Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Problema interdictiei utilizarii neonicotinoidelor, reanalizata de expertii UE

problema-interdictiei-utilizarii-neonicotinoidelor-reanalizata-de-expertii-ue

Acestia ar putea alege sa inaspreasca sau sa relaxeze interdictia actuala asupra folosirii clothianidinudului, imidaclopridului şi thiamethoxamului.


Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara a inceput o revizuire legislativa care ar putea modifica o interdictie aflata in vigoare, ce impiedica utilizarea a trei pesticide neonicotinoide la nivelul Uniunii Europene, care ar fi responsabile pentru scaderea populatiilor de albine in ultimii ani. 
 
Intr-o scrisoare adresata Comisiei Europene luna trecuta, oamenii de stiinta din cadrul institutiei europene sustineau ca vor finaliza evaluarea riscurilor pana la sfarsitul lunii ianuarie 2017.
 
„Restrictiile privind folosirea neonicotinoidelor raman in vigoare pe parcursul realizarii acestei evaluari”, a declarat un purtator de cuvant al Comisiei Europene, care a mai precizat ca  in functie de rezultatul evaluarii, comisia va propune, daca va avea motive, sa se modifice conditiile de aprobare pentru cele trei neonicotinoide.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

Expertii ar putea alege sa inaspreasca sau sa relaxeze interdictia actuala asupra folosirii clothianidinudului, imidaclopridului si thiamethoxamului. Masura a fost introdusa in 2012 la initiativa Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara, pe motiv ca reprezinta un pericol inacceptabil la adresa albinelor. 
 
Aceasta victorie pentru ecologisti a fost castigata cu greu in detrimentul unor producatori de pesticide ca Bayer Crop Science, care a considerat interdictia ca fiind draconica.
 
 Se pare ca pesticidele afecteaza acea parte a creierului albinelor in care este stocata informatia senzoriala privind orientarea. Cercetatorii cred ca expunerea chiar si la doze mici de pesticide deruteaza albinele, care nu mai gasesc cu usurinta surse de alimentatie sau drumul inapoi catre stup.
 
Greenpeace s-a declarat optimista cu privire la evaluarea organismului european. „Industria pesticidelor a facut lobby puternic pentru ca aceste standarde sa fie respinse. Dar UE are un mandat legal sa protejeze albinele de pesticidele daunatoare, iar o evaluare solida a riscului este baza pentru acest lucru”, a declarat Franziska Achterberg, director in cadrul Greenpeace.
 
Valoarea estimata a albinelor din Europa este de 22 de miliarde de euro, dar una din sase a murit intre 1985 si 2005, cele mai mari scaderi inregistrandu-se in Marea Britanie, Germania si Suedia. In prezent, peste un sfert din albinele din Europa si una din 10 albine la nivel global sunt expuse pericolului, potrivit Uniunii Internationale pentru Conservarea Naturii. 
 
Romania este printre singurele tari din Uniunea Europeana care a continuat sa utilizeze neonicotinoidele, cerand derogari de la UE pentru folosirea lor.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.75 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton