Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Apicultorii prevad o productie de miere sub 70 la suta din media anuala

apicultorii-prevad-o-productie-de-miere-sub-70-la-suta-din-media-anuala

Seceta din unele zone, pe de o parte si ploile abundente si frigul din alte zone sunt principalele cauze invocate de reprezentantii crescatorilor de albine.


A devenit deja o certitidine faptul ca productia de miere din acest an va fi una mai slaba, fapt ce va cauza si o crestere a preturilor acestui produs, cauza constituind-o conditiile meteorologice nefavorabile care au impiedicat albinele sa iasa din stupi la momentul potrivit.
 
Recent, Ion Fetea, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine a dat si un pronostic conform caruia productia de miere din acest an va fi sub 70 la suta din media anuala produsa in Romania, iar pretul la raft al acestui produs ar putea screste in aceste conditii cu 10-15 procente.
 
„Cred ca productia totala de miere din acest an va fi sub 70 la suta, intre 60 si 65 la suta, fata de media anuala de 20.000 - 22.000 de tone. Estimez ca in 2014 vom face intre 14.000 si 16.000 de tone de miere. Totul depinde insa si de ce vom obtine in aceasta perioada la floarea soarelui. Scaderea productiei va avea efecte si asupra pretului mierii la raft, mai ales ca deja a crescut pretul de achizitie, la salcam cu peste 35 la suta, iar la mierea poliflora undeva cu 15-20 la suta. Pretul mierii la raft va creste, probabil, cu cel mult 10-15%, dar mai spre toamna. Sunt si putin sceptic pentru ca la noi consumul de miere este inca foarte redus si daca se mai scumpeste vom avea un consum si mai redus” a precizat in acest sens Ion Fetea.
 
Acesta a precizat ca situatia cea mai delicata este la mierea de salcam, care s-a facut sub 20 la suta din media anuala, iar la rapita intre 70 si 80 la suta. Speranta apicultorilor vine din culturile de floarea-soarelui, mai ales pe partea de sud a tarii, aceasta asigurand cel putin 30 la suta din productia de miere a Romaniei.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h

 
„S-a facut ceva miere la rapita, 70-80 de procente din productia medie anuala, dar la salcam nu avem nici 20 la suta din cauza secetei exagerate de anul trecut, dar si din aceasta iarna. Este afectata toata Transilvania, vestul si sud-estul tarii. De asemenea, in sud s-au suprapus si ploile cu perioada de inflorire. A ramas doar Moldova, care la salcam face undeva intre 15-20 la suta din productia anuala pe total tara. Teiul a fost compromis in vestul tarii, in Caras Severin, in judetele din centrul tarii, tot din cauza secetei si a temperaturilor scazute din timpul noptii, dar mai sunt acum ceva recolte marunte in Moldova. La floarea soarelui, in vest, este compromisa productia mai mult de 50 la suta. Sa vedem ce vom face in sud la floarea soarelui, care a inceput bine, si care ne-ar putea salva ca sa nu fim pe pierdere anul acesta. Trebuie sa rezolvam macar rezerva de iernare si sa avem cateva kilograme in plus pentru extractie", a mai declarat presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine.
 
Desi familiile de albine au iesit cu bine din iarna destul de usoara, reprezentantul apicultorilor afirma ca se confrunta cu depopularea, mai ales la salcam pentru ca nu a fost cules in iunie si acum sunt zone unde crescatorii sunt nevoiti sa hraneasca albinele cu  sirop pentru a pastra si mentine familiile din stupi.
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016