Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Rosiile romanesti se vand cu 50 de lei kilogramul in piete.

rosiile-romanesti-se-vand-cu-50-de-lei-kilogramul-in-piete

Primele rosii romanesti au aparut deja pe tarabele comerciantilor din Bucuresti. Fata de anul trecut, acum kilogramul de rosii este de trei ori mai scump. Zilele acestea, bucurestenii au putut cumpara tomate cu 55 de lei/kg.


Unde suntem in clasamentul Europei?

In productia totala obtinuta, in Europa s-au recoltat 23,291 milioane de tomate, unde 742.899 tone au fost raportate de Romania. Aproximativ 3,2% din totalul productiilor obtinute la nivel european au fost aduse de pe teritoriul tarii. Suprafetele cultivate cu legume din Romania se concentreaza in Campia de Vest a Banatului si Crisanei, Campia Bailestiului, Boianului, Burnasului si Baraganului, Lunca Dunarii si Dobrogea. Suprafata totala cultivata cu tomate in Romania ajuns la 40.734 hectare, ceea ce reprezinta 9% din suprafata acestei culturi in Europa. In ierarhia principalelor tari cultivatoare a blocului comunitar, Romania se afla pe locul 3. In acest clasament cele doua tari din fata sunt Italia, cu 97.092 hectare, si Spania, cu 56.128 hectare.
 

Ce sunt asigurati consumatorii?

In prezent, consumatorii sunt asigurati de catre producatori ca aceasta tactica de a prezenta un pret crescut este doar specula unor comercianti. Odata ce rosiile vor incepe sa-si faca aparitia pe tarabe, preturile se vor stabiliza. Astfel, se vpr reduce considerabil fata de ce este acum la comerciantii din piata.
 
Pretul corect al rosiilor romanesti din aceasta perioada este in jurul valorii de 20 - 22 de lei/kg. "Acel pret de peste 50 de lei care a fost afisat, vreau sa inteleaga consumatorii, ca era un pret al comerciantului, nu al producatorului. Astazi, cand discutam, rosia pleaca de la producatori la 20-22 de lei/kg. Acel 55 lei/kg era un pret speculativ al unui comerciant. A fost o lucrare de imagine, a incercat si el sa faca bani”, a spus Gheorghe Vlad, presedintele OIPA Legume si Fructe, pentru AGRO TV.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultivarea plantei cu 5 arome


Probabil acum auzi pentru prima oara de Schisandra Trebuie sa stii insa ca in Orient aceasta planta asemanatoare cu vita-de-vie cu fructe mici si rosii care cresc in ciorchine este la fel de celebra ca ginsengul gratie efectelor ei iesite din comun in combaterea unei game foarte largi de afectiuni – de la astm si tuberculoza pana la...

Oferta Speciala
valabila 48h
 

Care este consumul tomatelor in Romania?

17% din valoarea productiei agricole finale a Uniunii Europene este reprezentata de sectorul agricol. Acesta are o importanta strategica pentru agricultura, mai ales in situatia in care exista 500 de milioane de consumatori europeni. Procentul vizeaza aproximativ 1 milion de exploatatii specializate in horticultura, generand astfel o multime de locuri de munca in diverse regiuni ale continentului.
 
Consumul de legume mediu anual pe locuitor in Romania este in jurul a 158,5 kg, din care 38,4 kg tomate. Aceasta marja in cazul tomatelor se claseaza drept 24,22% din consumul total de legume. Ajutoarele financiare in sectorul legumicol nu au intarziat sa apara, atat prin plati directe, cat si prin posibilitatea accesarii fondurilor europene. Printre legumele care au beneficiat de un astfel de ajutor se numara cartofii, tomatele si castravetii pentru industrializare. Insa, investitiile pentru asigurarea necesarului intern de legume in stare proaspata nu au fost suficiente. Romania este dependenta de importuri din tara, precum si Olanda, Turcia si Italia din aceste cauze.
 
Oamenii au propriile criterii de selectie a tomatelor, dupa soi, gust, pret si origine, conform unui studiu european. De asemenea, acesta a urmarit criteriile ce stau la baza deciziei de cumparare a tomatelor si produselor din tomate, precum si gradul de satisfactie al cumparatorilor privind tomatele si conservele de tomate achizitionate. Rezultatele studiului au demonstrat ca 60% dintre consumatorii chestionati prefera rosiile in stare proaspata, 20% prefera sucul de rosii, iar 17,54% folosesc pasta de rosii in retete pe care le si gatesc. Mai mult de 65% din subiecti achizitioneaza 50 kg si peste 50 kg pe an pentru familiile lor. Acestia folosesc cantitatile la prepararea in casa de suc de rosii si bulion. 94% dintre respondenti apreciaza rosiile romanesti si conservele din ele.
 
Preturile mai mari fata de trecut au legatura directa cu pandemia, producatorii fiind nevoiti sa-si acopere pierderile suferite rezultate din perioada cand pietele erau inchise. Alte probleme in aceasta zona sunt seceta care a condus la probleme cu aprovizionarea cu apa a retelei (lucru ce se incearca a fi remediat prin modificarea Legii irigatiilor) si taxele mari impuse producatorilor sau comerciantilor de pietele modernizate din Bucuresti.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016