Exclusiv
Publicat in: Diverse
Despre intervenţia statului în zootehnie, la 1909. Mecanisme de sprijin, subvenţii, infrastructura zootehnică
AGRICULTURA ROMÂNIEI la 1909, agricultura romaniei in perioada interbelica. Legi agricole la 1900, zootehnie generala, subventii crescatorii de animale, subventii crescatori de cai, exportul de produse animale si animale vii. Istoria agriculturii romanesti.
Reforma agrară din 1864 a fost o măsură luată de guvernul Mihail Kogălniceanu sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, prin care ţăranii clăcaşi erau eliberaţi de obligaţiile faţă de boieri şi erau împroprietăriţi cu pământ. A fost primul pas către începerea procesului de modernizare a statului român şi care a rupt legăturile cu economia şi societatea de tip feudal. Ţăranilor li s-a dat pământ, dar nu au fost sprijiniţi să producă peste nevoile familiale. Mai mult, din momentul împroprietăririi aceştia au căpătat statutul de contribuabili, fiind obligaţi să plătească taxele şi impozitele stabilite la acea vreme.
zootehnie-generalaDacă până la 1864 ţăranii negociau direct cu boierii şi reprezentanţii lor dările pe care trebuiau să le plătească, o negociere de tip oriental, nu au mai putut face acelaşi lucru cu reprezentanţii statului, veniţi să colecteze impozitele. Metoda negocierii nu a mai putut fi aplicată, fapt ce a generat nemulţumiri care s-au acumulat şi s-au menţinut decenii întregi.

Reformele nu s-au oprit, ci din contră. Treptat, statul a început să promoveze politici de sprijin, dintre care un loc important îl ocupă politica promovată de statul român, la începutul secolului XX, în domeniul exportului de produse agricole.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h

Astfel, în perioada interbelică, România şi-a păstrat în bună măsură locurile fruntaşe ocupate în topul mondial al exporturilor de mărfuri agricole. Agricultura românească făcea primii paşi către intensificarea producţiei şi organizarea valorificării acesteia.

Măsuri de sprijin în agricultură, la începutul secolului XX


Intervenţia statului în agricultură se manifesta prin acţiuni pentru susţinerea producţiei, reglarea preţurilor interne şi export. Despre cum sprijinea statul român exportul am scris în 2009, pe blogul personal. Scriam atunci despre o carte din colecţia personală - „Zootehnia generală” – lucrare a profesorului Nicolae Filip, tipărită în 1909. Cartea conţine şi o colecţie de legi, din care mi-a atras atenţia „Legea pentru încurajarea exportului de carne şi îmbunătăţirea raselor de animale, din 15 martie 1906″.

Legea stipula un lucru foarte deştept: concesiona spaţii deţinute de stat către crescătorii de animale şi intermediari, pentru înfiinţarea de ferme şi spaţii de depozitare în apropierea gărilor şi porturilor. Sunt menţionate porturile Constanţa, Galaţi şi Brăila.

“Art. 3. Concesionarul este obligat, in schimbul avantagelor ce se acorda de Stat, a exporta pe fiecare an un minimum de vite, porci si oi, al caror numar minim se va fixa prin contract, dupa cum urmeaza”

Cu alte cuvinte, statul sprijinea atât producţia, cât şi comerţul! Nu se limita la a acorda o subvenţie pe cap de animal sau pe hectarul de teren lucrat, ci se implica activ în dezvoltarea infrastructurii necesare exportului.

Profesorul Filip considera, în 1909, ameliorarea raselor şi dimensiunea şeptelului drept chestiuni de siguranţă naţională. Desigur, în zootehnia acelor timpuri un rol important îl ocupa creşterea cailor, în condiţiile în care cavaleria reprezenta un procent însemnat din armata României.

„Nu este bine ca o ţară, în anumite condiţiuni precare, să nu găsească pe teritoriul său stocul de cai de cari armatele au nevoie”, scria N. Filip. Pornind de la cai, sistemul asigurării unui şeptel minim a fost reprodus şi pentru alte specii de animale, în sectoarele bovine, ovine şi caprine.

Tratatul de zootehnie generală pomeneşte două mecanisme de intervenţie a statului în zootehnie.

