Publicat in: Diverse
Cele mai noi date privind numarul si structura exploatatiilor agricole din Romania
Volumul de munca in exploatatiile agricole, exprimat in unitati anuale de munca, in anul 2016, a inregistrat o scadere fata de cel inregistrat la Ancheta Structurala in Agricultura 2013.
In anul 2016 numarul exploatatiilor agricole a fost de 3,42 milioane, mai mic cu 5,7% faţa de cel inregistrat la Ancheta Structurala in Agricultura 2013, si respectiv cu 11,3% fata de Recensamantul General Agricol 2010.
 
Numarul exploatatiilor agricole fara personalitate juridica a fost de 3,39 milioane, cu 5,7% mai mic decat in anul 2013. Numarul exploatatiilor agricole cu personalitate juridica a fost de 26.000, cu 6,4% mai mic decat in anul 2013”, se arta intr-un comunicat al INS.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h

Suprafaţa agricola utilizata a exploatatiilor agricole a fost mai mica cu 4,2% fata de cea inregistrata la Ancheta Structurala in Agricultura 2013, si respectiv cu 6% faţa de Recensamantul General Agricol 2010. De asemenea, suprafata agricola utilizata care a revenit in medie, in anul 2016, pe o exploataţie agricola a fost de 3,65 ha, comparativ cu 3,60 ha in anul 2013.
 
Pe categorii de exploatatii agricole:
- suprafata agricola utilizata ce a revenit in medie pe o exploatatie agricola fara personalitate juridica a fost de 2,04 ha, comparativ cu 2,02 ha in anul 2013
- suprafata agricola utilizata ce a revenit in medie pe o exploatatie agricola cu personalitate juridica a fost de 213,64 ha, comparativ cu 207,49 ha in anul 2013.
 
Numarul exploatatiilor agricole cu suprafata agricola utilizata mai mica de 1 ha este in scadere.  Numarul exploatatiilor agricole de foarte mici dimensiuni, care au utilizat o suprafata agricola de pana la 1 hectar, s-a diminuat in anul 2016 fata de anul 2013 cu 173.000 de exploatatii agricole, respectiv cu 8,9%.
 
La scaderea numarului de exploatatii agricole de foarte mici dimensiuni a contribuit numarul celor care au utilizat o suprafata agricola mai mica de 0,3 ha, acestea deţinand o pondere de circa 27% din totalul exploataţiilor agricole cu suprafaţa agricola utilizata.
 
Pe clase de marime, in anul 2016, structura exploataţiilor agricole a fost diferita din punct de vedere al numarului acestora, comparativ cu structura din punct de vedere a suprafetei agricole utilizate.
 
Astfel, potrivit INS:
- exploatatiile agricole sub 1 ha, desi au reprezentat 53% din numarul total, au utilizat numai 5,1% din suprafata agricola utilizata;
- exploatatiile agricole cu dimensiuni intre 1 şi 5 ha au avut ponderi mai apropiate atat ca numar, cat si ca suprafaţa - 38,6% din numarul total si 23,6% din suprafata agricola utilizata;
- exploatatiile agricole de dimensiuni mari, peste 50 ha, au avut o pondere foarte mica (0,5%) in ceea ce priveste numarul acestora, dar au detinut 51,1% din suprafata agricola utilizata.
 
Datele INS mai arata ca peste 61% din suprafaţa agricola utilizata se afla in proprietatea celor care o utilizeaza. In anul 2016, din punct de vedere al modului de deţinere a suprafetei agricole utilizate, suprafetele in proprietate, incluzand si terenul comun (61,4%) şi cele luate in arenda (28,7%), au inregistrat cele mai importante ponderi, fara schimbari semnificative fata de anul 2013.
 
In anul 2016, suprafata agricola utilizata aflata in proprietatea exploatatiilor agricole fara personalitate juridica a reprezentat 42,5% din intreaga suprafata agricola utilizata, in timp ce la exploatatiile agricole cu personalitate juridica aceasta a reprezentat 18,9%.
Din datele prezentate de INS mai reiese ca atat numarul de exploatatii agricole cu suprafata agricola utilizata, cat si suprafaţa agricola utilizata sunt distribuite in conformitate cu specificul zonei.
 
Ca regiuni de dezvoltare, pe primele locuri din punctul de vedere al numarului exploatatiilor agricole s-au situat regiunile Nord-Est si Sud-Muntenia, cu 21,2% si respectiv 20%. Din punctul de vedere al suprafetei agricole utilizate s-au remarcat regiunile Sud-Muntenia (16,9%) şi Sud-Est (16,5%).

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.25 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Standul fix de blocare si hranire, o solutie pentru randamentul fermelor mici si medii
Standul fix de blocare si hranire, o solutie pentru randamentul fermelor mici si medii
Standul fix de blocare si hranire este usor de instalat si necesita o intretinere minima....
Vaci, lapte si roboti industriali - Despre fermele de muls si avansul tehnologic al acestora
Vaci, lapte si roboti industriali - Despre fermele de muls si avansul tehnologic al acestora
Astazi, masinile eficiente si chiar robotii ofera o usurare binevenita pentru mainile fermierilor,...
ANZ: Controale in fermele de animale
ANZ: Controale in fermele de animale
ANZ nu se grabeste sa dea sanctiuni directe, dandu-le posibilitatea fermerilor sa-si remedieze...
Ecosistemul melcului in ferme naturale
Ecosistemul melcului in ferme naturale
In aceste ferme, ce intrunesc conditiile necesare cresterii melcilor, puteti interveni prin...

Ultima ora

Ce trebuie sa stii despre laptele pasteurizat la temperaturi joase
Ce trebuie sa stii despre laptele pasteurizat la temperaturi joase
Tot mai multi procesatori si consumatori redescopera beneficiile pasteurizarii la temperaturi...
Stropirea pomilor fructiferi primavara - 3 aspecte-cheie de care sa tii cont, pentru o livada sanatoasa
Stropirea pomilor fructiferi primavara - 3 aspecte-cheie de care sa tii cont, pentru o livada sanatoasa
1. Tine cont de specia cultivata   Unul dintre cei mai importanti pasi pentru o...
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Rolul azotului Azotul este un element esential pentru dezvoltarea frunzelor, tulpinilor si...
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Iti oferim 10 sfaturi utile pentru a face alegerea corecta. 1. Verifica fermitatea Un bulb...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton