Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Biodiversitatea europeana e pusa in pericol de speciile 'importate'

biodiversitatea-europeana-e-pusa-in-pericol-de-speciile-importate

Comisia Europeana (CE vrea sa stopeze efectele negative asupra biodiversitatii pe continent produse de dezvoltarea accelerata a speciilor de insecte, plante si animale aduse aici din diferite regiuni ale globului. Oficialii europeni dau si cateva exemple: viespea asiatica, tantarul tigru, troscotul japonez sau nutria sunt doar cateva din speciile care produc pagube economice si reprezinta un pericol pentru sanatatea omului.


Potrivit CE, in Europa exista in prezent peste 12 000 de specii alogene. Aproximativ 15 % din acestea sunt invazive si se afla intr-­o crestere rapida. Se estimeaza ca acestea produc pagube in valoare de cel putin 12 miliarde EUR  anual in Europa de specii alogene invazive. Este vorba de pericole pentru sanatatea umana (de exemplu, efectele potential fatale ale viespii asiatice si ale tantarului-tigru), daune aduse infrastructurilor (de exemplu, cladirile avariate de troscotul japonez) si pierderi de productivitate in agricultura (de exemplu, culturile distruse de nutrii).

Pe plan ecologic, speciile alogene invazive pot sa afecteze grav ecosistemele si sa cauzeze disparitia unor specii necesare pentru mentinerea echilibrului mediului nostru natural. Malinul american, de exemplu, perturbeaza grav ecosistemele forestiere, iar veverita gri castiga teren in fata veveritei roscate. Dupa pierderea de habitate, speciile alogene invazive reprezinta a doua cea mai importanta cauza a pierderii biodiversitatii la nivel mondial.

Numeroase state membre sunt nevoite deja sa cheltuiasca resurse considerabile pentru a face fata acestei probleme, insa eforturile lor nu dau rezultate daca abordarea este doar una nationala. De exemplu, campania desfasurata in Belgia pentru eradicarea crucii-pamantului (Heracleum mantegazzianum - o buruiana toxica pentru om ce a ajuns in Europa de Vest dinspre Asia Centrala) va fi subminata daca specia se raspandeste din nou din Franta.

"Combaterea speciilor alogene invazive este un principal exemplu al unui domeniu in care Europa este mai eficace daca toate statele sale membre lucreaza impreuna. Actul legislativ pe care il propunem va ajuta la protejarea biodiversitatii. El este special conceput pentru a ne permite sa ne concentram asupra celor mai grave amenintari. Prin intermediul acestuia, se va contribui la sporirea eficacitatii masurilor nationale si la obtinerea de rezultate in cel mai avantajos mod din punct de vedere economic. Astept cu interes sa colaborez cu statele membre si cu Parlamentul European pentru a pune aceasta legislatie in aplicare si pentru a ne intensifica eforturile de combatere a acestei probleme grave in toata Europa", a declarat Janez Potočnik, comisarul european pentru mediu.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h


Propunerea Comisiei Europene se axeaza pe o lista a speciilor alogene invazive care prezinta motive de ingrijorare la nivelul Uniunii. Lista va fi intocmita impreuna cu statele membre, pe baza unor evaluari ale riscurilor si a unor dovezi stiintifice. Ar urma ca anumite specii sa fie interzise in UE, in sensul ca nu va fi posibil ca acestea sa fie importate, achizitionate, utilizate, raspandite sau comercializate. Vor fi luate masuri speciale pentru a depasi problemele rezultate pentru comercianti, crescatori sau proprietari de animale de companie in perioada de tranzitie.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton