Consilier AFIR, arestat pentru luare de mita
Publicat la data de 25 Nov. 2020 in:
Diverse DNA a anuntat ca un consilier AFIR a fost arestat pentru luare de mita, acesta fiind retinut in asteptarea deciziei instantei cu privire la incarcerarea timp de 30 de zile.
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Timisoara au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand cu data de 25 noiembrie 2020, a inculpatului NIAGU MARTIN IANAS, consilier in cadrul Oficiului Judetean pentru Finantarea Investitiilor Rurale Caras – Severin (institutie care gestioneaza finantarile europene din agricultura in plan judetean) pentru comiterea infractiunii de luare de mita.
In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:
In perioada septembrie – 24 noiembrie 2020, in contextul unui control pe teren, inculpatul Niagu Martin Ianas i-ar fi cerut unui agricultor (martor in cauza) 5.000 de euro, reprezentand jumatate din banii pe care agricultorul trebuia sa ii primeasca drept ultima transa de plata in cadrul unui proiect finantat cu fonduri europene prin masura „Tanarul Fermier”. In schimbul banilor, functionarul din institutia care gestioneaza fonduri europene s-ar fi angajat sa deconteze ultima transa de 10.000 de euro, iar in plus, a lasat sa se inteleaga ca, in caz de refuz, va face demersuri ca institutia sa considere ca proiectul nu a fost implementat, ceea ce ar fi obligat agricultorul sa restituie toti banii pe care ii primise anterior in cadrul proiectului.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
Ulterior, inculpatul Niagu Martin Ianas si-ar fi diminuat pretentiile la o treime din ultima transa, respectiv 3.350 euro.
La data de 24 noiembrie 2020, inculpatul Niagu Martin Ianas a primit suma de 15.000 lei de la agricultor pentru a-i deconta ultima transa aferenta proiectului finantat din fonduri europene, imprejurare in care procurorii au procedat la constatarea infractiunii flagrante.
Inculpatului i s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala.
Inculpatul urmeaza sa fie prezentat Tribunalului Timis cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.
La actiunea de constatare a infractiunii flagrante au participat si ofiteri de politie ai Directiei Generale Anticoruptie.
DNA mai face precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) este o institutie subordonata Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) avand ca atributie implementarea tehnica si financiara a Programului National de Dezvoltare Rurala 2014-2020 (PNDR 2020).
Agentia isi desfasoara activitatea conform prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 41 din 18 iunie 2014, privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale prin reorganizarea Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), aprobata prin Legea 43 din 17 martie 2015.
AFIR a preluat patrimoniul APDRP si atributiile ce decurg din functia de monitorizare a Programului SAPARD, precum si atributiile de implementare tehnica, plata si monitorizare pentru Programul National de Dezvoltare Rurala 2007 - 2013. Mai mult decat atat, AFIR va respecta criteriile de acreditare pe toata perioada pentru care i-a fost conferit managementul asistentei prin deciziile Comisiei Europene.
Agentia a continuat efectuarea platilor pentru proiectele contractate prin SAPARD, iar pana in decembrie 2013 a monitorizat toate proiectele care au fost finantate prin acest Program pentru a se asigura ca beneficiarii respecta clauzele asumate prin contractele de finantare.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>