Intervenţia directă, prin crearea de herghelii şi de oierii naţionale.

„În oierie se poate creşte, selecţionându-se numai rasa locală sau se pot introduce rase noi, străine, pe care Statul le găseşte bune şi pe cari vrea să le răspândească.”

Acelaşi mecanism este descris în carte şi în cazul bovinelor şi porcinelor. În plus, mecanismul nu este centralizat, profesorul Filip menţionând că îmbunătăţirea raselor de animale se poate face la nivel judeţean sau comunal. „Consiliile comunale pot cumpăra pentru comună armăsarii, taurii, berbecii sau vierii.”

Intervenţia indirectă este considerată ca fiind superioară celei directe. Ea consta în „distribuirea unor subvenţiuni” proprietarilor de animale din rasă ameliorată, dar şi asigurarea unui fond din care se ofereau premii la concursurile şi expoziţiile de animale de rasă.

Nu în ultimul rând, poate cel mai important mecanism de intervenţie este cel descris mai sus, de asigurare a infrastructurii necesare exportului. Profesorul Filip precizează:

„Statul este dator ca, prin toate mijloacele posibile, să creeze astfel de debuşeuri în ţară dar şi în alte ţări. În relaţiunile sale internaţionale, este dator să caute a asigura scurgerea mărfurilor animale.”

Alte mecanisme de sprijin au la bază înfiinţarea de asociaţii şi grupuri de crescători de animale.

statutut-asociatie-animale

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

ANSVSA: Targurile de animale nu se deschid
ANSVSA: Targurile de animale nu se deschid
Cu toate acestea, redeschiderea targurilor nu s-a putut infaptui din cauza pestei micilor...
Agricultura viitorului - 4 tendinte esentiale pentru un consum eficient de resurse
Agricultura viitorului - 4 tendinte esentiale pentru un consum eficient de resurse
Fara o agricultura adaptata la tendintele viitorului, unde cultivarea, productia si distributia...
Cum alegi instalația sau sala de muls pentru ferma ta de animale
Cum alegi instalația sau sala de muls pentru ferma ta de animale
1. Evaluarea nevoilor fermei tale a. Numarul de animale Primul pas in alegerea unei instalatii...
Cum se optimizeaza activitatea din ferma, pentru o agricultura mai eficienta si sustenabila
Cum se optimizeaza activitatea din ferma, pentru o agricultura mai eficienta si sustenabila
Eficientizarea operatiunilor agricole nu doar genereaza beneficii imediate fermierilor, ci...

Ultima ora

Ferma piscicola sustenabila: ce ai de facut pentru o afacere in acvacultura
Ferma piscicola sustenabila: ce ai de facut pentru o afacere in acvacultura
Iata pasii principali si ce resurse sunt necesare pentru a infiinta o ferma de...
21 de Plante aromatice: De la remedii naturale la retete delicioase
21 de Plante aromatice: De la remedii naturale la retete delicioase
Multe dintre acestea au si proprietati medicinale, fiind folosite pentru ceaiuri, tincturi sau...
Glicina in gradina: Cum sa cresti si sa ingrijesti glicina ca un expert
Glicina in gradina: Cum sa cresti si sa ingrijesti glicina ca un expert
Plantare si ingrijire   Glicina este o planta cataratoare spectaculoasa, apreciata...
Cat costa un roi de albine cu stup?
Cat costa un roi de albine cu stup?
Factori care influenteaza pretul unui roi de albine Pretul unui roi de albine poate varia...

Idei de afaceri in agricultura

Afacerea cu struti ofera o gama larga de produse ce pot fi oferite spre vanzare.... citeste mai mult
Investitia poate sa difere in functie de dotarile de care dispuneti deja, de dotarile pe care doriti sa le achizitionati, de furnizor sau de calitatea butasilor. Diferenta, in ceea ce priveste investitia intr-o cultura de shisandra, o face si detinerea unui teren agricol.... citeste mai mult
Lavanda este o cultura ideala daca ai la dispozitie un teren de dimensiuni mici. Toti cultivatorii de lavanda din Romania au inceput cu doar cateva mii de metri patrati (sub o jumatate de hectar), dar poti lua startul chiar si cu o suprafata-test de cateva sute de metri patrati.... citeste mai mult


Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016