Publicat in: Diverse
Romania trebuie sa reduca cu 35% consumul de pesticide
Fermierii din Romania au obligatia de a atinge pana in 2030 un consum de pesticide de 0,416 kg/ha, ceea ce este insuficient. Specilistii spun ca pentru o productie competitiva la nivel european este nevoie de minimum 1.5 kg/ha.
Comisia Europeana a lansat o varianta oficiala a Regulamentului privind Utilizarea Sustenabila a Pesticidelor, ce va inlocui Directiva privind utilizarea durabila a pesticidelor. De asemenea, Comisia a considerat oportuna realizearea unei evaluari de rezultat, ce a stat la baza redactarii noului cadru legislativ.
 
Printre noile componente introduse fac parte doua componente de reducere a consumul de pesticide: obiectivul de "intensitate" si obiectivul de "utilizare si risc".
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h
In ceea ce priveste obiectivul de intensitate, tintele de reducere se incadreaza intre 35% (state cu media de consum in intervalul 2015 - 2017 mai mica de 70% raportat la media UE) si 65% (state cu media de consum in intervalul 2015 - 2017 mai mare de 140% raportat la media UE). De asemenea, aici exista o tinta intermediara, de 50% pentru statele cu media de consum in intervalul 2015 - 2017 situata intre 70% si 140% din media UE. 
 
In cadrul acestui obiectiv, Romania trebuie sa reduca cu 35% consumul de pesticide pentru a se situa sub media UE.
 
In ceea ce priveste obiectivul de utilizare si risc, acesta propune penalizarea sau recompensarea in functie de comportamentul statelor memebre cu privire la consumul de pesticide. Ca repere de evaluare a fluctuatiilor de consum, Comisia a decis compararea consumului din intervalul 2011 - 2013 cu cel din 2015 - 2017.
 
Comisia Europeana a introdus un coeficient de bonificare pentru statele care au inregistrat o scadere "in cazul in care un stat membru a realizat o reducere mai mare a utilizarii si a riscului produselor chimice de protectie a plantelor decat media Uniunii intre media anilor 2011, 2012 si 2013 si media anilor 2015, 2016 si 2017, o cifra care se stabileste scazand din 50% diferenta dintre reducerea realizata si reducerea medie a Uniunii".
 
In cazul in care statele membre inregistreaza cresteri, se va aplica un coeficient de penalizare, tinand cont ca reducerea maxima a pesticidelor nu poate depasi 70%: "in cazul in care un stat membru a crescut utilizarea si riscul produselor chimice de protectie a plantelor sau a realizat o reducere mai mica decat media Uniunii intre media anilor 2011, 2012 si 2013 si media anilor 2015, 2016 si 2017, cifra care se stabileste prin adaugarea  la 50% a diferentei dintre reducerea sau, dupa caz, sporul realizat si reducerea medie a Uniunii, dar fara a depasi 70%".
 
Statele membre trebuie sa stabileasca un procent de reducere a consumului stuat intre cele doua obiective. In acest sens, tinta minima de reducere nu poate fi mai mica de 35%, iar tinta maxima de reducere nu poate fi mai mare de 70%, conform Regulamentului.
 
"Alianta pentru Agricultura si Cooperare, impreuna cu stalele membre Copa-Cogeca, a facut numeroase demersuri catre organizatiile europene, dar si cele nationale pentru a trage un semnal de alarma asupra impactului pe care il va avea acest Regulament asupra agriculturii romanesti. 
 
Prin lobby-ul intreprins, a reusit sa convinga Comisia Europeana sa ia in considerare consumul actual al statelor membre in stabilirea tintelor de reducere si nu aplicarea unui procent standard de reducere fara a se tine cont de particularitati. Un prim pas a fost facut prin ajustarea corespunzatoare a textului Regulamentului, insa nu este suficient", scrie AgroTv.
 
Conform noilor prevederi, Romania trebuie sa reduca cu 35% consumul de pesticide pana in 2030, fapt calculat ca fiind media anilor 2015 - 2017.
 
Romania trebuie sa atinga in 2030 un consum de 0,416 kg/ha, dupa un calcul estimativ in care media 2015 - 2017 este aproximativ 0,640 kg/ha. Insa, acesta cantitate este insuficienta, avand in vedere ca pentru o productie competitiva este nevoie de minimum 1.5 kg/ha.
 
In prezent, Romania nu poate respecta aceasta reducere de consum a pesticidelor daca nu are la dispozitie si alternative eficiente de combatere a daunatorilor, la preturi accesibile.
 
"Solicitam sprijin si implicare din partea politicienilor si autoritatilor din Romania, mai ales ca dinspre conducerea Comisiei Europene(filiera socialista) vin semnale puternice ca se doreste implementarea pactului verde fara a tine cont de crizele intervenite si repercursiunile asupra fermierilor si sectorului agroalimentar condamnandu-i pe fermierii romani la lipsa de competitivitate atat in cadrul pietei unice, dar mai ales  fata de fermierii din state terte", este mesajul Aliantei pentru Agricultura si Cooperare.
Redactia Agroromania
Autor: Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Cirese cu pesticide, retrase de la comercializare de inspectorii ANSVSA
Cirese cu pesticide, retrase de la comercializare de inspectorii ANSVSA
In urma analizelor probelor s-a infirmat prezenta pesticidelor imazalil si tiabendozol, dar a...
Dovlecei din Turcia, contaminati cu pesticide
Dovlecei din Turcia, contaminati cu pesticide
Inspectorii sanitari-veterinari au depistat aproape 20 de tone de dovlecei proveniti din Turcia...
Greenpeace a cerut Romaniei sa interzica pesticidele periculoase pentru albine
Greenpeace a cerut Romaniei sa interzica pesticidele periculoase pentru albine
Dupa ce apicultorii autohtoni s-au plans in nenumarate randuri ca populatiile de albine le sunt...
Pesticidele cu neonicotinoide nu sunt singurele toxice
Pesticidele cu neonicotinoide nu sunt singurele toxice
Cercetatorii ne instiinteaza ca pentru combaterea insectelor se folosesc si alte substante...

Ultima ora

Ce trebuie sa stii despre laptele pasteurizat la temperaturi joase
Ce trebuie sa stii despre laptele pasteurizat la temperaturi joase
Tot mai multi procesatori si consumatori redescopera beneficiile pasteurizarii la temperaturi...
Stropirea pomilor fructiferi primavara - 3 aspecte-cheie de care sa tii cont, pentru o livada sanatoasa
Stropirea pomilor fructiferi primavara - 3 aspecte-cheie de care sa tii cont, pentru o livada sanatoasa
1. Tine cont de specia cultivata   Unul dintre cei mai importanti pasi pentru o...
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Rolul azotului Azotul este un element esential pentru dezvoltarea frunzelor, tulpinilor si...
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Iti oferim 10 sfaturi utile pentru a face alegerea corecta. 1. Verifica fermitatea Un bulb...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton