Publicat in: Diverse
Romania va sprijini financiar Republica Moldova in domeniul protectiei mediului
Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a semnat sambata, la Iasi, impreuna cu omologul sau moldovean, Declaratia Comuna prin care partile isi propun sa faca demersuri pentru incheierea unui Protocol Aditional prin care sa fie modificate prevederile "Acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistenta tehnica si financiara in baza unui ajutor nerambursabil in valoare de 100 milioane de euro acordat de Romania Republicii Moldova".
Evenimentul a avut loc cu prilejul sedintei interguvernamentale, romano-moldovene, desfasurata la Iasi.

"Cooperarea noastra cu Ministerul Mediului din Republica Moldova este foarte importanta pentru ca provocarile cu care ne confruntam, atat la nivel local, european, cat si global, necesita masuri comune, coordonate. in domeniul mediului, in ultimii doi ani, in pofida dificultatilor de ordin economic, am inregistrat o accelerare fara precedent a colaborarii cu colegii din Republica Moldova. In 2010 am semnat Memorandumul de intelegere cu intre Ministerul Mediului si Padurilor din Romania si Ministerul Mediului din Republica Moldova privind colaborarea in domeniul protectiei mediului, in urma caruia au avut loc mai multe intalniri de lucru in cadrul Comisiilor Mixte care au produs efecte la nivel practic: au fost depuse proiecte comune romano-moldovene pentru a obtine finantare din fonduri europene; specialistii nostri au acordat sprijin Ministerul Mediului din Moldova in realizarea unui proiect pe modelul Casa Verde", a declarat Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely.

Protocolul aditional vizeaza alocarea sumei de 15 milioane de euro - din cele 100 de milioane acordate de Romania ca sprijin financiar nerambursabil - pentru proiecte destinate reducerii emisiilor de gaze cu efect de sera si/sau adaptarii la efectele schimbarilor climatice, fonduri ce vor trece in directa coordonare a Ministerului Mediului si Padurilor din Romania.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h


Dupa ce va avea loc semnarea Protocolului Aditional, Ministerul Mediului si Padurilor din Romania si Ministerul Mediului al Republicii Moldova vor deveni Autoritati de Coordonare Nationala pentru proiectele in domeniul protectiei mediului si schimbarilor climatice.

Necesitatea introducerii aspectelor legate de domeniul protectiei mediului si schimbarilor climatice s-a impus ca urmare a asumarii, de catre Romania, a obligatiei de a contribui la finantarea combaterii schimbarilor climatice pe termen scurt (finantarea timpurie), pentru perioada 2010-2012. Conform prevederilor Acordului Copenhaga, aprobat la cea de-a 15-a Conferinta a Partilor la conventia Cadru a Natiunilor Unite privind Schimbarile Climatice, statele dezvoltate se angajeaza sa mobilizeze resurse financiare de aproximativ 30 mld USD in perioada 2010-2012, in vederea finantarii procesului de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera si de adaptare la efectele schimbarilor climatice in statele aflate in curs de dezvoltare.

In cadrul Consiliului European, Romania a anuntat ca va contribui cu suma de 15 milioane de euro pentru perioada 2010-2012, pentru a sustine efortul financiar global al UE, in contextul in care, in decembrie 2009, sefii de stat si de guvern ai statelor membre UE au convenit ca suma reprezentand contributia UE la finantarea combaterii schimbarilor climatice pe termen scurt (finantarea timpurie), pentru perioada 2010-2012, este de 2,4 mld. euro anual, suma care a fost stabilita pe baza contributiilor voluntare ale statelor membre.


Acordul dintre Guvernul Romaniei Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistenta tehnica si financiara in baza unui ajutor financiar nerambursabil in valoare de 100 milioane de euro acordat de Romania Republicii Moldova, semnat la Bucuresti, la 27 aprilie 2010, vizeaza dezvoltarea cooperarii dintre cele doua state in domeniile infrastructura de transport, unitati de invatamant, asistenta umanitara acordata in cazul unor situatii de urgenta si sectorul energetic la care se adauga, conform Protocolului aditional care urmeaza a fi semnat, domeniul protectia mediului si schimbari climatice.

Prevederile Acordului sunt aplicabile proiectelor dintre cele doua parti, proiectelor dintre institutiile publice sau private, proiectelor comune ce deriva din actiunile derulate in cazul unor situatii de urgenta, cu caracter deosebit si ocazional, implementarii proiectelor bilaterale de colaborare si de investitii in sectorul energetic, precum si implementarii proiectelor bilaterale de colaborare in domeniul protectiei mediului si schimbarilor climatice.

Autoritatile de coordonare a implementarii prevederilor Acordului si a Protocolului aditional pentru proiectele in domeniul protectiei mediului si schimbarilor climatice sunt, pentru Romania - Ministerul Mediului si Padurilor (MMP) si pentru Republica Moldova - Ministerul Mediului (MM).

Pentru proiectele din sectoarele infrastructura de transport, unitati de invatamant, asistenta umanitara acordata in cazul unor situatii de urgenta si sectorul energetic, coordonarea revine Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) - pentru Romania si Ministerului Dezvoltarii Regionale si Constructiilor (MDRC) - pentru Republica Moldova.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

AFIR a incheiat un protocol de cooperare cu Agentia de Interventie si Plati pentru Agricultura din Republica Moldova
AFIR a incheiat un protocol de cooperare cu Agentia de Interventie si Plati pentru Agricultura din Republica Moldova
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a incheiat protocolul de cooperare...
Plan de actiune comun semnat de ministrii Agriculturii din Romania si Republica Moldova
Plan de actiune comun semnat de ministrii Agriculturii din Romania si Republica Moldova
Marti, 26 aprilie 2016, la sediul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, ministrul...
Romania, cel mai mare consumator de produse agricole provenite din Republica Moldova
Romania, cel mai mare consumator de produse agricole provenite din Republica Moldova
Desi Republica Moldova a crescut in ultima perioada vanzarile si exporturile de produse agricole...
Importam masiv struguri si prune din Republica Moldova
Importam masiv struguri si prune din Republica Moldova
Potrivit unei anlize realizte de ANSVSA si data curnd publicitatii, importurile in Romania din...

Ultima ora

Ferma piscicola sustenabila: ce ai de facut pentru o afacere in acvacultura
Ferma piscicola sustenabila: ce ai de facut pentru o afacere in acvacultura
Iata pasii principali si ce resurse sunt necesare pentru a infiinta o ferma de...
21 de Plante aromatice: De la remedii naturale la retete delicioase
21 de Plante aromatice: De la remedii naturale la retete delicioase
Multe dintre acestea au si proprietati medicinale, fiind folosite pentru ceaiuri, tincturi sau...
Glicina in gradina: Cum sa cresti si sa ingrijesti glicina ca un expert
Glicina in gradina: Cum sa cresti si sa ingrijesti glicina ca un expert
Plantare si ingrijire   Glicina este o planta cataratoare spectaculoasa, apreciata...
Cat costa un roi de albine cu stup?
Cat costa un roi de albine cu stup?
Factori care influenteaza pretul unui roi de albine Pretul unui roi de albine poate varia...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton