Piscicultorii din Delta Dunarii doresc aceleasi conditii de sprijin ca cele pentru sectorul zootehnic si vegetal
Publicat la data de 01 Oct. 2013 in:
Diverse Cu ocazia vizitei facute in Delta Dunarii de oficialitatile din agricultura, investitorii din domeniul piscicol din aceasta zona, au avut cateva cereri pentru acestia. Piscicultorii au solicitat ca si acest segment de activitate sa beneficieze de aceleasi conditii de sprijin ca si cele acordate de Uniunea Europeana pentru agricultura si zootehnie.
Acestia le-au solicitat autoritatilor subventii pentru piscicultura similare cu cele din zootehnie sau din sectorul vegetal.
„Orice utilizator de teren arabil primeste o subventie anuala, lucru valabil pentru crescatorii de vite si ovine. Pestele se creste mai greu, iar pierderile pe care le avem sunt foarte mari si datorita faptului ca suntem in Delta Dunarii, zona atractiva inclusiv pentru pasarile ihtiofage. Un kilogram de peste comercializabil inseamna un efort sustinut timp de cinci ani, iar pierderile depasesc 50% din productia de peste”, a precizat administratorul unei ferme piscicole din Babadag, Cornel Ivanov.
O alta solicitare a venit din partea administratorului unei firme private din zona Maliuc, Ion Serban Dobronauteanu, care a mentionat ca circuitul terenurilor in piscicultura este lent, iar pentru suprafetele scoase din folosinta nu se acorda despagubiri.
„Pentru ferma piscicola din Maliuc am infiintat peste 400 de hectare de culturi ecologice pentru piscicultura care sunt distruse de porcii mistreti. Constatam un deficit de reglementari si cred ca numai printr-o buna guvernare se pot gasi solutii viabile. Credem ca toti factorii interesati, inclusiv noi (firmele private - n.r.), trebuie sa fim mai activi”, a spus acesta.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
Oferta Speciala
valabila 48h
Comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Dacian Ciolos, a adaugat cateva comentarii la sfarsitul intalnirii, spunand ca este nevoie de o abordare integrata a Deltei Dunarii, adaugand ca si pentru aceasta zona defavorizata trebuie puse in practica masuri de sprijinire a populatiei.
„Sunt convins ca nu putem vorbi despre mentinerea biodiversitatii fara o activitate umana care sa asigure aceasta mentinere a biodiversitatii, dar care trebuie integrata cu obiective economice si ecologice. Aceste comunitati au nevoie de infrastructura, de servicii, pentru ca nu le putem cere oamenilor sa ramana aici doar pentru a-i tine intr-un fel de muzeu al biodiversitatii fara ca ei sa aiba acces la elemente de bunastare similare cu cei din zona de terasa a judetului”, a conchis Dacian Ciolos.
Sursa foto: www.sxc.hu