Ciolos: ‚Romania are nevoie de o accelerare a procesului de organizare si restructurare a sectorului de lapte’
Publicat la data de 25 Sep. 2013 in:
Diverse Potrivit comisarului european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Dacian Ciolos, tara noastra are nevoie de o accelerare a procesului de organizare si restructurare a sectorului de lapte,
pentru care noua PAC ofera instrumente, dar acestea trebuie sa fie folosite.
Acesta a detaliat, spunand ca exista „instrumente atat in ceea ce priveste platile directe, prin posibilitatea de a le modula in functie de diferitele categorii de exploatatii agricole, si aici pot fi date plati directe specifice pentru exploatatiile mici, pentru exploatatiile agricole din zonele de munte, se poate face la o adica chiar si regionalizarea, se pot da eventual plati complementare pentru primele hectare, pentru a favoriza exploatatiile familiale. Deci aici trebuie facute alegeri politic coerente in ceea ce priveste utilizarea platilor directe si in ce priveste programul de dezvoltare rurala, in care Romania are posibilitatea sa elaboreze un subprogram sectorial. Asa cum s-a vorbit in ultima perioada pentru sectorul pomicultura de exemplu, pentru restructurare, se poate gandi un subprogram sectorial pentru sectorul laptelui, care sa vizeze regiuni specifice, de exemplu zonele defavorizate sau cele montane, sau sa vizeze intregul sector al laptelui din Romania pentru a se finanta investitii, pentru a se finanta modernizarea exploatatiilor agricole, pentru a se finanta organizarea producatorilor sau achizitia de tancuri de lapte”.
Acesta a mai spus ca eliminarea cotelor de lapte nu este un lucru nou, ci se stie de acest fapt de cativa ani. De asemena, el a mai mentionat faptul ca piata internationala a lactatelor este in crestere, ceea ce poate fi un atuu pentru productia de lapte din tara, dar aceasta ar trebui sa fie competitiva pentru a putea fi absorbita.
„Vad ca in Romania se tot vorbeste de eliminarea cotelor de lapte ca si cum s-ar fi decis ieri. E decisa de ani de zile eliminarea cotelor de lapte, din 2007-2008 se stie deja ca cotele de lapte vor fi eliminate dupa 2015. Sigur, situatia va depinde in 2015 nu numai de ce se intampla pe piata europeana, ci si de cum evolueaza lucrurile pe piata internationala, pentru ca este vorba de o piata deschisa. Asa cum stau lucrurile acum, cu datele pe care le avem, cererea de produse lactate pe piata internationala este in crestere, deci teoretic ar exista o capacitate de absorbtie a acestei productii. Doar ca trebuie sa fie o productie competitiva pentru ca ea sa poata sa fie absorbita pe piata si aici spuneam ca situatiile pot sa fie diferite de la o regiune la alta in UE”, a relatat Dacian Ciolos.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
Sursa foto: www.sxc.hu