Publicat in: Diverse
Romania are un potential de dezvoltare rurala insuficient exploatat
Romania rurala, cu peste 10.000 de sate si noua milioane de locuitori, are un potential de dezvoltare insuficient explorat, 68% din populatia activa avand venituri decente din salarii, care ii acopera necesitatile lunare si ii permit si unele cheltuieli aditionale.
In studiul Rural Romania, efectuat de o companie de cercetare de piata, se observa si o tendinta de convergenta intre valorile, stilul de viata si comportamentul de consum ale cumparatorilor din mediul rural si urban, in special la tineri. Pusi in contexte similare, cumparatorii din urban si rural ar avea aceleasi comportamente de consum, prin urmare o dezvoltare a retailului rural este o reala oportunitate.
 
Exista putine informatii statistice despre consumatorii din mediul rural, atat pentru ca distanta creste costurile si durata unui astfel de studiu, cat si din cauza accentului pe care mediul de afaceri il pune pe mediul urban.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

Rezultatele studiului arata ca o proportie semnificativa — 23% — din totalul vanzarilor de retail FMCG vin din mediul rural. Aceste vanzari se realizeaza preponderent prin canale de comert traditional, magazinele din rural reprezentand numeric mai mult de jumatate (circa 60%) din totalul retailului din Romania. Sub 10% din magazinele din retele de tip modern sunt amplasate in rural.
 
Consumatorii au profile in general similare cu cei din urban. Din cele cinci tipologii identificate, trei ar reprezenta un potential real pentru comerciantii din Romania, deoarece au un tipar complex de nevoi, un comportament de cumparare si posibilitati financiare comparabile cu cele din urban.
 
Majoritatea repondentilor are ca principala sursa de venit salariul sau pensia, doar unul din cinci castigandu-si existenta si din activitati legate de agricultura. Peste 20% dintre ei au declarat ca nu au folosit niciun fel de instrumente bancare pentru ca fie nu le sunt necesare, fie nu le inteleg utilitatea.
 
In ceea ce priveste obiceiurile de cumparare, acestea sunt influentate de accesul la diferitele canale de comert, ceea ce implicit determina si alegerea diferitelor categorii de produse sau branduri. De exemplu, peste 70% din repondentii care merg regulat la hipermarket au un automobil in gospodarie. Comertul de tip traditional, disponibil majoritatii populatiei, este canalul vizitat cu frecventa cea mai mare, considerentele de convenienta punandu-si amprenta asupra alegerilor, asa cum se intampla si in mediul urban.
 
Printre categoriile cel mai frecvent cumparate se regasesc painea, tigarile si berea, dar si apa sau guma de mestecat. Cosul de cumparaturi este compus in proportie de 66% din produse alimentare. Pretul si experienta anterioara cu produsul sunt principalii factori de decizie in alegerea brandurilor cumparate, iar tipurile preferate de promotii sunt discount-ul si gratuitatile. Penetrarea marcilor private este destul de redusa (34%), in principal din cauza distantei fata de comertul modern, dar ele sunt apreciate pentru raportul bun calitate pret.
 
Cum 70% dintre repondenti au declarat ca le place sa mearga la cumparaturi, accesul la o gama mai variata de categorii si marci in comertul traditional, precum si extinderea comertului modern inspre cumparatorii din mediul rural este un scenariu care merita explorat.
 
Cercetarea a fost realizata in perioada septembrie-octombrie 2017, pe un esantion de 1.000 de locuitori din mediul rural din localitati de peste 100.000 locuitori, situate la minim 20 kilometri de un oras.
 

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Studiu. Adio bancnote, in 5-10 ani vom plati painea cu active digitale
Studiu. Adio bancnote, in 5-10 ani vom plati painea cu active digitale
Aceasta viziune este impartasita si de trei sferturi dintre liderii din domeniul serviciilor...
MADR confirma noi fonduri PNDR 2014-2020
MADR confirma noi fonduri PNDR 2014-2020
Fonduri europene de aproape 105 de milioane de euro vor fi disponibile prin Programul National de...
STUDIU. Serviciile de agricultura digitala in fermele romanesti
STUDIU. Serviciile de agricultura digitala in fermele romanesti
Piata romaneasca de servicii de agricultura digitala se apropie de 20 milioane euro, incluzand...
Studiu. Consumul de peste a crescut constant
Studiu. Consumul de peste a crescut constant
”Interesul romanilor pentru carnea de peste si produsele derivate din peste a sporit in...

Ultima ora

Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Iti oferim 10 sfaturi utile pentru a face alegerea corecta. 1. Verifica fermitatea Un bulb...
Cum pregatim culturile de cereale paioase pentru noul sezon: 4 aspecte-cheie de luat in calcul
Cum pregatim culturile de cereale paioase pentru noul sezon: 4 aspecte-cheie de luat in calcul
Fara o pregatire corecta, culturile pot suferi din cauza unei nutritii inadecvate, alungirii...
Ferma piscicola sustenabila: ce ai de facut pentru o afacere in acvacultura
Ferma piscicola sustenabila: ce ai de facut pentru o afacere in acvacultura
Iata pasii principali si ce resurse sunt necesare pentru a infiinta o ferma de...
21 de Plante aromatice: De la remedii naturale la retete delicioase
21 de Plante aromatice: De la remedii naturale la retete delicioase
Multe dintre acestea au si proprietati medicinale, fiind folosite pentru ceaiuri, tincturi sau...

Idei de afaceri in agricultura

Sofranul este cel mai scump condiment din lume, pretul sau de vanzare pe pietele europene variind intre 8.000 si 13.000 euro/kilogram! Fiecare floare, care infloreste doar o data pe an, timp de o saptamana, produce 3 stamine care trebuie culese delicat cu mana, apoi uscate, din nou cu mare atentie,... citeste mai mult
Castravetii ocupa un loc important in alimentatia omului o mare parte din an si, mai ales, in perioadele cand alte legume se afla in cantitati inca reduse.... citeste mai mult
Productia de branza este o industrie cu traditie, dar si o oportunitate cu potential de dezvoltare pentru antreprenori. Daca esti in cautarea unei idei de afaceri profitabile, investitia in productia de branzeturi poate fi alegerea ideala.... citeste mai mult


Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton