INS: Cresteri majore pentru alimentele de baza
Publicat la data de 12 Sep. 2022 in:
Diverse In ultimul an, pretul alimentelor de baza a cunoscut o crestere majora. Institutul National de Statistica a afisat datele acestui an, conform carora cartofii au inregistrat cea mai mare scumpire.
"Rata medie a modificarii preturilor de consum in ultimele 12 luni (septembrie 2021 – august 2022) fata de precedentele 12 luni (septembrie 2020 – august 2021) este 11,0%", a informat INS printr-un comunicat remis luni, 12 septembrie.
Topul scumpirilor este condus de o serie de alimente, care au afisat cele mai mari cresteri de pret in acest an, potrivit datelor. In acest sens, in varful clasamentului se afla cartoful, cu o majorare de pret de 54,34%. Acesta este urmat de uleiul de floarea-soarelui cu o crestere de 49,68% si faina cu 34,28%.
In ultimul an, majorari au suportat si alte produse aflate in cosul de baza al cumparatorului, precum carnea. In acest sens, carnea de pasare a crescut cu 17%, in timp ce carnea de bovine cu 14% si carnea de porc cu 13%.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
De asemenea, si lactatele se numara printre alimentele ce au suportat cresteri de pret, potrivit sursei citate. In ceea ce priveste laptele de vaca, acesta a intalnit o majorare de 15%. Cresteri mari la pret s-au inregistrat la branza telemea, cu 19%, si la unt, cu 23%.
Pe de alta partea, in topul marfurilor nealimentare care au consumat cele mai mari cresteri de pret s-au aflat combustibilii. Acestia au afisat un avans al preturilor de 31,48% in august 2022 comparativ cu luna august 2021. Similar se afla si pretul energiei termice, care a crescut cu 22,98%.
Totusi, in aceasta perioada exista si produse care s-au ieftinit. In acest caz se afla fructele proaspete, care s-au ieftinit de la o luna la alta. Luna trecuta, fructele proaspete au costat mai putin cu 1,32%, legumele si conservele de legume cu 1,18% si malaiul cu 0,02%.
Datele INS arata ca tarifele la combustibili au fost mai mici cu 2,28%, la servicii de telefonie cu 0,9%, la transportul rutier cu 0,15% si la abonamentele de televiziune cu 0,06%.
In luna august a acestui an, rata anuala a inflatiei a urcat la 15,32%, de la 14,96% in luna iulie. Aceasta se datorteaza conditiilor de scumpire. Preturile marfurilor alimentare au urcat cu 18,22%, cele ale marfurilor nealimentare au fost mai mari cu 15,98, iar serviciile s-au scumpit cu 8,26%, potrivit datelor publicate luni de Institutul National de Statistica.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>