Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Asociatia Romana a Carnii cere o perioada de adaptare la noile conditii pentru producatorii Salamului de Sibiu

asociatia-romana-a-carnii-cere-o-perioada-de-adaptare-la-noile-conditii-pentru-producatorii-salamului-de-sibiu

Salamul de Sibiu a fost certificat de curand ca produs cu indicatie geografica protejata, astfel ca producatorii trebuie sa se adapteze la noile norme.


Asociatia Romana a Carnii sustine ca, dupa certificarea salamului de Sibiu ca Indicatie Geografica Protejata, este nevoie de o perioada de tranzitie pentru ca producatorii sa se poata adapta la cerintele impuse de aceasta certificare europeana.
 
Pentru a putea beneficia de o anumita indicatie geografica protejata, un produs agricol sau alimentar trebuie sa fie conform unui caiet de sarcini (document care se depune impreuna cu documentatia de inregistrare), care mentioneaza si organismul insarcinat cu certificarea produsului.
 
„Documentatia pentru obtinerea certificarii a fost depusa la APSS, un grup format din doar 5 dintre producatorii de Salam de Sibiu din Romania. Dupa obtinerea certificarii IGP, retailerii au fost informati pe data de 14 martie 2016 ca ulterior intrarii in vigoare a indicatiei geografice protejate la nivelul UE, singurele produse care pot fi plasate pe piata sub denumirea Salam de Sibiu sunt cele care respecta caietul de sarcini aferent si ca, pentru aceste produse, conformitatea este evaluata doar anterior comercializarii de catre Certind SA. Retailerii au fost notificati ca in procesul de plasare al produselor la raft sa tina cont de faptul ca doar acele sortimente care beneficiaza de certificatul de conformitate Certind SA pot fi comercializate sub denumirea de Salam de Sibiu”, se precizeaza intr-un comunicat al ARC.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h

Reprezentantii ACR sustin ca, desi printre obiectivele grupului de producatori care a initiat procedura de certificare IGP se numara apararea si protejarea pe piata nationala a produsului Salam de Sibiu si asigurarea de sanse si drepturi egale pentru toti agentii economici activi pe piata acestui produs, actiunile APSS nu reflecta acest deziderat.
 
„APSS nu se poate substitui autoritatii de control nationale (in speta Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Regionale — 'MADR'), autoritatea nationala fiind organismul care ar fi putut realiza o asemenea comunicare”, spun oficialii ACR.
 
Potrivit acestora, este imperativ sa se prevada o perioada de tranzitie, in interiorul careia toti producatorii de Salam de Sibiu, produs in conformitate cu cerintele din caietul de sarcini depus in vederea obtinerii certificarii IGP, sa aiba posibilitatea reala de a comercializa produsele aflate in stocuri, produse anterior datei intrarii in vigoare a Regulamentului UE 2016/234 si de a derula demersurile necesare obtinerii certificarii pentru a putea produce in continuare, in conformitate cu rigorile impuse de certificarea IGP, produsul cu denumirea Salam de Sibiu.
 
„Insasi legislatia europeana relevanta prevede, in materia etichetarii si prezentarii produselor alimentare cu certificare IGP, ca "trebuie prevazut un termen rezonabil pentru ca operatorii sa se poate adapta la aceasta obligatie' (de ex. obligatia producatorilor de a marca pe ambalaje simbolurile comunitare sau indicatiile corespunzatoare). In conditiile in care legislatia europeana prevede o perioada de tranzitie pentru realizarea etichetarii corespunzatoare, cu atat mai mult este evident faptul ca perioada de tranzitie trebuie sa fie acordata si pentru a da producatorilor posibilitatea de a comercializa produsele fabricate inainte de intrarea in vigoare a Regulamentului IGP”, mai precizeaza Asociatia Romana a Carnii.
 
Comunicatul mai prevede ca o interpretare contrara ar conduce la situatia absurda in care certificarea IGP, in loc sa fie un element de prestigiu si un element de marketing semnificativ pentru producatorii unui produs astfel certificat, ajunge sa devina un izvor de pierderi 'legiferat', deoarece producatorii unui astfel de produs ar fi in imposibilitatea valorificarii stocurilor de produse fabricate inainte de obtinerea certificarii, prin simpla absenta a unei perioade rezonabile de tranzitie.
 
„Trebuie mentionat ca o astfel de certificare trebuie, in conformitate cu reglementarile europene, obtinuta inainte de plasarea produsului pe piata, dar dupa obtinerea certificarii IGP a produsului respectiv. Mai mult decat atat, procesul de certificare pentru Salamul de Sibiu dureaza 70 de zile (ciclul de fabricatie al acestui produs). Este demn de mentionat ca in contextul prezentat, respectiv intrarea in vigoare a certificarii IGP pentru Salamul de Sibiu in luna martie si dispozitiile reglementarilor relevante (sus-mentionate), niciun producator din Romania nu ar putea astazi sa fi obtinut deja certificarea Certind SA pentru produsele existente pe raft — toate acestea fiind deja produse si puse pe piata anterior intrarii in vigoare a Regulamentului IGP”, puncteaza APC.
 
Aplicarea cu efect imediat si ignorarea unui termen rezonabil pentru ca toti operatorii sa se conformeze obligatiilor si sa obtina certificarea IGP este in mare masura susceptibila de a altera concurenta pe piata, au completat producatorii de carne.  

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe:

Comentarii
Comentarii0 comentarii




Ultima ora

Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Afaceri in agricultura: 7 idei cu profit garantat in 2021

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Afaceri in agricultura: 7 idei cu profit garantat in 2021".



Forum
blaga felician spune: am avut un smochin in curte-am mancat smochine anul trecut ,din primavera au aparut smochine noi si frunze De doua luni frunzele au inceput sa se usuce si fructele si ele Ce s-a intamplat? Ce sa...
04 Sep. 2019 17:39:28
Raspunde la intrebare
Victor Gh Banța spune: În privința comasării terenurilor, cred că trebuie luată în calcul istoricitatea fenomenului : au mai fost comasate numai că-n forma CAP-urilor proprietarul terenului nu avea niciun drept de...
21 Aug. 2019 22:13:22
Raspunde la intrebare
Rubrica meteo

Sistem de cultivare permanenta pe un teren a unui singur soi de plante. ...

Conceptul se refera la cresterea economica care satisface nevoile societatii de azi fara a afecta de ...
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Afaceri in agricultura: 7 idei cu profit garantat in 2021


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Afaceri in agricultura: 7 idei cu profit garantat in 2021" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016