Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Daniel Constantin: La finele lui 2014 am putea avea din nou o balanta comerciala pozitiva la produsele agroalimentare
Anul trecut, pentru prima data in ultimii 20 de ani, Romania a reusit sa exporte mai multe produse agroalimentare decat a importat, iar acest fapt s-ar putea repeta si in acest an.
Cea mai importanta informatie desprinsa din luarea sa de cuvant este aceea ca anul acesta s-a putea incheia cu o noua balanta comericala pozitiva la produsele agroalimentare, valoarea exporturilor depasind-o pe cea a importurilor, asa cum s-a intamplat si anul trecut, dupa o pauza de 20 de ani.
„Anul trecut, pentru prima data dupa 20 de ani, am reusit sa avem o balanta comerciala pozitiva cu produse agroalimentare. Am exportat mai mult decat am importat, pentru prima data dupa 20 de ani. Este un aspect pozitiv, dar eu sunt realist si va spun ca exista si un lucru mai putin bun, si anume ca exportam foarte multa materie prima. Exista si in anul 2014 premisa ca exporturile sa fie mai mari decat importurile. Pe primele sase luni suntem in continuare campioni la exportul de porumb dar, inca o data, este vorba de materie prima si nu de productie procesata. In primele sase luni am exportat produse agroalimentare cu 200 de milioane de euro mai mult decat in primele sase luni din 2013, iar productia din acest an se anunta cel putin la fel de buna ca si cea din 2013”, a declarat cu aceasta ocazie ministrul Agriculturii.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
valabila 48h
In privinta exporturilor, ministrul Agriculturii a amintit ca exporturile de produse agroalimentare pe pietele terte au crescut cu 75 la suta, desi Uniunea Europeana ramane principala piata de export, insa pietele trebuie diversificate astfel incat producatorii romani sa obtina preturi mai bune pentru produsele lor.
Ministrul Agriculturii a vorbit si despre sectorul de legume - fructe si despre necesitatea protejarii acestuia avand in vedere ca este vorba de produse sensibile.
„De ce Romania importa foarte multe legume si fructe? De ce gasim in hypermarketurile noastre foarte multe mere din Polonia? Pentru ca productia de legume fructe in Romania este sezoniera, nu avem acele depozite de colectare, sortare, ambalare, etichetare si conditionare a produselor respective astfel incat sa marim durata de viata. Un al doilea motiv este ca, deocamdata, fermierii romani nu sunt un garant al cantitatii”, a subliniat ministrul de resort.
El a mai spus ca, anul trecut, Romania a produs mai multe legume si fructe decat necesarul de consum. „In 2013 am produs undeva la 5,6 milioane de tone de legume-fructe si necesarul de consum al Romaniei este 5,1 milioane de tone. De ce nu ajung toate aceste produse in magazine? Pentru ca inca vindem aceste produse pe marginea drumului, pentru ca nu exista acea intentie de asociere pentru valorificarea in comun a productiei. Cred ca aici exista o piata foarte buna pentru ca oamenii cauta din ce in ce mai mult in magazine produse romanesti”, a mentionat seful MADR.
In acest sens, Constantin a precizat ca strategia de dezvoltare a agriculturii este axata pe doua obiective majore: satisfacerea pietei interne cu produse romanesti si cresterea exportului de produse procesate. Ca solutii pentru atingerea acestor obiective, ministrul Agriculturii a amintit necesitatea comasarii terenurilor si refacerea sistemului de irigatii.
Romania a exportat produse agroalimentare in valoare totala de 2,03 miliarde de euro in primul semestru din acest an, in crestere cu aproape 10% (180,9 milioane de euro) fata de aceeasi perioada din 2013, in timp ce importurile, totalizand 2,32 miliarde de euro, au depasit cu 1,1% (25,7 milioane de euro) valoarea inregistrata in semestrul I din 2013.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiIdei de afaceri in agricultura