Exclusiv
Publicat in: Diverse
Partidul Verde îl acuză pe ministrul agriculturii că susţine interesele Monsanto şi Pioneer
PARTIDUL VERDE contra organismelor MODIFICATE GENETIC. Cultivarea soia modificata genetic, fermieri romani, ecologisti, plante modificate genetic. RISCURI ale consumului de plante OMG. EXISTA?
Partidul Verde, membru al Verzilor Europeni, se pronunţă categoric împotriva cultivării plantelor modificate genetic (organisme modificate genetic-OMG) în România. Fermierii români şi reprezentanţii mediului academic susţin că nu există baze ştiinţifice pentru a interzice aceste culturi.
Potrivit unui comunicat al formaţiunii politice, consumul alimentelor care conţin aceste OMG-uri poate avea în timp consecinţe negative asupra sănătăţii oamenilor. „Verzii” se bazează în suţinerea acestor acuzaţii pe o serie de experimente efectuate pe animale, contestate însă de o parte a comunităţii ştiinţifice. În România, Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice şi Academia Română s-au exprimat în favoarea utilizării biotehnologiilor, pentru ameliorarea plantelor cultivate.

organisme modificate genetic

Ce sunt organismele modificate genetic?


În agricultură, prin inginerie genetică, se pot obţine plante rezistente la condiţii improprii pentru „planta mamă”. De pildă, s-a obţinut soia şi porumb rezistente la ierbicide puternice, orez bogat în vitamina A sau ardei rezistenţi la un virus foarte răspândit ce distruge culturile tradiţionale.

Riscuri ale utilizării plantelor modificate genetic. PRO şi CONTRA

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h

Cele mai frecvente alergii sunt cele faţă de lapte, ouă, peşte, cereale şi soia; modificări la nivelul metabolismului – prin inserarea de gene noi, se pot produce alterări la nivelul totalităţii genelor conţinute de către un organism, cum ar fi scăderea cantităţii de substanţe nutritive şi creşterea nivelului de toxine în organismul gazdă, precizează Partidul Verde.

Cu toate acestea, fermierii europeni îşi hronesc animalele cu soia modificată genetic. Animale de la care populaţia Uniunii Europene consumă, apoi, laptele şi carnea.

„Din moment ce toate fermele de animale din Europa, inclusiv din România, importă soia modificată genetic din SUA şi Brazilia, se pare că aceasta nu este periculoasă şi ar trebui să se aprobe cultivarea ei şi la noi. Reluarea cultivării OMG ar fi o soluţie importantă şi cea mai eficientă dacă vrem să salvăm agricultura românească şi asigurarea alimentaţiei populaţiei. Pierdem enorm şi vom continua să pierdem, pentru că noi importăm ceva ce putem produce”, spune fermierul Marcel Cucu, reprezentant al Ligii Producătorilor Agricoli (LAPAR).

Nu doar fermierii, ci şi oamenii de ştiinţă împărtăşesc acelaşi punct de vedere.

„Toţi am consumat la un moment dat şi consumăm, cu ştiinţă sau fără ştiinţă, alimente cu ingrediente ce provin de la plante modificate genetic. ASAS şi Academia Română şi-au prezentat încă de anul trecut punctul de vedere în ce priveşte organismele modificate genetic şi anume că nu prezintă risc pentru sănătatea oamenilor şi pot fi promovate având în vedere avantajele”, a declarat Gheorghe Sin, preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice şi membru corespondent al Academiei Române.

Ministerul agriculturii, acuzat că susţine marile corporaţii


Secretarul general al Partidului Verde, Silviu Dumitru, este nemulţumit de decizia Ministrului Agriculturii, care doreşte să producă în România soia şi porumb modificate genetic.

“Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără nu vine cu soluţii de încurajare a agriculturii locale, tradiţionale, ci ne propune transformarea agriculturii într-o industrie agricolă bazată pe OMG-uri, sub controlul marilor corporaţii în domeniu, Monsanto şi Pioneer”, a adăugat Silviu Dumitru.

Valeriu Tabără îi acuză pe ecologişti de „neştiinţă” şi le recomandă să citească mai mult. Potrivit ministrului, opozanţii cultivării organismelor modificate genetic (OMG) nu au bază ştiinţifică şi sunt stimulaţi de interese economice şi politice.

"Există în spate o luptă teribilă în acest domeniu. Sunt interese politice foarte multe pentru necultivarea OMG. Pe de altă parte, sunt şi interese economice. Aţi văzut, atunci când vorbeşti de milioane de tone de pesticide care nu se vor mai aplica, înseamnă un sector întreg", precizează Valeriu Tabără.

Ce spune legislaţia comunitară: Cultivarea organismelor modificate genetic este alegerea statelor membre


adn-biotehnologieEurodeputaţii reuniţi pe 13 aprilie în comisia pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară au susţinut joi propunerea conform căreia statelor membre le este permis să decidă interzicerea sau restricţia cultivării plantelor modificate genetic. „Propunerea noastră oferă statelor membre o bază solidă şi legală pentru a acţiona în acest mod”, explică autoarea raportului, Corinne Lepage (Franţa) din Grupul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa.

Eurodeputaţii cred că această propunere oferă protecţie şi siguranţă din punct de vedere legal împotriva provocărilor referitoare la restricţiile de cultivare ale plantelor modificate genetic, venite prin Organizaţia Mondială a Comerţului.

Ce schimbări va aduce această propunere?
În primul rând, statele membre vor putea restricţiona sau interzice cultivarea acestor plante, pe motive care ţin de siguranţa agricolă şi a mediului înconjurător (de exemplu rezistenţa la pesticide, răspândirea anumitor recolte şi ameninţarea biodiversităţii). Cu toate acestea, statele membre nu vor avea putere de decizie atunci când vine vorba de probleme legate de sănătatea publică.

Noua lege nu va schimba procedura de acordare a autorizaţiilor pentru cultivarea acestor plante (care presupune analiza făcută de Comisa Europeană pe baza evaluării formulate de Autoritatea Europeană pentru Siguranţă Alimentară cu privire la riscurile presupuse de aceste culturi), care se va desfăşura în continuare la nivel european în concordanţă cu deciziile luate de statele membre.

Parlamentul către Consiliu şi Comisie
Autoare raportului, Corinne Lepage (Franţa) din Grupul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa, explică nevoia unei astfel de reglementări: „Acest vot este un semnal clar al Parlamentului către Consiliu şi Comisie: sistemul european de acordare a autorizaţiilor trebuie să fie în continuare valid, însă trebuie să fie recunoscut faptul că anumite efecte asupra agriculturii şi asupra mediului înconjurător, precum şi efectele socio-economice relaţionate cu acest tip de contaminare, pot fi invocate de statele membre pentru a justifica interzicerea sau restricţia cultivării plantelor modificate genetic.”

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

21 de Plante aromatice: De la remedii naturale la retete delicioase
21 de Plante aromatice: De la remedii naturale la retete delicioase
Multe dintre acestea au si proprietati medicinale, fiind folosite pentru ceaiuri, tincturi sau...
Putregaiul alb, o abordare moderna de prevenire si control in cultura de soia
Putregaiul alb, o abordare moderna de prevenire si control in cultura de soia
In continuare, vei descoperi mai multe informatii despre monitorizarea constanta a culturii,...
Casa Verde Fotovoltaice. Urmatoarea transa de bani se deblocheaza
Casa Verde Fotovoltaice. Urmatoarea transa de bani se deblocheaza
Administratia Fondului pentru Mediu nu a putut sa aprobe fondurile pentru toti beneficiarii,...
Ministrul Mediului cauta solutii alternative pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice
Ministrul Mediului cauta solutii alternative pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice
Totusi, Ministerul Mediului si Adminstratia Fondului pentru Mediu se gandesc la solutii...

Ultima ora

Ce trebuie sa stii despre laptele pasteurizat la temperaturi joase
Ce trebuie sa stii despre laptele pasteurizat la temperaturi joase
Tot mai multi procesatori si consumatori redescopera beneficiile pasteurizarii la temperaturi...
Stropirea pomilor fructiferi primavara - 3 aspecte-cheie de care sa tii cont, pentru o livada sanatoasa
Stropirea pomilor fructiferi primavara - 3 aspecte-cheie de care sa tii cont, pentru o livada sanatoasa
1. Tine cont de specia cultivata   Unul dintre cei mai importanti pasi pentru o...
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Rolul azotului Azotul este un element esential pentru dezvoltarea frunzelor, tulpinilor si...
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Iti oferim 10 sfaturi utile pentru a face alegerea corecta. 1. Verifica fermitatea Un bulb...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016