OMS, OMC si FAO: Covid-19 poate duce la o criza alimentara mondiala
Publicat la data de 03 Apr. 2020 in:
Diverse Organizatiile mondiale ale comertului, sanatatii si alimentatiei spun ca pandemia Covid-19 poate duce la o criza alimentara mondiala, daca nu luam rapid masuri.
”Incertitudinile legate de disponibilitatea hranei pot declansa un val de restrictii in exploatare”, care sa provoace la randul ei ”o penurie pe piata mondiala”, subliniaza chinezul Qu Dongyu, care conduce Organizatia ONU pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), etiopianul Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) si brazilianul Roberto Azevedo, conducatorul Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC).
Ei considera ca este ”importanta” asigurarea schimburilor comerciale, ”in vederea evitarii unor penurii alimentare” mai ales in tarile cele mai sarace.
Poate fi vizata de acest avertisment Rusia - primul exportator mondial de grau, ai carei ministi ai Economiei si al Agriculturii au aparat la inceputul saptamanii un proiect vizand o limitare a exporturilor ruse de cereale la sapte milioane de tone din aprilie in iunie, au declarat pentru AFP mai multe cabinete de curtaj de pe piata europana a graului.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
Oferta Speciala
valabila 48h
Miercuri, in asteptarea aprobarii de catre Guvern a acestei propuneri, Rusia a hotarat sa vanda un milion de tone de grau provenind din stocurile sale de rezerva pe piata sa interna, cu scopul de a limita cresterea preturilor pe plan intern, a anuntat miercuri dimineata cabinetul Agritel. Masura vizeaza scaderea presiunii.
Experti de la FAO, agentia ONU insacrinata cu agricultura si alimentatia, avertizeaza ca ”restrictiile la export” conduc uneori la foamete in alte colturi ale globului.
In cea mai puternica perioada a crizei in China, nave incarcate cu containere cu lapte praf provenind din Europa nu au putut fi descarcate din cauza mainii de lucru in porturi, de exemplu.
De asemenea, in timp ce salariati din embelamticul magazin american Whole Foods - proprietatea Amazon - intra in greva de teama pentru sanatatea lor, din cauza noului coronavirus, cele trei organizatii isi exprima ingrijorarea, totodata, fata de nevoia ”protectiei” personalului din productia alimentara sau din distributie.
Grija lor este atat ”micsorarea raspandirii virusului” in acest sector, cat si ”mentinerea lanturilor de aprovizionare alimentara”. In vremea pandemiei, alimentatia a devenit prioritara pentru sute de milioane de persoane izolate in lume.
”Atunci cand este vorba despre protejarea sanatatii si starii de bine a cetatenilor lor, tarile trebuie sa se asigure ca ansamblul masurilor comerciale nu perturba lantul de aprovizionare alimentar”, rezuma sefii FAO, OMS si OMC.
”In perioade ca aceasta cooperarea internationala este esentiala”, subliniaza ei.
”Trebuie sa ne asiguram ca reactia noastra fata de pandemia covid-19 nu creaza, in mod involuntar, penurii nejustificate de produse esentiale si nu exacerbeaza foametea si malnutritia”, conchid ei.
”Ne aflam doar la inceputul acestei crize”, considera economistul Abby Abassian, in opinia caruia nu este vorba despre o criza a productiei, ci mai ales de o criza a transportului si logisticii.
El considera ca situatia din India va fi hotaratoare in continuare. ”Recoltele incep in cateva saptamani, fluiditatea pietelor trebuie sa fie asigurata”, avertizeaza el.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>
Cum se inmulteste goji?
Aceste fructe mici sunt cotate ca super-alimente, fiind unele dintre cele mai puternice antioxidante naturale din lume. Ca urmare, toti cei interesati de sanatate sunt potentialii tai clienti!... citeste mai mult>>