Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Reabilitarea sistemelor de irigatii va continua si in 2019

reabilitarea-sistemelor-de-irigatii-va-continua-si-in-2019

Sumele alocate anul trecut de la buget in acest sens au fost folosite aproape in totalitate, astfel ca executia bugetara la Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare (ANIF) este de 99,6%.


Petre Daea, ministrul Agriculturii, a declarat la inceputut acestei saptamani ca investitiile in reabilitarea sistemelor de irigatii vor continua si in acest an, urmarindu-se totodata si marirea suprafetelor amenajate pentru irigatii cu aproximativ 600.000 ha, avand ca sursa de apa canalul Siret-Baragan, lacurile hidroenergetice si lacurile colinare.
 
„Urmarim executarea in teren a obiectivelor de investitii. Pana la aceasta data, tot ceea ce ne-am programat, am realizat. Asa se face ca executia bugetara la ANIF este la 99,6 la suta. Banii care au fost alocati de la bugetul statului, pentru aceste obiective de investitii, au fost folositi. Asa se face ca am putut pune in miscare sisteme uitate, sisteme abandonate, sisteme practic pe care nu le mai puteai identifica in teren – a se vedea Manoleasa, a se vedea Stanca Costesti, a se vedea prima apa la Siret-Baragan, a se vedea Campia Covurlui, in Salcia, ultima statie de pompare”, a declarat in acest sens seful MADR.
 
Acesta a mai adaugat ca reabilitarea sistemului de irigatii din Romania reprezinta o prioritate pentru guvernul actual, astfel ca vor fi disponibili, printr-un program multianual, 1,1 miliarde de euro.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h

Daea a precizat totodata ca unul dintre dezideratele sale este si acela ca Romania sa detina doua milioane de hectare irigabile. „Alaturi de plata subventiilor la timp, ca prim obiectiv, acest obiectiv de punere in functiune a sistemului de irigatii, ocupa un rol central. Spuneam ca se vor mai acorda sume importante, pentru ca noi, prin programul acesta de reabilitare a sistemului de irigatii, ne-am propus sa folosim un miliard aproape 100 de milioane euro, bani care s-au prevazut in buget, evident secvential, pentru fiecare an in parte, in asa fel incat, in anul 2020, sa ajungem la cele doua milioane hectare irigabile”, a mai adaugat ministrul.
 
Nu in ultimul rand, acesta a explicat conceptul dupa care va fi reabilitat sistemul de irigatii national, precizand c  infrastructura principala se va reabilita cu bani de la stat, iar cea secundara, prin organizatiile de udatori, cu bani de la Uniunea Europeana.
 
„Statul investeste cu banii proprii in infrastructura principala. Asta inseamna statiile de pompare, care iau apa din sursa, si canalele de distributie care duc apa pe camp, pana acolo unde apare prima statie de punere sub presiune. Aceasta deseneaza de la ea incolo unitatea hidraulica aflata in proprietate privata. Statul, prin banii acestia – 1,1 miliarde, pune in functiune statiile de pompare, reface sectiunea de scurgere, imbunatatind, desigur, transportul apei, intelegand aici ca se impermeabilizeaza canalele pe portiunile unde sunt necesare asemenea interventii, in asa fel incat apa care se ia din sursa, pompata pe banii statului, se transporta gratuit pana la statia de punere sub presiune. Aceasta o rezolvam cu banii de la bugetul statului, in suma pe care am spus-o, atribuind in fiecare an suma necesara, in functie de planul de investitii. Pentru urmarirea punerii in functiune a celor 47 de sisteme de irigatii, care sunt acoperite de organizatiile de udatori, si la care noi le-am dat acces liber pentru a lua bani prin PNDR, cele 435 milioane euro pentru a-si reabilita sistemul de irigatii in proprietatea privata a fermierului”, a conchis acesta.
 
In 2018, MADR a investit in 47 obiective de irigatii, a contabilizat 1,2 milioane de hectare pregatite pentru irigat, un milion de hectare au fost contractate pentru irigatii (inclusiv contracte sezoniere), 3487 statii de pompare au fost pregatite, din care 336 in functiune, au fost repuse in functiune 470 statii de desecare. De asemenea, in 2018 s-au constituit 36 organizatii noi ale utilizatorilor de apa pentru irigatii, cu 37.100 ha, iar in intervalul 2017 - 2018 s-au pus in functiune 10 amenajari de irigatii nefunctionale de peste 20-25 de ani.

Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 2.75 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016