Autor: AgroRomania.ro
Publicat in: Diverse

Pretul graului de anul acesta este de 60 de bani pe kilogram, iar fermierii sunt obligati sa il vanda la acest pret ridicol de mic. Presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Laurentiu Baciu vorbeste despre o ipoteza pentru fermierii care au recolte de grau, si anume sa investeasca in depozite, in silozuri. Astfel acestia si-ar putea pastra graul, pana cand pretul pe piata ar fi unul acceptabil.
„Ei sunt acum obligati sa vanda pe nimic pentru ca nu au posibilitatea sa tina graul pana vor primi un pret care sa le convina. Sfatul meu este ca urmatoarea investitie pe care o vor face sa fie in depozite. Este un efort financiar care merita”, afirma Baciu.
Conform specialistilor, un siloz dintre cele mai moderne, ar presupune o investitie de pana la 800000 de euro, si ar cuprinde printre dotari un laborator propriu, un cantar electric sau un uscator. Un astfel de siloz permite depozitarea a 4000 de tone de cereale.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Graul nu este singura cereala a carui pret le da batai de cap fermierilor. Probleme se inregistreaza si la rapita si floarea-soarelui, culturi care, de asemenea, exista posibilitatea sa ii lase pe fermieri pe 0, nefiind sanse prea mari sa aduca vreun profit.
Daca pretul graului este la jumatate fata de cel de anul trecut, la rapita pretul este cu 60% mai mic decat in 2012. Anul acesta pretul rapitei a ajuns la 1,4 lei pe kilogram. Ca si la grau, pretul la floarea-soarelui este la jumatate fata de cel de anul trecut. Daca in 2012, un kilofram de floarea-soarelui se vindea cu 2,2 lei, anul acesta fermierii se chinuie sa incaseze 1,1 lei pe kilogram.
„Ne lovim de un fenomen des intalnit in comertul intern. Cei care cumpara cereale si nu numai speculeaza lipsa spatiilor de depozitare ale fermierilor. Ei stiu ca noi, agricultorii, avem de platit input-uri, rate si alte cheltuieli. Situatia le vine ca o manusa si preturile pe care le ofera sunt chiar mai mici in zone ca Moldova sau Oltenia. Acolo dau mai putin fermierului, motivand ca trebuie sa acopere si transportul. In sud, situatia e un pic mai buna, ca nu apare costul mare de transport”, relateaza Laurentiu Baciu.
Sursa foto: www.sxc.hu
Autor: AgroRomania.ro
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News