Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

INS: Cresteri majore pentru alimentele de baza

ins-cresteri-majore-pentru-alimentele-de-baza

In ultimul an, pretul alimentelor de baza a cunoscut o crestere majora. Institutul National de Statistica a afisat datele acestui an, conform carora cartofii au inregistrat cea mai mare scumpire.


"Rata medie a modificarii preturilor de consum in ultimele 12 luni (septembrie 2021 – august 2022) fata de precedentele 12 luni (septembrie 2020 – august 2021) este 11,0%", a informat INS printr-un comunicat remis luni, 12 septembrie.
 
Topul scumpirilor este condus de o serie de alimente, care au afisat cele mai mari cresteri de pret in acest an, potrivit datelor. In acest sens, in varful clasamentului se afla cartoful, cu o majorare de pret de 54,34%. Acesta este urmat de uleiul de floarea-soarelui cu o crestere de 49,68% si faina cu 34,28%.
 
In ultimul an, majorari au suportat si alte produse aflate in cosul de baza al cumparatorului, precum carnea. In acest sens, carnea de pasare a crescut cu 17%, in timp ce carnea de bovine cu 14% si carnea de porc cu 13%.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h
De asemenea, si lactatele se numara printre alimentele ce au suportat cresteri de pret, potrivit sursei citate. In ceea ce priveste laptele de vaca, acesta a intalnit o majorare de 15%. Cresteri mari la pret s-au inregistrat la branza telemea, cu 19%, si la unt, cu 23%.
 
Pe de alta partea, in topul marfurilor nealimentare care au consumat cele mai mari cresteri de pret s-au aflat combustibilii. Acestia au afisat un avans al preturilor de 31,48% in august 2022 comparativ cu luna august 2021. Similar se afla si pretul energiei termice, care a crescut cu 22,98%.
 
Totusi, in aceasta perioada exista si produse care s-au ieftinit. In acest caz se afla fructele proaspete, care s-au ieftinit de la o luna la alta. Luna trecuta, fructele proaspete au costat mai putin cu 1,32%, legumele si conservele de legume cu 1,18% si malaiul cu 0,02%. 
 
Datele INS arata ca tarifele la combustibili au fost mai mici cu 2,28%, la servicii de telefonie cu 0,9%, la transportul rutier cu 0,15% si la abonamentele de televiziune cu 0,06%.
 
In luna august a acestui an, rata anuala a inflatiei a urcat la 15,32%, de la 14,96% in luna iulie. Aceasta se datorteaza conditiilor de scumpire. Preturile marfurilor alimentare au urcat cu 18,22%, cele ale marfurilor nealimentare au fost mai mari cu 15,98, iar serviciile s-au scumpit cu 8,26%, potrivit datelor publicate luni de Institutul National de Statistica.

Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016