Romania importa curent din Ungaria la capacitate maxima si pret dublu
Publicat la data de 24 Sep. 2019 in:
Diverse Romania importa marti curent electric din Ungaria la capacitatea maxima disponibila si platim un pret dublu fata de tarile din regiune, conform informatiilor furnizate de Agerpres.
Astfel, energia cu livrare marti are pretul de 750 de lei (158 de euro) pe MWh in intervalul orar 19:00-20:00. Spre comparatie, la acea ora, preturile in celelalte tari din regiune sunt la jumatate: 81 de euro in Ungaria si Slovacia si 65 de euro in Cehia.
Acest nivel de 750 de lei a mai fost inregistrat saptamana trecuta, miercuri, iar precedentul record fusese de 680 de lei pe MWh, in februarie 2017, in timpul unei perioade extrem de geroase.
Importurile de energie din aceasta perioada sunt si ele la cote ridicate. Spre exemplu, marti, la ora 10:40, consumul tarii era de 7.424 MW, productia - de 5.923 MW, iar diferenta de 1.501 MW era adusa de peste granita.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
De altfel, datele OPCOM arata ca marti, intre orele 6:00 si 21:00, Romania importa energie din Ungaria la intreaga capacitate disponibila a liniei de interconectare, respectiv 656 MW.
Record dupa record la import de curent
La inceputul anului 2019, Romania importa 1860 de MW de curent electric. Intreaga capacitate de transport a energiei electrice din tara are 2300 de MW, conform Transelectrica.
Capacitatea infrastructurii energetice din Romania:
-
import comercial: max. 2300 MW
-
export comercial: max. 1550 MW
-
import comercial posibil: max. 2300 MW
Intr-un raspuns pentru Digi24, Transelectrica arata ca "activitatea de export/import energie electrica este rezultatul activitatilor comerciale derulate de participantii la piata de energie electrica, fiind puternic influentata de diferentele de preturi din regiune. CNTEE Transelectrica SA, in calitatea sa de operator de transport si de sistem, asigura serviciul de transport al energiei electrice si alocarea capacitatilor pe liniile de interconexiune disponibile din punct de vedere tehnic, pentru derularea contractelor de export/import".
Chiar si asa, importul de energie electrica se afla in crestere. In august 2019, datele aratau ca tara noastra importa cu 38% mai mult curent fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Problema reala ramane, insa, costul. Platim dublu fata de vecinii nostri.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
5 motive pentru a incepe o afacere cu merisoare
Merisoarele, cunoscute sub numele de afine rosii sau coacaze de munte, pot sta la baza unei afaceri profitabile si de viitor. Sunt considerate unele dintre cele mai sanatoase fructe de padure si nu trebuie sa lipseasca dintr-o alimentatie echilibrata. Mai mult, se folosesc in industria farmaceutica ... citeste mai mult>>
Cultura de lavanda - o afacere cu fonduri europene
Fermierii care au suprafete mici de teren agricol cauta ideea de afaceri ideala, care i-ar putea imbogati. Plantatia de lavanda poate fi exploatata fara probleme 10-15 ani, cu un profit minim de 8.000 de euro pe an! Productia o valorifici usor, in multe feluri: plante verzi, plante uscate, ulei esen... citeste mai mult>>
Cum se inmulteste goji?
Aceste fructe mici sunt cotate ca super-alimente, fiind unele dintre cele mai puternice antioxidante naturale din lume. Ca urmare, toti cei interesati de sanatate sunt potentialii tai clienti!... citeste mai mult>>
Apicultura: O afacere nobila si profitabila
Plantele melifere variate, plantatii intinse de tei si salcami, precum si suprafetele cultivate cu pomi fructiferi si floarea-soarelui sunt tot atatea elemente favorizante pentru dumneavoastra, apicultorul in devenire! Clima Romaniei este, de asemenea, propice acestui tip de afacere.... citeste mai mult>>