Publicat in: Diverse
Daniel Constantin: La finele lui 2014 am putea avea din nou o balanta comerciala pozitiva la produsele agroalimentare
Anul trecut, pentru prima data in ultimii 20 de ani, Romania a reusit sa exporte mai multe produse agroalimentare decat a importat, iar acest fapt s-ar putea repeta si in acest an.
Zilele trecute, Institutul Aspen Romania a organizat lucrarile Bucharest Forum 2014, lucrari la care a fost invitat sa participe si ministrul Agriculturiii, Daniel Constantin, care a facut cu aceasta ocaziecateva declaratii referitoare la sectorul de care raspunde.
 
Cea mai importanta informatie desprinsa din luarea sa de cuvant este aceea ca anul acesta s-a putea incheia cu o noua balanta comericala pozitiva la produsele agroalimentare, valoarea exporturilor depasind-o pe cea a importurilor, asa cum s-a intamplat si anul trecut, dupa o pauza de 20 de ani.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h

„Anul trecut, pentru prima data dupa 20 de ani, am reusit sa avem o balanta comerciala pozitiva cu produse agroalimentare. Am exportat mai mult decat am importat, pentru prima data dupa 20 de ani. Este un aspect pozitiv, dar eu sunt realist si va spun ca exista si un lucru mai putin bun, si anume ca exportam foarte multa materie prima. Exista si in anul 2014 premisa ca exporturile sa fie mai mari decat importurile. Pe primele sase luni suntem in continuare campioni la exportul de porumb dar, inca o data, este vorba de materie prima si nu de productie procesata. In primele sase luni am exportat produse agroalimentare cu 200 de milioane de euro mai mult decat in primele sase luni din 2013, iar productia din acest an se anunta cel putin la fel de buna ca si cea din 2013”, a declarat cu aceasta ocazie ministrul Agriculturii.
 
In privinta exporturilor, ministrul Agriculturii a amintit ca exporturile de produse agroalimentare pe pietele terte au crescut cu 75 la suta, desi Uniunea Europeana ramane principala piata de export, insa pietele trebuie diversificate astfel incat producatorii romani sa obtina preturi mai bune pentru produsele lor.
Ministrul Agriculturii a vorbit si despre sectorul de legume - fructe si despre necesitatea protejarii acestuia avand in vedere ca este vorba de produse sensibile.
 
„De ce Romania importa foarte multe legume si fructe? De ce gasim in hypermarketurile noastre foarte multe mere din Polonia? Pentru ca productia de legume fructe in Romania este sezoniera, nu avem acele depozite de colectare, sortare, ambalare, etichetare si conditionare a produselor respective astfel incat sa marim durata de viata. Un al doilea motiv este ca, deocamdata, fermierii romani nu sunt un garant al cantitatii”, a subliniat ministrul de resort.

El a mai spus ca, anul trecut, Romania a produs mai multe legume si fructe decat necesarul de consum. „In 2013 am produs undeva la 5,6 milioane de tone de legume-fructe si necesarul de consum al Romaniei este 5,1 milioane de tone. De ce nu ajung toate aceste produse in magazine? Pentru ca inca vindem aceste produse pe marginea drumului, pentru ca nu exista acea intentie de asociere pentru valorificarea in comun a productiei. Cred ca aici exista o piata foarte buna pentru ca oamenii cauta din ce in ce mai mult in magazine produse romanesti”, a mentionat seful MADR.

In acest sens, Constantin a precizat ca strategia de dezvoltare a agriculturii este axata pe doua obiective majore: satisfacerea pietei interne cu produse romanesti si cresterea exportului de produse procesate. Ca solutii pentru atingerea acestor obiective, ministrul Agriculturii a amintit necesitatea comasarii terenurilor si refacerea sistemului de irigatii.
 
Romania a exportat produse agroalimentare in valoare totala de 2,03 miliarde de euro in primul semestru din acest an, in crestere cu aproape 10% (180,9 milioane de euro) fata de aceeasi perioada din 2013, in timp ce importurile, totalizand 2,32 miliarde de euro, au depasit cu 1,1% (25,7 milioane de euro) valoarea inregistrata in semestrul I din 2013.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Importurile de lapte, oua si miere, in crestere
Importurile de lapte, oua si miere, in crestere
In primele sase luni din acest an, in crestere cu aproape 14% fata de perioada similara a anului...
Ucraina reia exporturile de carne de pui spre UE
Ucraina reia exporturile de carne de pui spre UE
Acordul incheiat cu autoritatile blocului comunitar prevede, insa, ca toata carnea importata va...
Exporturile de cereale din Romania au crescut cu un milion de tone
Exporturile de cereale din Romania au crescut cu un milion de tone
Conform statisticilor MADR, Romania a exportat anul trecut in tarile Uniunii Europene si in state...
Masuri obligatorii impuse comerciantilor de produse agroalimentare in perioada premergatoare Pastelui
Masuri obligatorii impuse comerciantilor de produse agroalimentare in perioada premergatoare Pastelui
In perioada premergatoare Sarbatorilor Pascale, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si...

Ultima ora

Ce trebuie sa stii despre laptele pasteurizat la temperaturi joase
Ce trebuie sa stii despre laptele pasteurizat la temperaturi joase
Tot mai multi procesatori si consumatori redescopera beneficiile pasteurizarii la temperaturi...
Stropirea pomilor fructiferi primavara - 3 aspecte-cheie de care sa tii cont, pentru o livada sanatoasa
Stropirea pomilor fructiferi primavara - 3 aspecte-cheie de care sa tii cont, pentru o livada sanatoasa
1. Tine cont de specia cultivata   Unul dintre cei mai importanti pasi pentru o...
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Rolul azotului Azotul este un element esential pentru dezvoltarea frunzelor, tulpinilor si...
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Iti oferim 10 sfaturi utile pentru a face alegerea corecta. 1. Verifica fermitatea Un bulb...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton