Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Crescatorii de albine cer din nou sprijin de la MADR
Conducerea Asociatiei Crescatorilor de Albine din Caras-Severin a facut o serie de solicitari catre Ministerul Agriculturii, de la subventionarea familiilor de albine, pana la protejarea rasei autohtone, avand in vedere problemele cu care se confrunta apicultorii.
Solicitarile au fost prezentate ministrului Daea la intalnirea pe care a avut-o cu conducerea Asociatiei Crescatorilor de Albine in luna decembrie si au fost depuse, in aceasta saptamana, la sediul ministerului.
„Sunt multe probleme in apicultura si sunt multe propuneri facute, printre care se afla subventia pe familia de albine, avand in vedere ca apicultura nu este subventionata, iar familiile de albine nu primesc subventii decat prin Programul Naţional Apicol. Prin acest program, daca facem un calcul raportat la numarul de familii de albine, in jur de 1,5 milioane, care sunt inscrise in Romania, ar reveni pe familie 4,60 euro. Aceasta nu ar fi o problema, daca cei patru euro ar ajunge la fiecare familie de albine. Dupa datele statistice pe care le avem, insa, cu apicultorii care au accesat PNA, reiese ca sub 20% din familiile de albine sunt subventionate prin Programul National Apicol. Albina isi face treaba fie ca ia, fie ca nu ia subventie, polenizeaza peste 80% in plantele entomofile şi nu este subventionata deloc. In judet sunt 98 de apicultori care au accesat pentru zece mii de familii de albine din cele 55 de mii existente”, a declarat Ida Suta, vicepreşedinta Asociatiei Crescatorilor de Albine din Caras-Severin.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
valabila 48h
Mai mult decat atat, aceasta spune ca Politica Agricola Comuna de dupa 2020 pune un mare accent pe mediu şi pe biodiversitate, iar tocmai acest declin al biodiversitatii afecteaza familia de albine.
Astfel, se solicita o mai mare grija si atentie cu privire la tot ceea ce inseamna stropiri, pesticide si tratamente fitosanitare. Asociatia solicita, totodata, sa se incurajeze cultivarea soiurilor autohtone, pentru ca sunt multe soiuri importate cu autopolenizare, la care albina nu mai are ce sa caute.
Şi baza melifera forestiera reprezinta o problema, fapt pentru care a fost facuta propunerea ca la infiinţarea perdelelor de protectie in componenţa lor sa fie introdus soiul melifer.
Baza melifera forestiera s-a diminuat, in timp ce familiile de albine au crescut. De aceea, s-a solicitat incurajarea cresterii acesteia, prin anumite proiecte ce ar urma sa fie initiate de Ministerul Agriculturii. In plus, a fost facuta o solicitare si de subventii pentru fermele de elita si cele de multiplicare a rasei autohtone.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 4.75 din 2 voturi