Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Directorul DSVSA Sibiu, arestat la domiciliu

directorul-dsvsa-sibiu-arestat-la-domiciliu

Acuzatiile ce i se aduc acestuia se refera la fapte de coruptie si la raspandirea bolilor la animale.


Potrivit unui comunicat al Tribunalului Alba, instanta a respins, propunerea formulata de DNA - Serviciul Teritorial Alba Iulia, de arestare preventiva a directorului DSVSA Sibiu, Serban Tichindelean, si a consilierului juridic al instituţiei, Mirela Olteanu, retinuti pentru fapte de coruptie si raspandirea bolilor la animale.
Conform sursei citate, in cazul directorului DSVSA Sibiu, Tribunalul Alba a dispus arestul la domiciliu pentru o perioada de 30 de zile si respectarea obligatiilor prevazute de lege in acest caz, iar pentru consilierul juridic al institutiei, masura cercetarii sub control judiciar.

Procurorii Direcţiei Nationale Anticorupţie de la Alba i-au retinut pe Constantin Serban Tichindelean, director executiv al DSVSA Sibiu, pe care il acuza de opt fapte de abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, conflict de interese si raspandirea bolilor la animale, si pe Cosmina Mirela Olteanu, consilierul juridic al DSVSA Sibiu, pe care o acuza de doua fapte de abuz in serviciu, daca funcţionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, in forma complicitatii.

In ordonanta de retinere a celor doi, anchetatorii noteaza ca, in calitatea detinuta, Serban Tichindelean a procedat, in mod abuziv, la rezilierea contractului de concesiune a Circumscriptiei Sanitar-Veterinare Jina (ce fusese incheiat cu Autoritatea Naţionala Sanitar Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor) si a incheiat, in condiţii nelegale, un contract similar cu un anumit medic veterinar.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h


Astfel, in 25 februarie 2013, Serban Tichindelean a emis, fara respectarea competentei materiale si teritoriale a DSVSA Sibiu, notificarea de reziliere a contractului de concesiune, inscris care a fost avizat pentru legalitate de catre consilierul juridic al DSVSA Sibiu - Cosmina Mirela Olteanu.

In perioada 2011-2013, desi ocupa functia de director executiv al DSVSA Sibiu, Tichindelean a coordonat, in mod direct, activitatea desfasurata de concesionarul Cherry SRL, societate in care doua persoane din familia sa detin calitatea de asociati, mai arata DNA.
Apoi, in 27 iunie, directorul DSVSA Sibiu ar fi coordonat, in mod direct, cu sprijinul unei persoane, recoltarea probelor de la anumiti agenti economici, in conditii care incalca principiul controlului inopinat.

Anterior, adica in 24 iunie, i se atrasese atentia, prin intermediar, uneia dintre persoanele juridice supuse controlului, cu privire la faptul ca rezultatele unor probe sunt necorespunzatoare si, ca urmare, exista posibilitatea initierii unor controale de catre DSVSA Sibiu.

In 16 iulie, aratau procurorii, la nivelul DSVSA Sibiu s-a dispus intarzierea declararii unei situatii de infectare a animalelor, desi directorul executiv Tichindelean luase cunostinta despre existenta unui rezultat pozitiv al analizelor.
Mai mult, notau anchetatorii, in 19 iulie, directorul DSVSA Sibiu a luat cunostinta despre existenta unor situatii de risc ce determina declararea carantinei, dar nu a facut demersuri in acest sens, iar la data de 25 iulie, directorul DSVSA Sibiu i-a cerut unui subordonat intocmirea unei note de fundamentare care sa nu reflecte situatia reala, astfel incat sa fie ridicate unele restrictii de comercializare a animalelor.

In 4 ianuarie 2012, mai aratau procurorii, acesta, in calitate de director executiv al DSVSA Sibiu, a incheiat un contract de prestari servicii de consultanta juridica cu Mirela Cosmina Olteanu, cu incalcarea dispozitiilor legale in materia achizitiilor publice de servicii, respectiv in lipsa unui acord din partea ANSVSA.
Stabilirea valorii serviciilor contractate a fost facuta in aceleasi conditii de incalcare a dispozitiilor legale privind achizitiile publice, iar conform DNA, in perioada 2011-2012, directorul executiv al DSVSA Sibiu a realizat taieri arbitrare din deconturile depuse de Circumscriptia Sanitar Veterinara Concesionata Jina, dupa ce aceste deconturi fusesera avizate de catre compartimentele cu competente specifice.

Demersul nu a avut o fundamentare judicioasa si/sau veridica. Consecutiv constatarilor notei de control ANSVSA nr. 59/2012, directorul executiv al DSVSA Sibiu a dispus in 19 august 2013 constituirea unei comisii de verificare a documentelor CSV Jina care au stat la baza deconturilor privind actiunile sanitar veterinare pentru perioada 2007-2012, activitate materializata prin intocmirea raportului de constatare din 30 august 2013, care nu are o fundamentare juridica.

In perioada premergatoare acestei verificari, directorul executiv al DSVSA Sibiu s-a implicat in audierea a 26 persoane cu domiciliul pe raza CSV Jina, in afara unui cadru legal, iar declaratiile date de acestea au stat la baza calcularii unui prejudiciu in sarcina CSV Jina, respectiv la sustinerea/justificarea taierilor din deconturi.

Astfel, conform DNA, s-a incercat o justificare retroactiva a deciziilor de diminuare/anulare a deconturilor; de asemenea, a fost emisa o adresa de constituire ca parte civila inaintata de DVSA Sibiu catre Inspectoratul Judetean de Politie Sibiu intr-un dosar penal, prin care DSVSA Sibiu comunica faptul ca prejudiciul cauzat prin intocmirea deconturilor CSV Jina este de 1.888.432,70 de lei.
Adresa DSVSA Sibiu de constituire ca parte civila, anterior mentionata, a fost intocmita de consilierul juridic Olteanu, cu referire la raportul de constatare din 30 august 2013.

Aceasta nu a facut verificari sub aspectul legalitatii modului de efectuare a controlului, precum şi asupra modului de stabilire a prejudiciului, raportat la declaratiile unor persoane care domiciliaza pe raza CSV Jina.
Pana in prezent, s-a stabilit un prejudiciu de 125.000 de lei reprezentat de valoarea deconturilor refuzate la plata in perioada 2011-2012 in mod nelegal, precum si foloase patrimoniale/nepatrimoniale pentru sine sau pentru altul, prejudiciul total urmand a fi stabilit pe parcursul urmaririi penale.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016