Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Iarba fiarelor, între mit şi realitate
Iarba fiarelor, mitul ierbii fiarelor, Cum se foloseste iarba fiarelor. Iarba fiarelor, intre folclor si realitate.
Are puterea de a desface orice lacat sau incuietoare. Pusa sub limba, il face pe acela invincibil in fata cutitului, a sabiei si a glontului.
Numita si iarba talharilor, lesne de inteles de ce, a fost cautata de multi pentru puterile ei magice. Se spune ca numai anumite vietati, precum ariciul sau ciocanitoarea, o pot gasi. Legenda ei este raspandita nu doar la noi, cin in mai multe tari din Europa si Orientul Mijlociu. Aici apare intr-o legenda evreiasca, potrivit careia regele Solomon ar fi avut o iarba magica numita "shamir", cu ajutorul careia avea puterea de a sfarama piatrele. In anumite scrieri, shamir este un vierme sau o insecta.
In Franta, iarba fiarelor se numeste "herbe du pic", adica iarba ciocanitoarei. Germanii ii zic "Springwurzel" - iarba sfaramatoare (pomenita si de fratii Grimm), iar italienii "sferracavallo", iarba ce sfarama potcoavele.
Dupa raspandirea crestinismului, iarba lui Solomon a devenit a lui Isus, in sensul ca o legenda atribuie aparitia plantei in locul in care a picurat sange din buricul taiat al pruncului Isus.
ce spun romanii?
In restul anului, arata ca o iarba obisnuita si nu poate fi gasita decat intamplator, daca rupe fierul coasei sau al plugului, sau cand ii sare calului potcoava din copita.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
O alta credinta romaneasca spune ca iarba fiarelor nu creste niciodata in acelasi loc, ea apare numai acolo unde moare un drac lovit de traznet (jur ca daca vreodata trazneste peste palatul parlamentului, ma duc sa o caut - n.a.).
Doar doua vietati din lume o pot gasi: ariciul si ciocanitoarea. Nu putini s-au folosit de aceasta superstitie inchizand pui de arici in custi, sperand ca mama lor va veni cu iarba in gura pentru a-i elibera. Similar au procedat si francezii, inchizand cu zabrele scorburile de ciocanitoare.
cum se foloseste?
"Dar la beci ce mi-si gasea?
Lacat mare cat plosca.
Tudorel ce mi-si facea,
Iarba fiarelor c-avea
Degetul cheie punea,
Lacatul ca-mi deschidea
Si-n beci, mari, de-mi intra."
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 4.01 din 100 voturi
Urmareste-ne pe Google News