Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Peste 200 de produse traditionale au primit atestate in cursul anului trecut

peste-200-de-produse-traditionale-au-primit-atestate-in-cursul-anului-trecut

In total, la acest moment sunt inregistrate la MADR 513 astfel de produse, iar numarul acestora este de asteptat sa creasca pe parcursul anului in curs.


 Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a acordat, in 2015, un numar de 204 atestate pentru produse traditionale, totalul acestora ajungand astfel la 513, de cand a fost modificata legislatia in acest domeniu, conform Ordinului 724/2014.
 
Elaborarea acestui act normativ a avut drept scop diferentierea clara dintre un produs traditional si unul industrial. In acest sens, legislatia in vigoare defineste produsul traditional, restrictioneaza capacitatile de productie, fiind introduse prevederi referitoare la operatiuni efectuate manual.
 
De asemenea, se defineste caietul de sarcini si sunt introduse prevederi referitoare la date, inscrisuri, referinte bibliografice cu privire la vechimea produsului care trebuie sa demonstreze transmiterea unei traditii de la o generatie la alta.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h

O alta noutate pe care o aduce Ordinul 724/2014, fata de legislatia anterioara, este logo-ul dedicat produselor traditionale, care trebuie inscriptionat pe eticheta produsului, precum si introducerea modelului-tip de atestat produs traditional, care se afiseaza la locul de comercializare al produsului.
 
Legislatia introduce prevederi clare in ceea ce priveste documentatia necesara pentru inregistrarea produsului in Registrul National al Produselor Traditionale. A fost implementata o procedura certa de atestare care este aplicata de specialistii din cadrul Directiilor Agricole Judetene si MADR.
 
 
In ceea ce priveste sanctiunile si controlul au fost prevazute atributii pentru institutiile co-avizatoare ale Ordinului. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale actualizeaza lunar Registrul National al Produselor Traditionale (RNPT) pe site-ul MADR.
 
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin structurile teritoriale de inspectie, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Ministerul Sanatatii prin personalul imputernicit au atributii de control privind indeplinirea conditiilor si a criteriilor care au stat la baza acordarii atestatului de produs traditional.
 
Consilierii cu atributii de inspectie in domeniul industriei alimentare din cadrul directiilor pentru agricultura judetene si a municipiului Bucuresti ale Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale desfasoara inspectii in unitatile de productie. Controalele efectuate in unitatile de productie au ca scop verificarea legalitatii atestatului si a logoului de produs traditional. Controalele se efectueaza conform tematicilor si procedurilor de inspectii, aprobate de conducerea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
 
De asemenea, MADR precizeaza ca Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, prin personalul de specialitate, desfasoara controale in reteaua de comercializare pentru verificarea conformitatii etichetarii si logoului produselor traditionale.
 
La primirea unei reclamatii, fiecare institutie efectueaza operatiuni de control pe fluxul de fabricatie pentru a verifica conformitatea produselor traditionale cu cele prescrise sau declarate, conform competentelor legale.
 
In functie de specificul neconformitatilor constatate in timpul inspectiei, directiile pentru agricultura judetene si a municipiului Bucuresti notifica institutiile abilitate cu privire la situatia constatata si luarea masurilor ce se impun, conform legislatiei in vigoare.
 
Ministerul Sanatatii, prin personalul imputernicit de acesta din cadrul directiilor de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti efectueaza controlul oficial, conform legislatiei in vigoare si competentelor si dispune masurile legale care se impun.
 
Nerespectarea conditiilor si criteriilor pentru atestarea produselor traditionale atrage luarea de masuri administrative prin anularea atestatului de produs traditional, radierea din RNPT si retragerea logoului de catre personalul structurii de specialitate din Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, in urma notificarii trimise de catre directiile pentru agricultura judetene sau a municipiului Bucuresti, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor sau Ministerul Sanatatii.
 
Conform MADR, actorii implicati in consolidarea produsului traditional pe piata romaneasca sunt Federatia Nationala a Producatorilor de Produse Traditionale si Asociatiile de profil din tara, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale prin directiile de specialitate, Directiile Agricole Judetene prin structurile de specialitate, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor cu oficiile judetene pentru protectia consumatorilor si Ministerul Sanatatii. 

Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton