Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Cine poate beneficia de amanarea la plata a datoriilor la bugetul de stat
In Monitorul Oficial nr. 320 din 3 iunie 2013 a fost publicata OUG 50/2013, privind unele masuri fiscale. Articolul cinci din ordonanta ofera posibilitatea firmelor care au incheiate contracte de finantare cu autoritatile de management sa isi amane plata contributiilor datorate statului, in limita sumelor pe care le au de incasat.
Iata ce spune ordonanta:
"Contribuabilii care au de incasat sume certe, lichide si exigibile de la autoritatile cu competente in gestionarea fondurilor europene in baza contractelor de finantare incheiate cu acestea pot solicita amanarea la plata a impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor sume datorate bugetului general consolidat, administrate de Agentia Natională de Administrare Fiscala (ANAF) sau transmise Fiscului pentru recuperare. Amanarea la plata a obligatiilor fiscale se va face in limita sumei pe care firmele o au de incasat din fonduri europene si in ordinea vechimii datoriilor la ANAF", se arata in textul ordonantei.
In urma aparitiei acestei act, in presa s-a afirmat in mod eronat ca "agricultorii care si-au primit tarziu subventiile nu vor mai plati penalitati si dobanzi".
Trebuie precizat faptul ca regulamentul european prevede ca plata subventiei incepe la 1 decembrie anul in curs si se sfarseste pana la 30 iunie anul urmator. Asadar, APIA nu a inregistrat intarzieri in plata subventiei.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
valabila 48h
Pe de alta parte, articolul V din OUG 50/2013 nu face referire la subventii, ci la fonduri europene. Este vorba despre fondurile obtinute prin semnarea unui contract de finantare a unei investitii. In vreme ce fondurile europene se acorda pe baza acestui contract, semnat in urma evaluarii si aprobarii unui proiect depus de beneficiar, subventiile se acorda pe baza completarii unei simple cereri.
Spre exemplu, in cazul subventiei pe suprafata, documentul este numit cerere unica de plata pe suprafata.
OUG 50/2013 este importanta si acorda avantaje celor care au incheiat contracte de finantare, au efectuat cheltuielile prevazute in calendarul de implementare dar carora banii le-au fost rambursati cu intarziere.
In aceasta situatie s-au regasit foarte multi beneficiari ai fondurilor POSDRU, mai putin cei ai PNDR (banii destinati dezvoltarii rurale).
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi