Publicat in: Diverse
Peste 200 de produse traditionale au primit atestate in cursul anului trecut
In total, la acest moment sunt inregistrate la MADR 513 astfel de produse, iar numarul acestora este de asteptat sa creasca pe parcursul anului in curs.
 Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a acordat, in 2015, un numar de 204 atestate pentru produse traditionale, totalul acestora ajungand astfel la 513, de cand a fost modificata legislatia in acest domeniu, conform Ordinului 724/2014.
 
Elaborarea acestui act normativ a avut drept scop diferentierea clara dintre un produs traditional si unul industrial. In acest sens, legislatia in vigoare defineste produsul traditional, restrictioneaza capacitatile de productie, fiind introduse prevederi referitoare la operatiuni efectuate manual.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

De asemenea, se defineste caietul de sarcini si sunt introduse prevederi referitoare la date, inscrisuri, referinte bibliografice cu privire la vechimea produsului care trebuie sa demonstreze transmiterea unei traditii de la o generatie la alta.
 
O alta noutate pe care o aduce Ordinul 724/2014, fata de legislatia anterioara, este logo-ul dedicat produselor traditionale, care trebuie inscriptionat pe eticheta produsului, precum si introducerea modelului-tip de atestat produs traditional, care se afiseaza la locul de comercializare al produsului.
 
Legislatia introduce prevederi clare in ceea ce priveste documentatia necesara pentru inregistrarea produsului in Registrul National al Produselor Traditionale. A fost implementata o procedura certa de atestare care este aplicata de specialistii din cadrul Directiilor Agricole Judetene si MADR.
 
 
In ceea ce priveste sanctiunile si controlul au fost prevazute atributii pentru institutiile co-avizatoare ale Ordinului. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale actualizeaza lunar Registrul National al Produselor Traditionale (RNPT) pe site-ul MADR.
 
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin structurile teritoriale de inspectie, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Ministerul Sanatatii prin personalul imputernicit au atributii de control privind indeplinirea conditiilor si a criteriilor care au stat la baza acordarii atestatului de produs traditional.
 
Consilierii cu atributii de inspectie in domeniul industriei alimentare din cadrul directiilor pentru agricultura judetene si a municipiului Bucuresti ale Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale desfasoara inspectii in unitatile de productie. Controalele efectuate in unitatile de productie au ca scop verificarea legalitatii atestatului si a logoului de produs traditional. Controalele se efectueaza conform tematicilor si procedurilor de inspectii, aprobate de conducerea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
 
De asemenea, MADR precizeaza ca Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, prin personalul de specialitate, desfasoara controale in reteaua de comercializare pentru verificarea conformitatii etichetarii si logoului produselor traditionale.
 
La primirea unei reclamatii, fiecare institutie efectueaza operatiuni de control pe fluxul de fabricatie pentru a verifica conformitatea produselor traditionale cu cele prescrise sau declarate, conform competentelor legale.
 
In functie de specificul neconformitatilor constatate in timpul inspectiei, directiile pentru agricultura judetene si a municipiului Bucuresti notifica institutiile abilitate cu privire la situatia constatata si luarea masurilor ce se impun, conform legislatiei in vigoare.
 
Ministerul Sanatatii, prin personalul imputernicit de acesta din cadrul directiilor de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti efectueaza controlul oficial, conform legislatiei in vigoare si competentelor si dispune masurile legale care se impun.
 
Nerespectarea conditiilor si criteriilor pentru atestarea produselor traditionale atrage luarea de masuri administrative prin anularea atestatului de produs traditional, radierea din RNPT si retragerea logoului de catre personalul structurii de specialitate din Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, in urma notificarii trimise de catre directiile pentru agricultura judetene sau a municipiului Bucuresti, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor sau Ministerul Sanatatii.
 
Conform MADR, actorii implicati in consolidarea produsului traditional pe piata romaneasca sunt Federatia Nationala a Producatorilor de Produse Traditionale si Asociatiile de profil din tara, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale prin directiile de specialitate, Directiile Agricole Judetene prin structurile de specialitate, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor cu oficiile judetene pentru protectia consumatorilor si Ministerul Sanatatii. 

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

MADR: Registrul online privind circulatia si destinatia terenurilor agricole situate in extravilan
MADR: Registrul online privind circulatia si destinatia terenurilor agricole situate in extravilan
In acest sens, aplicatia ofera posibilitatea initierii procedurilor prevazute de Legea nr....
MADR: Schema de energie se prelungeste
MADR: Schema de energie se prelungeste
Noul termen limita pentru depunerea proiectelor este 15 ianuarie 2024.   "Deja...
MADR: Derogare la GAEC 7 si GAEC 8
MADR: Derogare la GAEC 7 si GAEC 8
Conform secretarului de stat, Adrian Pintea, anuntul oficial pare a fi doar o chestiune de timp,...
Controale in stupine. Cand se fac platile APIA?
Controale in stupine. Cand se fac platile APIA?
In ceea ce priveste acest an, valoarea sprijinului acordat apicultorilor prin APIA este de...

Ultima ora

Ce trebuie sa stii despre laptele pasteurizat la temperaturi joase
Ce trebuie sa stii despre laptele pasteurizat la temperaturi joase
Tot mai multi procesatori si consumatori redescopera beneficiile pasteurizarii la temperaturi...
Stropirea pomilor fructiferi primavara - 3 aspecte-cheie de care sa tii cont, pentru o livada sanatoasa
Stropirea pomilor fructiferi primavara - 3 aspecte-cheie de care sa tii cont, pentru o livada sanatoasa
1. Tine cont de specia cultivata   Unul dintre cei mai importanti pasi pentru o...
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Rolul azotului Azotul este un element esential pentru dezvoltarea frunzelor, tulpinilor si...
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Iti oferim 10 sfaturi utile pentru a face alegerea corecta. 1. Verifica fermitatea Un bulb...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton