac contrabanda, aduc miere din Ungaria", spune un apicultor din zona.
 
Nici in Republica Moldova nu este o situatie buna. Cantitatile de miere scad, existand mari probleme la iernarea familiilor de albine.
 
"S-a inceput culesul mierii de floarea soarelui, dar si la acest capitol situatia nu este imbucuratoare. Miere de hrisca avem doar in Transnistria, dar la fel in cantitati foarte mici. Totodata, ar putea exista foarte mari probleme privind iernarea familiilor de albine, apicultorii vor trebui sa investeasca foarte mult in hrana suplimentara, care le va fi necesara albinelor in perioada rece a anului", a specificat presedintele ANARM, citat de ipn.md.
 
Anul trecut, Republica Moldova s-a bucurat de peste 5.000 de tone de miere. Cea mai bogata recolta de miere a fost in 2017, cand au reusita sa produca aproximativ 7.000 de tone. Pe teritoriul tarii se afla 7.000 de apicultori.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016