Bloomberg: Interdictiile privind exportul de alimente, in scadere
Publicat la data de 05 Mai. 2020 in:
Diverse Bloomberg raporteaza ca interdictiile la nivel global privind exportul de alimente sunt intr-o continua scadere, lucru care marcheaza o revenire la normalul dinaintea pandemiei Covid-19.
Valul de masuri protectioniste vizand produsele agricole, care a aparut pe masura ce pandemia de coronavirus se raspandea la nivel global, a inceput deja sa dea inapoi, scrie Bloomberg.
Din cele 17 state care au incercat sa limiteze exporturile de alimente pentru a-si proteja aprovizionarea interna, aproape jumatate au revenit asupra tuturor sau a unor masuri, arata un studiu realizat de International Food Policy Research Institute. Printre aceste state se numara si unii dintre cei mai importanti furnizori de cereale, precum Vietnam si Romania, insa Rusia, cel mai mare exportator mondial de grau, a lasat nemodificate interdictiile.
Ingrijorarile imediate privind lipsuri in aprovizionarea cu alimente s-au calmat in multe parti ale lumii in conditiile in care lanturile de aprovizionare functioneaza in continuare in pofida izolarii. Intre timp, chiar si restrictiile care au fost in functiune o perioada scurta de timp au dus la produse alterate si nave blocate. In aceste conditii, o serie de organisme precum Natiunile Unite au facut un apel impotriva unor masuri care ar putea afecta securitatea alimentara si creste preturile.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
"Nu a existat un motiv pentru a avea stocuri mai mari. In cel mai bun caz, aceste masuri au afectat doar tarile respective", subliniaza Abdolreza Abbassian, economist la Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO).
Multe guverne au fost incurajate sa relaxeze restrictiile dupa ce au evaluat rezervele globale si au primit asigurari ca vor exista oferte suficiente, sustine la randul sau Joseph Glauber, cercetator la IFPRI. Rusia, care nu a eliminat cotele la export, ramane o exceptie iar orice probleme provocate recoltelor de vremea nefavorabila ar putea insemna ca si alte restrictii vor fi reintroduse.
"Speram ca am vazut sfarsitul restrictiilor la export. Insa oamenii vor urmari cu atentie tari precum Rusia pentru a vedea daca actualele restrictii si cote vor fi prelungite si in noul an agricol", spune Joseph Glauber.
Pentru moment, Consiliul International al Cerealelor prognozeaza recolte consistente de grau si orez iar ploile care au cazut in Uniunea Europeana si regiunea Marii Negre au calmat ingrijorarile privind o seceta care sa afecteze perioada vitala de crestere a cerealelor. In plus, prelungirea restrictiilor risca sa afecteze reputatia exportatorilor de furnizori pe care sa te poti baza si ar crea prejudicii fermierilor in conditiile in care ar aparea decalaje intre preturile locale si cele de pe pietele internationale
In cazul Romaniei, al doilea mare exportator de grau din Uniunea Europeana, autoritatile au decis initial sa interzica vanzarile de cereale in afara blocului comunitar pentru ca dupa o saptamana sa revina asupra deciziei. Aceasta dupa ce Comisia Europeana si-a exprimat dezaprobarea fata de introducerea de restrictii, care au provocat intarzieri pentru cel putin o livrare de grau destinata Egiptului, cel mai mare cumparator mondial de grau. Guvernul de la Bucuresti este increzator ca rezervele vor ajunge pana la noua recolta si sustine ca nu exista riscuri sa apara probleme in aprovizionarea cu alimente de baza avand in vedere ca restaurantele sunt inchise. Cu toate acestea, autoritatile romane au avertizat ca seceta ar putea afecta recoltele si restrictiile la export ar putea fi reintroduse.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
5 motive pentru a incepe o afacere cu merisoare
Merisoarele, cunoscute sub numele de afine rosii sau coacaze de munte, pot sta la baza unei afaceri profitabile si de viitor. Sunt considerate unele dintre cele mai sanatoase fructe de padure si nu trebuie sa lipseasca dintr-o alimentatie echilibrata. Mai mult, se folosesc in industria farmaceutica ... citeste mai mult>>
Cultura de lavanda - o afacere cu fonduri europene
Fermierii care au suprafete mici de teren agricol cauta ideea de afaceri ideala, care i-ar putea imbogati. Plantatia de lavanda poate fi exploatata fara probleme 10-15 ani, cu un profit minim de 8.000 de euro pe an! Productia o valorifici usor, in multe feluri: plante verzi, plante uscate, ulei esen... citeste mai mult>>
Cum se inmulteste goji?
Aceste fructe mici sunt cotate ca super-alimente, fiind unele dintre cele mai puternice antioxidante naturale din lume. Ca urmare, toti cei interesati de sanatate sunt potentialii tai clienti!... citeste mai mult>>
Apicultura: O afacere nobila si profitabila
Plantele melifere variate, plantatii intinse de tei si salcami, precum si suprafetele cultivate cu pomi fructiferi si floarea-soarelui sunt tot atatea elemente favorizante pentru dumneavoastra, apicultorul in devenire! Clima Romaniei este, de asemenea, propice acestui tip de afacere.... citeste mai mult>>