Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum tii sub control rapanul la mar, ca sa ai productii bogate si de calitate

cum-tii-sub-control-rapanul-la-mar-ca-sa-ai-productii-bogate-si-de-calitate

Rapanul la mar este, alaturi de fainare, una dintre cele mai mari provocari pentru cultivatori. Efectele devastatoare pe care le are asupra fructelor fac ca aceasta boala sa fie o adevarata amenintare pentru livada de meri.


In prezent, apare in toate regiunile producatoare de mere, iar netratata corespunzator, duce in timp la degradarea plantatiilor. Fructele devin mici, se deformeaza, isi pierd aroma si nu mai pot fi valorificate la aceleasi standarde de calitate. Descopera care sunt simptomele rapanului la mar si afla cum sa tii sub control aceasta boala.

De ce este rapanul o boala atat de paguboasa

Cauzat de ciuperca Venturia inaequalis, rapanul reprezinta o adevarata provocare pentru pomicultori: ataca toate partile aeriene ale pomului, dar cele mai grave atacuri sunt pe frunze si pe fructe. Daca atacul este puternic, acesta poate duce la caderea totala a frunzelor. Primele semne vizibile apar pe frunze sub forma de pete cenusii-maslinii. 
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h
Totodata, in procesul de cicatrizare a leziunilor provocate de rapan se produc crapaturi pe fructe, ceea ce creeaza medii favorabile pentru dezvoltarea altor agenti patogeni cum ar fi Monilia fructigena care distruge pulpa fructelor.
 
Rapanul la mar este o boala greu de detectat ce cauzeaza pierderi in recolta de 50-80% in livezile in care sunt cultivate soiuri nerezistente. Daca vrei sa previi atacul de rapan la mar, este esential sa recunosti simptomele bolii inca de la primele semne si sa monitorizezi permanent livada.

Alege soiuri rezistente la boli si la daunatori

Umiditatea ridicata, temperaturile favorabile germinarii sporilor, vantul care propaga raspandirea bolii sunt printre factorii care favorizeaza aparitia si infectarea cu rapan la mar. Pe langa respectarea bunelor practici agricole si alternarea tratamentelor cu moduri diferite de actiune, alegerea unor soiuri rezistente la agentul patogen poate limita si combate efectele devastatoare ale rapanului la mar. 

Daca vrei sa cultivi soiuri de mar rezistente la rapan sau alte boli si daunatori, poti alege soiurile hibride rezultate din incrucisarea soiurilor Malus domestica si clona Malus floribunda, care prezinta gena Vf, rezistenta la rapanul marului. 

Printre soiurile romanesti de mar rezistente la rapan se numara soiul Ciprian. Daca vrei sa cultivi alte soiuri romanesti, cu productie foarte buna, consulta Catalogul oficial al plantelor de cultura din Romania pentru anul 2022.

Aplica masuri fitosanitare inovatoare

Nivelul de infestare a livezii cu rapan este in continua crestere? Este momentul sa adopti un plan cu masuri eficiente de prevenire si protectie a culturilor de meri. Pe langa controlul biologic, este importanta folosirea alternativa a fungicidelor sistemice si de contact. Folosirea corecta a tratamentelor chimice, respectand dozele omologate si pauza dintre tratamente, este importanta nu doar pentru prevenirea si combaterea eficienta a bolii in sine, ci si pentru managementul rezistentei. 

Stropirea merilor primavara este o lucrare esentiala pentru prevenirea si combaterea agentilor patogeni care au dezvoltat forme de rezistenta la fungicide. Fungicidul Delan® Pro are o tehnologie proactiva, pe baza de ditianon si fosfonati de potasiu, pentru combaterea rapanului la mar si par. Sercadis® este un alt produs inovator din grupa SDHI, cu proprietati hidrofile si lipofile, care asigura o deosebita eficacitate in combaterea rapanului. Polyram® DF, fungicid pe baza de metiram, cu actiune multi-site, elimina riscul aparitiei rezistentei. Bellis® este un fungicid polivalent cu actiune preventiva si curativa, deosebit de eficace impotriva fainarii la mar, a rapanului la mar si par, dar si a bolilor la depozitare ale celor doua specii.

Ia masuri eficiente pentru prevenirea si stoparea raspandirii rapanului

Daca vrei sa previi aparitia agentilor patogeni si sa limitezi raspandirea rapanului este important sa adopti o serie de masuri eficiente. Printre cele mai importante practici agricole pentru combaterea rapanului la mar sunt:
  • Igienizarea livezii;
  • Reducerea surselor de infectie: indepartarea frunzelor si fructelor bolnave, arderea si distrugerea acestora;
  • Igienizarea uneltelor folosite la taieri;
  • Efectuarea corecta a taierilor pentru evitarea leziunilor;
  • Indepartarea din livada a ramurilor uscate (dupa taierile de primavara). 

Monitorizarea constanta a livezilor de meri, alegerea unor soiuri rezistente la boli, respectarea lucrarilor agricole si a schemei de tratament garanteaza producatorilor randamente mari si recolte bogate.

Sursa foto: shutterstock.com
 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016