Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Ce nu ştiai despre brad. Rolul bradului în tradiţia românilor
simbolul bradului in traditia romaneasca, sarbatori de iarna cu brazi, brazi de craciun, bradul la romani, bradul la daci, traditia bradului, obiceiuri despre brad
Impodobirea bradului, sau mai bine zis, impodobirea caselor cu crengi de brad sau cu braduti taiati este un obicei pagan pastrat de la triburile germanice. A fost preluat de catre crestini pe la jumatatea mileniului trecut cu diferite semnificatii - forma triunghiulara amintind de Sfanta Treime, iar podoabele simbolizand cunoasterea si bogatia, precum pomul sacru din Eden.
Putini cunosc insa ca si dacii aveau un cult pentru brad, dar cu inteles total diferit. Bradul era un copac ritual care era taiat la moartea cuiva. Obiceiul inca s-a pastrat in regiuni din Oltenia si sudul Banatului.
Dacii nu faceau asta din tristete, ci din contra, pentru ei moartea era o sarbatoare iar nasterea, prilej de tristete. Prin moarte ei treceau dincolo, la Zamolxis, iar bradul era un semn al "nuntii mortului", care poate fi interpretat drept unirea raposatului cu natura.
Pomul, impodobit aidoma cu cel germanic (adica fructe, flori, panglici) are cam acelasi inteles, de pom al vietii. Simbolul se regaseste de altfel in foarte multe piese de arta populare, precum covoarele sau alte tesaturi.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
valabila 48h
Cu timpul, bradul a capatat din ce in ce mai multe semnificatii, despre care aflam de la profesorul etnograf Romulus Vulcanescu:
"Ca arbore fertilizator implantat intre pomii fructiferi, ca arbore de bun augur in colindele invernale, ca arbore de judecata (bradul de juramant si bradul justitiar), ca arbore funerar pus la capul mormantului si care ajuta in marea trecere a sufletului peste Apa Sambetei sau Marea Neagra, ca arbore de pomana substituit printr-un pom fructifer; ca stalpi de armidean, purtatori de icoane si ca monument stilimorf, coloana cerului, in jurul careia graviteaza o buna parte din daimonologia, semideologia si erologia mitica" - Mircea Vulcanescu.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 3 din 6 voturiIdei de afaceri in agricultura