Publicat in: Diverse
Cum tii sub control rapanul la mar, ca sa ai productii bogate si de calitate
Rapanul la mar este, alaturi de fainare, una dintre cele mai mari provocari pentru cultivatori. Efectele devastatoare pe care le are asupra fructelor fac ca aceasta boala sa fie o adevarata amenintare pentru livada de meri.
In prezent, apare in toate regiunile producatoare de mere, iar netratata corespunzator, duce in timp la degradarea plantatiilor. Fructele devin mici, se deformeaza, isi pierd aroma si nu mai pot fi valorificate la aceleasi standarde de calitate. Descopera care sunt simptomele rapanului la mar si afla cum sa tii sub control aceasta boala.

De ce este rapanul o boala atat de paguboasa

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h

Cauzat de ciuperca Venturia inaequalis, rapanul reprezinta o adevarata provocare pentru pomicultori: ataca toate partile aeriene ale pomului, dar cele mai grave atacuri sunt pe frunze si pe fructe. Daca atacul este puternic, acesta poate duce la caderea totala a frunzelor. Primele semne vizibile apar pe frunze sub forma de pete cenusii-maslinii. 
 
Totodata, in procesul de cicatrizare a leziunilor provocate de rapan se produc crapaturi pe fructe, ceea ce creeaza medii favorabile pentru dezvoltarea altor agenti patogeni cum ar fi Monilia fructigena care distruge pulpa fructelor.
 
Rapanul la mar este o boala greu de detectat ce cauzeaza pierderi in recolta de 50-80% in livezile in care sunt cultivate soiuri nerezistente. Daca vrei sa previi atacul de rapan la mar, este esential sa recunosti simptomele bolii inca de la primele semne si sa monitorizezi permanent livada.

Alege soiuri rezistente la boli si la daunatori

Umiditatea ridicata, temperaturile favorabile germinarii sporilor, vantul care propaga raspandirea bolii sunt printre factorii care favorizeaza aparitia si infectarea cu rapan la mar. Pe langa respectarea bunelor practici agricole si alternarea tratamentelor cu moduri diferite de actiune, alegerea unor soiuri rezistente la agentul patogen poate limita si combate efectele devastatoare ale rapanului la mar. 

Daca vrei sa cultivi soiuri de mar rezistente la rapan sau alte boli si daunatori, poti alege soiurile hibride rezultate din incrucisarea soiurilor Malus domestica si clona Malus floribunda, care prezinta gena Vf, rezistenta la rapanul marului. 

Printre soiurile romanesti de mar rezistente la rapan se numara soiul Ciprian. Daca vrei sa cultivi alte soiuri romanesti, cu productie foarte buna, consulta Catalogul oficial al plantelor de cultura din Romania pentru anul 2022.

Aplica masuri fitosanitare inovatoare

Nivelul de infestare a livezii cu rapan este in continua crestere? Este momentul sa adopti un plan cu masuri eficiente de prevenire si protectie a culturilor de meri. Pe langa controlul biologic, este importanta folosirea alternativa a fungicidelor sistemice si de contact. Folosirea corecta a tratamentelor chimice, respectand dozele omologate si pauza dintre tratamente, este importanta nu doar pentru prevenirea si combaterea eficienta a bolii in sine, ci si pentru managementul rezistentei. 

Stropirea merilor primavara este o lucrare esentiala pentru prevenirea si combaterea agentilor patogeni care au dezvoltat forme de rezistenta la fungicide. Fungicidul Delan® Pro are o tehnologie proactiva, pe baza de ditianon si fosfonati de potasiu, pentru combaterea rapanului la mar si par. Sercadis® este un alt produs inovator din grupa SDHI, cu proprietati hidrofile si lipofile, care asigura o deosebita eficacitate in combaterea rapanului. Polyram® DF, fungicid pe baza de metiram, cu actiune multi-site, elimina riscul aparitiei rezistentei. Bellis® este un fungicid polivalent cu actiune preventiva si curativa, deosebit de eficace impotriva fainarii la mar, a rapanului la mar si par, dar si a bolilor la depozitare ale celor doua specii.

Ia masuri eficiente pentru prevenirea si stoparea raspandirii rapanului

Daca vrei sa previi aparitia agentilor patogeni si sa limitezi raspandirea rapanului este important sa adopti o serie de masuri eficiente. Printre cele mai importante practici agricole pentru combaterea rapanului la mar sunt:
  • Igienizarea livezii;
  • Reducerea surselor de infectie: indepartarea frunzelor si fructelor bolnave, arderea si distrugerea acestora;
  • Igienizarea uneltelor folosite la taieri;
  • Efectuarea corecta a taierilor pentru evitarea leziunilor;
  • Indepartarea din livada a ramurilor uscate (dupa taierile de primavara). 

Monitorizarea constanta a livezilor de meri, alegerea unor soiuri rezistente la boli, respectarea lucrarilor agricole si a schemei de tratament garanteaza producatorilor randamente mari si recolte bogate.

Sursa foto: shutterstock.com
 
Redactia Agroromania
Autor: Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Cum pregatim culturile de cereale paioase pentru noul sezon: 4 aspecte-cheie de luat in calcul
Cum pregatim culturile de cereale paioase pentru noul sezon: 4 aspecte-cheie de luat in calcul
Fara o pregatire corecta, culturile pot suferi din cauza unei nutritii inadecvate, alungirii...
Impactul schimbarilor climatice asupra agriculturii
Impactul schimbarilor climatice asupra agriculturii
Schimbarile climatice si agricultura Schimbarile climatice au impact direct asupra...
Ghidul fermierului modern: 6 aspecte-cheie pentru cresterea randamentului culturii de cartof in sezonul 2025
Ghidul fermierului modern: 6 aspecte-cheie pentru cresterea randamentului culturii de cartof in sezonul 2025
Iata sase factori-cheie care pot face diferenta in urmatorul sezon de cultura.  1. Alege...
5 solutii moderne pentru cresterea randamentului culturii de floarea-soarelui
5 solutii moderne pentru cresterea randamentului culturii de floarea-soarelui
Chiar daca infiintarea culturii se realizeaza in general intre 25 martie si 15 aprilie,...

Ultima ora

Ce trebuie sa stii despre laptele pasteurizat la temperaturi joase
Ce trebuie sa stii despre laptele pasteurizat la temperaturi joase
Tot mai multi procesatori si consumatori redescopera beneficiile pasteurizarii la temperaturi...
Stropirea pomilor fructiferi primavara - 3 aspecte-cheie de care sa tii cont, pentru o livada sanatoasa
Stropirea pomilor fructiferi primavara - 3 aspecte-cheie de care sa tii cont, pentru o livada sanatoasa
1. Tine cont de specia cultivata   Unul dintre cei mai importanti pasi pentru o...
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Rolul azotului Azotul este un element esential pentru dezvoltarea frunzelor, tulpinilor si...
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Iti oferim 10 sfaturi utile pentru a face alegerea corecta. 1. Verifica fermitatea Un bulb...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016