Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LAPAR sustine ca PNS nu include nevoile reale ale agriculturii romanesti

lapar-sustine-ca-pns-nu-include-nevoile-reale-ale-agriculturii-romanesti

LAPAR sustine ca Planul National Strategic (PNS) nu include nevoile reale ale agriculturii romanesti.


Reprezentantii organizatiei au discutat cu ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Adrian Chesnoiu, anumite aspecte legate de PNS si a transmis catre Autoritatea de Management anexe referitoare la interventiile din PNS.
 
"Pe parcursul tuturor consultarilor la care a participat si prin intermediul tuturor cailor institutionale avute la dispozitie, LAPAR si-a facut cunoscuta dorinta si disponibilitatea de a participa si contribui la realizarea unui PNS care sa reformeze agricultura romaneasca, astfel incat acesta sa fie bazat exclusiv pe principii economice, iar bunastarea spatiului rural si a satului romanesc sa vina din implementarea unor masuri de dezvoltare a activitatilor comerciale, din cresterea numarului de locuri de munca, din dezvoltarea infrastructurii agricole, care la randul lor sa permita cresterea veniturilor celor care traiesc in aceste zone. Stim si intelegem ca adoptarea principiilor de reforma atrage perceptii politice si sociale negative de cele mai multe ori, dar LAPAR crede ca doar asa se poate face ceva bun din punct de vedere strategic si economic si, la randul ei, si-a asumat riscul criticilor viitoare din randul celor care poate au o alta viziune (si pe care o respectam) asupra dezvoltarii agriculturii romanesti, dar noi vom continua sa ne sustinem si argumentam principiile strategice bazate exclusiv pe reguli economice", se mentioneaza in comunicat.
 
In aceste conditii, LAPAR propune 10 principii fundamentale pentru implementarea in PNS, unul dintre ele facand referire la profesionalizarea fermierilor si fermelor din agricultura romaneasca. "LAPAR a sustinut si cu prilejul dezbaterilor din noiembrie 2021, dar si cu prilejul noilor consultari, ca nu putem fi de acord sa mai continuam sa acceptam decredibilizarea breslei noastre prin acceptarea principiului ca se poate si fara pregatire profesionala! Opinia noastra este ca lipsa scolarizarii si a instruirii adecvate ne costa si ne va costa si mai mult in viitor!", spun reprezentantii organizatiei agricole.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Lavanda cultura care iti aduce minimum 8 000 de euro profit


Cea mai profitabila cultura pe terenuri mici LAVANDA Planta este nepretentioasa se vinde excelent atat in Romania cat si la export si iti aduce un profit de peste 8 000 de euro ha Cele 7 mari avantaje ale cultivarii lavandei   1 Lavanda este o planta perfecta pentru solurile din Romania; 2 Nu este pretentioasa – suporta foarte...

Oferta Speciala
valabila 48h
Ei propun reformarea sistemului de pregatire prin: introducerea cerintelor de detinere a unei diplome universitare, de liceu sau scoala profesionala de specialitate, de cursuri acreditate cu durata de minimum 6 luni pentru orice fermier care doreste sa se instaleze in agricultura prin accesarea de fonduri din Pilonul II; introducerea obligativitatii pentru orice persoana juridica care are o exploatatie agricola de a avea un specialist angajat cu competentele de la primul alineat sau, un consultant pe baza de contract de prestari servicii, acesta fiind obligatoriu inginer in domeniu.
 
In cazul BISS - sprijin de baza pentru venit in scopul sustenabilitatii - LAPAR a propus cresterea suprafetei minime eligibile la 3 hectare, exclusiv in cazul culturii vegetale. In ceea ce priveste sprijinirea procesarii productiei agricole de catre fermierii romani, LAPAR sustine ca acest lucru sa se faca exclusiv prin intermediul cooperativelor, dar a celor reale, nu prin intermediul celor in care un proprietar detine 5 ferme si isi face propria cooperativa. "Credem ca este momentul sa nu mai finantam unitati de procesare care maine pot fi cumparate si inchise, ci este momentul sa trecem la finantarea acelor structuri care asigura o disipare a proprietatii in randul celor direct interesati, adica a fermierilor, oferind o protectie mult mai ridicata a viabilitatii si existentei in timp a acestor unitati", sustin reprezentantii LAPAR.
 
LAPAR propune stimularea masurilor de dezvoltare a culturilor de leguminoase, incluzand toate speciile cultivate, in conditiile in care acestea au efecte benefice pentru agricultura, dar ajuta si la reducerea consumurilor de ingrasaminte, unde problemele cu costurile sunt din ce in ce mai mari. Dar implementarea acestui principiu ar fi necesitat si adoptarea unor criterii de favorizare a aparitiei de unitati de procesare a acestor culturi, astfel incat nu fermierii sa fie penalizati prin imposibilitatea accesarii subventiilor, din cauza faptului ca nu exista unitati de procesare in tara, spun ei.
 
De asemenea, LAPAR sustine stimularea masurilor de obtinere a independentei energetice a fermelor prin dezvoltarea programelor de instalare si productie de energie din surse regenerabile, dar nu prin alocarea de teren agricol, ci prin folosirea acoperisurilor din ferme pentru instalarea de panouri fotovoltaice, instalatii de biogaz pentru unitatile zootehnice, eliminandu-se problemele legate de stocarea acestora.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016