Publicat in: Diverse
Paine si mancarea gatita acasa, cele mai risipite
Un studiu releva ca in Romania paine si mancarea gatita sunt cele mai risipite. Ar trebui sa ne schimbam anumite obiceiuri. Iata de ce!
Produsele de panificatie si mancarurile pregatite acasa sunt produsele cu cel mai mare risc de risipa in gospodariile romanilor, desi tendinta de risipire s-a diminuat semnificativ in ultimii ani (2020 fata de 2016) cu 63,8%, respectiv 61,11%, releva un studiu realizat de Departamentul pentru Dezvoltare Durabila.
 
"Categoria de alimente pe care romanii declara ca o arunca cel mai frecvent este cea a alimentelor gatite (36%), iar la mare distanta, painea si produsele de panificatie (17%). Urmeaza, cumulat, alimentele conservate sau cele prelucrate care se pot consuma direct, dar aceste procente ating abia 14% (5% lactate, 5% produse de bacanie si conserve expirate si 4% mezeluri). Legumele si fructele se arunca cel mai putin, 6%, respectiv 4%", sustine un consilier din DDD.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h
"Este foarte important ca suntem intr-o societate in care nivelul de cumparare este inca relativ scazut, iar unele produse, pentru a putea satisface nevoilor zilnice ale cetatenilor au preturi scazute, dar in acelasi timp au si o calitate indoielnica. (...) In ultimii ani, insa, oamenii au inceput sa fie tot mai atenti la ceea ce consuma", mai spune consilierul.
 
In ceea ce priveste cantitatea de mancare care se arunca intr-o gospodarie intr-o saptamana, studiul DDD arata ca 71% dintre respondenti apreciaza ca, in gospodaria proprie, nu se arunca "deloc", sau se arunca "foarte putine" alimente. Aproximativ un sfert dintre cei chestionati considera ca arunca o cantitate moderata/rezonabila de mancare si numai 6% admit ca arunca multa sau foarte multa mancare.
 
Fata de statisticile momentului in tarile bogate, modelul romanesc este conservator, iar o explicatie ar fi nivelul general al veniturilor, mai scazut in Romania, care face ca alimentele sa fie proportional mai scumpe, la noi in tara, dar si un model cultural care atribuie hranei o valoare simbolica.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Studiu. Adio bancnote, in 5-10 ani vom plati painea cu active digitale
Studiu. Adio bancnote, in 5-10 ani vom plati painea cu active digitale
Aceasta viziune este impartasita si de trei sferturi dintre liderii din domeniul serviciilor...
Romania are cele mai mici preturi la paine si cereale
Romania are cele mai mici preturi la paine si cereale
Preturile la paine si cereale in Romania sunt la jumatate din media inregistrata in Uniunea...
Romanii au cheltuit mai putini bani pe paine si produse de panificatie, anul trecut
Romanii au cheltuit mai putini bani pe paine si produse de panificatie, anul trecut
Conform celui mai recent raport al Institutului National de Statistica, in anul 2015, din totalul...
Romania importa inclusiv paine congelata
Romania importa inclusiv paine congelata
Nini Sapaunaru, presedintele Comisiei pentru agricultura din Camera Deputatilor, sustine...

Ultima ora

Cum trebuie transportat laptele de la fermă la procesator în siguranță
Cum trebuie transportat laptele de la fermă la procesator în siguranță
  Între momentul mulsului și transformarea în produse lactate finite,...
Adaposturi moderne pentru animale: de ce tot mai multi stapani aleg plexiglasul sau policarbonatul
Adaposturi moderne pentru animale: de ce tot mai multi stapani aleg plexiglasul sau policarbonatul
Plexiglasul si policarbonatul nu sunt doar materiale tehnice, sunt solutii practice si estetice...
Ce trebuie sa stii despre laptele pasteurizat la temperaturi joase
Ce trebuie sa stii despre laptele pasteurizat la temperaturi joase
Tot mai multi procesatori si consumatori redescopera beneficiile pasteurizarii la temperaturi...
Stropirea pomilor fructiferi primavara - 3 aspecte-cheie de care sa tii cont, pentru o livada sanatoasa
Stropirea pomilor fructiferi primavara - 3 aspecte-cheie de care sa tii cont, pentru o livada sanatoasa
1. Tine cont de specia cultivata   Unul dintre cei mai importanti pasi pentru o...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016