Paine si mancarea gatita acasa, cele mai risipite
Publicat la data de 04 Oct. 2021 in:
Diverse Un studiu releva ca in Romania paine si mancarea gatita sunt cele mai risipite. Ar trebui sa ne schimbam anumite obiceiuri. Iata de ce!
Produsele de panificatie si mancarurile pregatite acasa sunt produsele cu cel mai mare risc de risipa in gospodariile romanilor, desi tendinta de risipire s-a diminuat semnificativ in ultimii ani (2020 fata de 2016) cu 63,8%, respectiv 61,11%, releva un studiu realizat de Departamentul pentru Dezvoltare Durabila.
"Categoria de alimente pe care romanii declara ca o arunca cel mai frecvent este cea a alimentelor gatite (36%), iar la mare distanta, painea si produsele de panificatie (17%). Urmeaza, cumulat, alimentele conservate sau cele prelucrate care se pot consuma direct, dar aceste procente ating abia 14% (5% lactate, 5% produse de bacanie si conserve expirate si 4% mezeluri). Legumele si fructele se arunca cel mai putin, 6%, respectiv 4%", sustine un consilier din DDD.
"Este foarte important ca suntem intr-o societate in care nivelul de cumparare este inca relativ scazut, iar unele produse, pentru a putea satisface nevoilor zilnice ale cetatenilor au preturi scazute, dar in acelasi timp au si o calitate indoielnica. (...) In ultimii ani, insa, oamenii au inceput sa fie tot mai atenti la ceea ce consuma", mai spune consilierul.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
In ceea ce priveste cantitatea de mancare care se arunca intr-o gospodarie intr-o saptamana, studiul DDD arata ca 71% dintre respondenti apreciaza ca, in gospodaria proprie, nu se arunca "deloc", sau se arunca "foarte putine" alimente. Aproximativ un sfert dintre cei chestionati considera ca arunca o cantitate moderata/rezonabila de mancare si numai 6% admit ca arunca multa sau foarte multa mancare.
Fata de statisticile momentului in tarile bogate, modelul romanesc este conservator, iar o explicatie ar fi nivelul general al veniturilor, mai scazut in Romania, care face ca alimentele sa fie proportional mai scumpe, la noi in tara, dar si un model cultural care atribuie hranei o valoare simbolica.
Idei de afaceri in agricultura
Apicultura: O afacere nobila si profitabila
Plantele melifere variate, plantatii intinse de tei si salcami, precum si suprafetele cultivate cu pomi fructiferi si floarea-soarelui sunt tot atatea elemente favorizante pentru dumneavoastra, apicultorul in devenire! Clima Romaniei este, de asemenea, propice acestui tip de afacere.... citeste mai mult>>
Ferma de raci. Comertul si desfacerea produselor
Explicati detaliat cum veti utiliza internetul in afacerea dumneavoastra. Faceti o defalcare a costurilor ce le veti avea pentru desfacerea produselor dumneavoastra, raci vii sau carne de rac ambalata. Descrieti concurenta si ce preturi aplica la desfacere, modul cum fac aceasta desfacere si care su... citeste mai mult>>
Planta care iti aduce 100.000 de euro la hectar
Schisandra, planta cu cinci arome, este o planta lemnoasa originara din China si Japonia. Schisandra chinensis este un medicament traditional chinezesc, care a fost inregistrat pentru prima data in cartea farmaceutica antica "Shen Nong Ben Tsao Ching" ca medicament superior si a fost folosit de mii ... citeste mai mult>>