Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Semnal de alarma al Bancii Mondiale in privinta cresterii preturilor la alimente
Fenomenul s-a inregistrat la nivel mondial in primul trimestru al lui 2014, fiind prima data in ultimii doi ani cand preturile acestor produse cresc la nivel global.
Cersterea cererii venite din partea Chinei, seceta prelungita din SUA, dar si tensiunile aparute in Ucraina au avut ca efect, printre altele, si cresterea pretului produselor alimentare la nivel global, fenomen constatat in primul trimestru al acestui an. Potrivit organismelor internationale, este pentru prima data dupa doi ani cand preturile la aceste categorii de prosuse cresc, pana acum tendinta fiind aceea de scadere.
In consecinta, Organizatia Natiunilor Unite a anuntat in urma cu o luna ca preturile alimentare mondiale au atins in luna martie 2014 cel mai ridicat nivel din ultimele 10 luni, din cauza conditiilor meteo nefavorabile din marile tari producatoare dar si a crizei din Ucraina. Expertii organizatiei sustineau la acea vreme sunt ingrijorati de posibilitatea ca aceasta crestere a preturilor alimentare sa conduca la revolte si proteste la nivel mondial, cum s-a intamplat in 2007 si 2008 in tari precum Haiti, Camerun si India.
Recent, si reprezentantii Bancii Mondiale au tras un semnal de alarma in aceasta privinta, bazandu-se pe raportul trimestrial al institutiei pentru perioada ianuarie - aprilie 2014. Potrivit raportului, preturile la produsele alimentare de baza au crescut cu 4 la suta la nivel mondial, acesta fapt datorandu-se in mod special cresterii preturilor la grau si porumb cu 18, respectiv 12 la suta, in primele trei luni ale acestui an.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Principalele cauze sunt, in opinia expertilor Bancii Mondiale, seceta prelungita din SUA si cresterea cererii la nivel mondial, provenita in special din partea Chinei. Nu in ultimul rand, situatia dein Ucraina a influentat la randul ei aceasta crestere a preturilor la nivel global. Fiind al treilea exportator mondial de porumb si al saselea de grau, Ucraina se confrunta in prezent cu o crestere a preturilor la produse alimentare pe fondul crizei politice si economice. In perioada ianuarie-aprilie, pretul porumbului in Ucraina a crescut cu 73 la suta iar cel al graului a urcat cu 37 la suta, ceea ce a avut un efect si asupra preturilor la nivel mondial.
Autor:
Catalin Adrian Tintareanu
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News