Publicat in: Diverse
Producatorii piscicoli sustin pozitia exprimata de  ministrul Daea, in problema cormoranilor
Presedintele Romfish a declarat ca la nivelul Uniunii Europene se pierd anual 300.000 de tone de peste, principala cauza a pierderilor fiind cormoranii care sunt protejati de legislatia europeana.
Producatorii din industria piscicola spun ca e nevoie de un plan de management al populatiei de cormorani, deoarece din cauza lor, pepinierele din Romania inregistreaza pierderi uriase, considerand ca interventia ministrului Petre Daea exprima pozitia fermierilor din Europa Centrala si de Est.
 
Eugen Catalin Platon, presedintele asociatiei Romfish, a declarat ca, interventia ministrului Agriculturii, Petre Daea, privind managmentul numarului de cormorani protejati la nivelul Uniunii Europene exprima nu doar pozitia producatorilor din piscicultura din Romania, ci si pe cea a fermierilor din Europa Centrala si de Est.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h

„Consideram interventia ministrului agriculturii, Petre Daea, ca exprimand nu doar pozitia producatorilor din piscicultura din Romania, dar si pe cea a fermierilor piscicoli din Europa Centrala si de Est, impreuna cu care au existat consultari anterioare si alaturi de care Romania incearca sa construiasca un viitor acestei activitati vechi de 5.000 de ani, cu un rol hotarator in mentinerea biodiversitatii si in salvarea stocurilor de peste din mediul natural”, a spus Platon.
 
Potrivit acestuia, Romania detine in acest moment un sfert din suprafata amenajata pentru piscicultura din Uniunea Europeana, dar produce doar 12.500 de tone de peste anual, desi are un potential mult mai mare.
 
„In 2016, acvacultura mondiala a produs 80 de milioane de tone de peste. In Uniunea Europena acvacultura este de 1,3 milioane de tone de peste. Acestea sunt cifrele care nu ne incurajeaza foarte mult. Romania detine un sfert din suprafata amenajata pentru piscicultura din Uniunea Europeana. Si produce doar 12.500 de tone de peste anual. Recordul in piscicultura a fost in 1988 cand s-au inregistrat 55 de mii de tone de peste. Practic potentialul Romaniei se cifreaza la 50-60 de mii de tone de peste productie in piscicultura”, a precizat Eugen Catalin Platon.
 
Presedintele Romfish a mai declarat ca la nivelul Uniunii Europene se pierd anual 300.000 de tone de peste, principala cauza a pierderilor fiind cormoranii care sunt protejati de legislatia europeana.
 
„Principala cauza a pierderilor intr-o amenajare piscicola traditionala sunt pasarile pelecaniformes, mai ales ca ele iti ataca materialul de populare. Pestele care scapa si nu este consumat este ranit si este o gazda pentru orice fel de boala. Deci este o sursa de infectie in helesteu. Pepinierele piscicole inregistreaza pierderi constante de 60 – 80% din materialul de populare, ceea ce constituie o pierdere importanta pentru productia de peste de consum”, a explicat Eugen Catalin Platon.
 
Fermierul piscicol spune ca sistemul de copmpensatii acordat fermierilor nu acopera paguba reala si este necesar un plan de managment al populatiei de cormorani.
 
„Sistemul de compensatii acordat fermierilor nu va putea acoperi paguba reala a fermierilor piscicoli, insa coroborat cu un plan de management al populatiei de cormorani, va incuraja fermierii sa mentina mostenirea valorii patrimoniale a peisajului”, a mai declarat peresedintele Romfish.
 
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a fost chemat saptamana trecuta in Comisia pentru pescuit din Parlamentul European, pentru a prezenta prioritatile pe care Romania le are in domeniul pescuitului in mandatul presedintiei Consiliul Uniunii Europene.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Ferma piscicola sustenabila: ce ai de facut pentru o afacere in acvacultura
Ferma piscicola sustenabila: ce ai de facut pentru o afacere in acvacultura
Iata pasii principali si ce resurse sunt necesare pentru a infiinta o ferma de...
Acvacultura: 4 provocari pentru viitor si ce solutii ai la indemana pentru un business de succes
Acvacultura: 4 provocari pentru viitor si ce solutii ai la indemana pentru un business de succes
1.Extinderea infrastructurii Extinderea infrastructurii in acvacultura necesita planuri...
Bruxelles: Petre Daea discuta teme importante pentru producatorii agricoli din Romania
Bruxelles: Petre Daea discuta teme importante pentru producatorii agricoli din Romania
Ministrii vor discuta despre situatia pietelor, bioeconomie, etichetarea mierii, directiva...
Pescarii comerciali romani solicita introducerea unei taxe pentru pescuitul sportiv
Pescarii comerciali romani solicita introducerea unei taxe pentru pescuitul sportiv
Presedintele Federatiei Organizatiilor de Pescari din Delta Dunarii (FOPDD), Lucian Sanda,...

Ultima ora

Cum sa iti faci lucrarile de gradina si agricultura mult mai usoare
Cum sa iti faci lucrarile de gradina si agricultura mult mai usoare
Unul dintre cele mai utile accesorii pentru cei care doresc sa isi eficientizeze lucrarile agricole...
Diferentele dintre cauciucurile industriale si cele agricole - Ghid complet
Diferentele dintre cauciucurile industriale si cele agricole - Ghid complet
Pentru cei care cauta produse specializate si consultanta corecta, Acvila Romania ofera o gama...
Cum trebuie transportat laptele de la fermă la procesator în siguranță
Cum trebuie transportat laptele de la fermă la procesator în siguranță
  Între momentul mulsului și transformarea în produse lactate finite,...
Adaposturi moderne pentru animale: de ce tot mai multi stapani aleg plexiglasul sau policarbonatul
Adaposturi moderne pentru animale: de ce tot mai multi stapani aleg plexiglasul sau policarbonatul
Plexiglasul si policarbonatul nu sunt doar materiale tehnice, sunt solutii practice si estetice...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Anunturi
Vezi toate anunturile
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016