Autor: AgroRomania.ro
Publicat in: Diverse

Din punct de vedere al sigurantei alimentare, fructele si legumele au cel mai mare grad de urmarire dintre alimente in circulatia comertului intracomunitar, dupa cum sustine seful de unitate al Directiei Sanatatii si a Protectiei Consumatorului a Comisiei Europene (DG-SANCO), Dana Simion.
“Dupa cum se poate constata din Raportul anual pe 2012 al Directiei, fructele si legumele, cu un total de 716 actiuni, reprezinta categoria cu cel mai mare grad de urmarire in Uniunea Europeana. Pe locul doi se afla pestele si produsele de peste, cu 373 de actiuni. Urmeaza nucile si alunele, produsele din nuci si alune si semintele, cu 329 de actiuni, si carnea si produsele din carne, cu 289 de actiuni. De asemenea, 289 de actiuni au privit urmarirea materialelor de contact alimentar, care pot dauna sanatatii consumatorilor”, a relatat aceasta.
Dana Simion, a mai facut comentarii si in legatura cu legislatia comunitara din domeniu, care a fost modificata, fiind consolidata si simplificata.
“Revizuirea legislatiei aduce avantaje la nivelul categoriilor de consumatori, cetateni, operatori si procesatori. Avantajele privesc un mai bun control privind sanatatea cetatenilor si animalelor impotriva bolilor ce se pot transmite la om, printr-un control al riscurilor mai eficient, o mai buna protectie a plantelor, o mai buna protectie a peisajelor, a gradinilor publice si private, utilizarea redusa a pesticidelor, emiterea pasaportului fitosanitar de catre fermier, dupa obtinerea avizelor necesare, acordarea de compensatii financiare sporite si scutirea majoritatii agricultorilor de la taxe, in cazul controalelor oficiale. Avantajele ii privesc si pe operatorii economici, prin regruparea pietelor, crearea unui registru comun si emiterea unui singur document de certificare care sa combine pasaportul fitosanitar si eticheta oficiala. Procesatorii vor beneficia si ei prin armonizarea conceptului de zona protejata, care va fi aliniat cu conceptul de zona libera. De asemenea, va fi introdus conceptul de bonus-malus, pentru operatorii care respecta normele. Organismele modificate genetic nu fac parte din revizuirea acestui act legislativ”, a mai adaugat Dana Simion.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Sursa foto: www.sxc.hu
Autor: AgroRomania.ro
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News