Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Daniel Constantin: Nu as extinde in toata tara campania de vaccinare impotriva Bolii limbii albastre
Ministrul a precizat ca este suficient ca vaccinarile sa fie efectuate doar in zonele unde evolueaza boala si acolo unde s-au identificat focarele.
Dupa cum au recomandat si specialistii veterinari, ministrul Daniel Constantin considera ca nu este nevoie de o campanie nationala de vaccinare impotriva Bolii limbii albastre, ci doar in zonele unde evolueaza boala si in jurul focarelor.
„Nu as extinde vaccinarea la nivel national ci doar in anumite zone unde evolueaza boala si in jurul focarelor, asa cum recomanda si Consiliul Stiintific din cadrul ANSVSA. Din pacate, cand apare un necaz, cum este cel actual, apar si oportunistii, oameni care ii sfatuiesc pe fermieri sa vaccineze. Eu cred ca primul lucru pe care trebuie sa-l faca este sa anunte Autoritatea Sanitara Veterinara si de acolo vor primi cele mai bune sfaturi. Autoritatea ofera toate solutiile tehnice si in cazul Bolii limbii albastre” a declarat in cursul zilei de ieri ministrul Agriculturii.
In ceea ce priveste impactul economic, Constantin a precizat ca, deocamdata, nu exista un calcul privind pagubele inregistrate din cauza bolii limbii albastre, insa statul ofera despagubiri in cazul in care apar mortalitati.
„Sunt afectate mai multe judete din Moldova si din sudul tarii, in Muntenia si Dobrogea, dar, din fericire pentru noi, zona Ardealului nu a fost afectata. Nu putem vorbi de pagube. Boala limbii albastre este un virus care poate cauza mortalitati sau poate sa treaca dupa o anumita perioada. Cand apar mortalitati sunt prevazute despagubiri prin lege pe care le vom acorda, dar sunt si costuri pe care le suporta fermierii. Vestea buna este ca nu s-au mai inregistrat noi focare si boala nu s-a extins la ferme”, a mai precizat ministrul.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
valabila 48h
Pe de alta parte, Boala limbii albastre blocheaza exporturile de animale vii, iar autoritatile fac eforturi pentru a gasi solutii de a exporta carne, in locul animalelor vii.
„Problema este colaterala pentru ca odata ce apare aceasta boala, din pacate exporturile de animale vii sunt blocate. Aceasta masura de export de animale vii poate fi insa inlocuita cu exporturile de carne, iar autoritatile veterinare fac eforturi ca in tarile unde exportam in viu, sa incercam sa exportam carne”, a subliniat ministrul Agriculturii.
Mai multi fermieri au solicitat sprijin autoritatilor pentru inceperea vaccinarii in ferme impotriva bolii limbii albastre, chiar daca boala nu evolueaza in ferme, insa vaccinurile nu se gasesc pe piata nationala sau sunt foarte scumpe. Inceperea vaccinarii la nivel national ar bloca insa exporturile, inclusiv in zonele in care nu exista focare.
Potrivit datelor ANSVSA din 4 septembrie, numarul animalelor afectate de aceasta boala a ajuns la 347 in cele 12 judete unde au fost inregistrate focare, ceea ce reprezinta 0,011 la suta din totalul animalelor receptive existente in aceste zone. De asemenea, au fost inregistrate si 32 de animale moarte, respectiv bovine si ovine.
Focarele unde evolueaza boala limbii albastre se afla in 63 de comune din judetele Buzau, Vrancea, Arges, Gorj, Valcea, Prahova, Ilfov, Olt, Bacau, Dolj, Botosani si Vaslui, iar efectivele de animale receptive la boala se ridica la 3.105.756.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi