Autor: Redactia Agroromania
Publicat in: Diverse

Romania importa marti curent electric din Ungaria la capacitatea maxima disponibila si platim un pret dublu fata de tarile din regiune, conform informatiilor furnizate de Agerpres.
Astfel, energia cu livrare marti are pretul de 750 de lei (158 de euro) pe MWh in intervalul orar 19:00-20:00. Spre comparatie, la acea ora, preturile in celelalte tari din regiune sunt la jumatate: 81 de euro in Ungaria si Slovacia si 65 de euro in Cehia.
Acest nivel de 750 de lei a mai fost inregistrat saptamana trecuta, miercuri, iar precedentul record fusese de 680 de lei pe MWh, in februarie 2017, in timpul unei perioade extrem de geroase.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Importurile de energie din aceasta perioada sunt si ele la cote ridicate. Spre exemplu, marti, la ora 10:40, consumul tarii era de 7.424 MW, productia - de 5.923 MW, iar diferenta de 1.501 MW era adusa de peste granita.
De altfel, datele OPCOM arata ca marti, intre orele 6:00 si 21:00, Romania importa energie din Ungaria la intreaga capacitate disponibila a liniei de interconectare, respectiv 656 MW.
Record dupa record la import de curent
La inceputul anului 2019, Romania importa 1860 de MW de curent electric. Intreaga capacitate de transport a energiei electrice din tara are 2300 de MW, conform Transelectrica.
Capacitatea infrastructurii energetice din Romania:
- import comercial: max. 2300 MW
- export comercial: max. 1550 MW
- import comercial posibil: max. 2300 MW
Intr-un raspuns pentru Digi24, Transelectrica arata ca "activitatea de export/import energie electrica este rezultatul activitatilor comerciale derulate de participantii la piata de energie electrica, fiind puternic influentata de diferentele de preturi din regiune. CNTEE Transelectrica SA, in calitatea sa de operator de transport si de sistem, asigura serviciul de transport al energiei electrice si alocarea capacitatilor pe liniile de interconexiune disponibile din punct de vedere tehnic, pentru derularea contractelor de export/import".
Chiar si asa, importul de energie electrica se afla in crestere. In august 2019, datele aratau ca tara noastra importa cu 38% mai mult curent fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Problema reala ramane, insa, costul. Platim dublu fata de vecinii nostri.

Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Votati articolul
Nota: 4.8 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News