Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Greenpeace a cerut Romaniei sa interzica pesticidele periculoase pentru albine
Organizatia ecologista sugereaza urgentarea implementarii de solutii alternative, in locul derogarilor pe care tara noastra le-a cerut in mod repetat Comisiei Europene.
Dupa ce apicultorii autohtoni s-au plans in nenumarate randuri ca populatiile de albine le sunt decimate din cauza pesticidelor care sunt imprastiate pe camp, de cele mai multe ori fara a exista vreun avertisment in acest sens, cea mai important organizatie ecologista din lume, a cerut azi autoritatilor,printr-un comunicat, sa interzica pesticidele periculoase pentru albine si sa urgenteze implementarea unor solutii alternative, prin folosirea unor substante care sa nu afecteze populatiile de albine.
Tonul folosit in comunicat este destul de vehement, specificandu-se ca in timp ce alte tari au renuntat de mult la folosirea pesticidelor care omoara albinele si au trecut la folosirea altor substante mai putin nocive, Romania este consecventa in a obtine derogari de la Comisia europeana in acest sens, desi este evident ca pesticidele respective fac ravagii n randul familiilor de albine.
„In timp ce in alte tari se adopta solutii pentru protejarea polenizatorilor, Romania cauta scuze, solicitand in continuare derogari de la interzicerea folosirii unor pesticide care distrug populatiile de albine. Greenpeace solicita autoritatilor romane sa reconsidere cererea de derogare si sa inlocuiasca substantele interzise. Greenpeace considera ca actualele interdictii temporare si partiale, in ceea ce priveste substantele vizate, reprezinta un prim pas in protectia polenizatorilor si in restructurarea sistemului agricol nefunctional, in timp ce solicitarea unor derogari pentru aceste substante e asociata cu un mare pas inapoi. De aceea, printr-o scrisoare deschisa, Greenpeace solicita Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Durabile sa isi reconsidere pozitia si sa inceapa implementarea solutiilor alternative la aceste substante, solutii care nu distrug biodiversitatea si populatiile de polenizatori” se precizaeza in comunicatul Greenpeace.
in prima parte a anului 2014, la nivelul Uniunii Europene s-a interzis folosirea anumitor pesticide daunatoare albinelor, iar majoritatea statelor membre au luat, deja, masuri pentru inlocuirea acestor substante cu alternative.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Comitetul Permanent pentru Lantul Alimentar si Sanatatea Animala a permis derogarea in Romania, ca urmare a solicitarii de la finalul lunii februarie 2014, cu privire la folosirea semintelor de floarea-soarelui si porumb tratate cu thiamethoxam, pentru 120 de zile, in temeiul art. 53 din 1107/2009.
„Dupa expirarea acestui termen, autoritatile romane au transmis o noua solicitare, similara, pentru alte patru produse care contin neonicotinoidele interzise. Substantele thiamethoxam, impreuna cu imidacloprid si clothianidin au fost partial interzise prin decizii ale Comisiei (UE) nr. 485/2013 si (UE) nr 781/2013 din cauza efectelor nocive pe care le au asupra albinelor”, mentioneaza Greenpeace Romania.
Potrivit organizatiei, in anumite regiuni specifice din America de Nord, Asia de Est si Europa, polenizarea poate valora si 1.500 de dolari la hectar. Totodata, folosirea in continuare a neonicotinoidelor implica pierderi de 14 miliarde de dolari la nivel mondial, valoarea contributiei polenizatorilor la sistemul global de alimentatie.
Autor:
Catalin Adrian Tintareanu
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News