Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Lucrari specifice explicate pe intelesul tuturor. Cum ingrijesti plantele de apartament
LUCRARI HORTICOLE explicate pe intelesul tuturor: bobocirea, ciupirea varfului, altoirea, mulcirea, repicarea
Ingrijirea plantelor de apartament nu este un lucru dificil, mai ales daca il faci din pasiune. Daca nu stii ce ai de facut, te poti informa de pe internet, poti intreba prietenii sau poti citi o carte sau o revista de specialitate. Problema cu aceste carti este ca ele nu sunt scrise intr-un limbaj accesibil tuturor.
De aceea mi-am propus, incepand de astazi, sa explic intr-o serie de articole termenii horticoli pe care ii intalnesti cel mai des si care pot pune probleme unui gradinar incepator.
Altoirea. Este o metoda de inmultire folosita mai ales in cazul pomilor fructiferi, vitei de vie, dar si arbustilor de apartament. Prin altoire se scurteaza perioada in care citricele crescute in apartament (lamaiul, portocalul, mandarinul, calamondinul etc) fructifica.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Bobocitul. Este o operatie care la prima vedere poate parea lipsita de sens. Bobocitul inseamna de fapt indepartarea majoritatii florilor aflate in stadiul de boboc, pe o planta. Scopul este de a obtine flori mai putine, dar de dimensiuni mult mai mari. Bobocitul se foloseste cu succes la crizanteme.
Ciupitul. Prin ciupire, varfurile sunt taiate cativa centimetri, pentru a forta planta sa dea lastari in partea de jos a tulpinii. Se foloseste in cazul arbustilor (trandafirul chinezesc, abutilonul), pentru a obtine o tufa bogata cu inflorire abundenta.
Mulcirea. Consta in acoperirea solului cu un strat de cele mai multe ori de natura organica, asa cum sunt resturile vegetale, paiele, scoarta de copac, talasul. Are mai multe roluri, dar mai importante sunt pastrarea umiditatii in sol (apa evaporandu-se mai greu) si protectia pentru imburuienare.
Plivitul. Este clasica operatie de smulgere a buruienilor din sol.
Prasitul. Inseamna indepartarea buruienilor si in acelasi timp aerisirea stratului superior de sol, prin ruperea crustei. Daca plivitul se poate face cu mana, pentru prasit este nevoie de o unealta speciala (un minicultivator, un cutit bont sau o lopatica).
Repicatul este o lucrare specifica plantelor inmultite prin seminte. Pe masura ce plantutele tinere cresc, ele sunt crescute in vase potrivite pentru talia lor. Plantarea lor dintr-un vas in altul, de regula cu o parte din pamantul vechi, inseamna de fapt repicarea.
Sprituitul. Este o operatiune pe care sunt sigur ca majoritatea dintre voi o fac fara sa stie ca se numeste asa. Este vorba de banala stropire a frunzelor cu apa, care are rolul de a satura tesutul vegetal cu apa si de a impiedica pierderea apei prin transpiratie.
Tutoratul. Nu toate plantele cresc fara ajutor, de aceea se folosesc mai multe feluri de suporturi, numite si tutori. Fie ca sunt bete din bambus, trestie, crengi sau chiar sarma si spaliere de plastic, lucrarea de fixare a unei plante pe un astfel de suport se numeste tutorat. De exemplu, Hoya se sprijina pe un semicerc obtinut din sarma sau un lemn subtire si elastic, fixat in pamant cu ambele capete.
Gasiti mai multe informatii in sectiunea noastra despre ingrijirea plantelor de apartamente
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 4.02 din 22 voturi
Urmareste-ne pe Google News