Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Apicultorii isi revin usor dupa anul apicol extrem de slab
Acestia au primit deja ajutoarele de minimis de la Guvern si spera ca mierea va fi inclusa pe lista alimentelor cu TVA redus la 9 la suta.
„Pana la aceasta data avem deja 90% din spatii ocupate si speram ca pana miercuri sa depasim 100 de expozanti la fel ca in anii anteriori. Chiar daca anul acesta o parte dintre producatorii de utilaje au mai renuntat sa participe, apicultorii vor veni in numar mare pentru ca vor sa isi promoveze mierea si produsele apicole”, a declarat presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania, Ioan Fetea.
Acesta considera ca in acesta an sunt semnale pozitive pentru apicultura romaneasca in conditiile in care autoritatile au decis, pe de o parte, neimpozitarea mijloacelor utilizate in transportul stupilor, iar pe de alta parte, mierea ar putea fi inclusa pe lista alimentelor cu TVA 9%.
„Am avut intalniri cu cei de la Ministerul de Finante si i-am convins sa treaca in Codul Fiscal neimpozitarea mijloacelor de transport de toate categoriile specializate in transportul stupilor, dar si in ceea ce priveste realizarea inspectiei tehnice periodice odata la trei ani si nu la un an, cum este in prezent, pentru ca noi folosim aceste mijloace de transport doar partial, circa doua — trei luni pe an. De asemenea, avem promisiuni si pentru reducerea TVA la miere la 9%. Cred ca sunt semnale pozitive pentru apicultura romaneasca in acest an. Este un sector care nu cere mult, dar aduce foarte mult”, a subliniat Fetea.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
valabila 48h
Presedintele ACA a mai mentionat ca apicultorii au primit integral ajutoarele de minimis acordate de catre Ministerul Agriculturii in 2014 pentru a compensa o parte din pierderile de productie inregistrate din cauza ploilor, iar proiectul privind Legea Apiculturii a trecut cu sprijinul reprezentantilor Ministerului Agriculturii de Comisa de specialitate din Senat in forma propusa de ACA.
Apicultorii romani au solicitat autoritatilor de mai bine de cinci ani reducerea TVA la miere in vederea diminuarii evaziunii fiscale din sector, estimata la 35-40%, dar si pentru cresterea consumului de produsele apicole pe piata interna, in conditiile in care romanii consuma printre cele mai scazute cantitati de miere din Europa.
In 2014, productia de miere s-a redus la jumatate din cauza secetei inregistrate in vestul tarii si a ploilor excesive din sud, iar pretul mierii a urcat cu 15 procente.
Potrivit datelor ACA, anul trecut s-a obtinut la nivel national doar 50-60% din productia anuala de miere, estimata la 18.000 — 20.000 de tone, cea mai redusa productie fiind inregistrata la mierea de salcam unde s-a realizat doar o treime din media anuala, adica in jur de 1.000-1.500 de tone, dintr-o cantitate anuala de 4.000-5.000 tone. Mierea de tei s-a facut doar intre 30 si 35%, iar mierea de floarea-soarelui, in functie de zone, s-a realizat intre 45 si 60%.
Romania produce, in medie, 20.000 de tone de miere anual, clasandu-se pe locul patru in Europa, si detine un efectiv de 1,47 milioane de familii de albine. La nivel national sunt inregistrati in jur de 40.000 de apicultori, peste 60% dintre acestia fiind membrii ACA, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine. In sistem ecologic, productia de miere a fost anul trecut de 3.200 de tone, iar familiile de albine certificate in acest sistem de 110.000.
Datele statistice arata ca romanii consuma, in medie, 450 — 500 de grame de miere pe an pe locuitor, un consum in crestere fata de acum 10 ani, dar, comparativ cu cele doua kilograme consumate in Germania sau 1,5 kilograme in Olanda si Belgia, ei se situeaza inca in coada clasamentului european.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi