Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sindicalistii din agricultura reclama declinul cercetarii agricole romanesti

sindicalistii-din-agricultura-reclama-declinul-cercetarii-agricole-romanesti

Reprezentantii Agrostar spun ca, in aceste conditii, piata semintelor a fost acaparata de multinationale, iar fermierii au ajuns dependenti de aceste companii.


Reprezentantii Federatiei Nationale a Sindicatelor din Agricultura, Alimentatie, Tutun, Domenii si Servicii Conexe - Agrostar, atrag atentia asupra faptului ca cercetarea agricola din Romania este in faliment la ora actuala, iar fermierii sunt practic dependenti de multinationale, care au reusit sa acapareze piata de seminte, iar in acest context organizatia solicita Guvernului reorganizarea statiunilor si institutelor de cercetare-dezvoltare din sectorul agricol.
 
„In prezent, cercetarea agricola din Romania este in faliment, iar fermierii sunt practic dependenti de multinationale, care au reusit sa acapareze piata de seminte, genetica si chiar creditarea fermierilor cu seminte si alte inputuri. Practic, multinationala il finanteaza pe producatorul agricol, ii da inputurile necesare si il obliga sa vanda productia la un pret impus. Astfel, multinationalele sunt beneficiare indirecte ale subventiilor acordate, teoretic, fermierilor. Daca este sa analizam documentele in baza caror fermierii isi primesc subventia pe suprafata vom observa ca acestia trebuie sa faca dovada cu factura fiscala ca au insamantat cu seminte certificate, achizitionate de unde? De la multinationale furnizori de seminte, noi nemaiavand cercetare care sa furnizeze astfel de inputuri”, sustine secretarul general al Agrostar, Horatiu Raicu.
 
In acest context, federatia Agrostar este ingrijorata de situatia lucratorilor din cadrul statiunilor de cercetare — dezvoltare, multi dintre acestia realizand un venit net lunar de maxim 800 lei. Si cercetatorii din cadrul institutelor si statiunilor la randul lor realizeaza venituri nete sub nivelul performantelor realizate, al pregatirii profesionale, venituri care cu greu ajung la 2.000 lei net.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze


Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...

Oferta Speciala
valabila 48h

„Federatia Agrostar face apel la Guvernul Romaniei, dar si la agricultori, sa sustina reorganizarea acestui sector vital pentru agricultura, mai ales in contextul schimbarilor climatice care au loc in ultimii ani (seceta, inundatii, grindina etc), pentru a sustine agricultura romaneasca, agricultura ce ar trebui facuta cu soiuri autohtone fapt ce ar genera venituri pentru cercetare si nu numai. Factorii politici din Romania recomanda consumarea produselor romanesti fara a se lua in calcul faptul ca acestea sunt produse cu seminte din import si atunci se pune problema: acest produs este romanesc sau doar produs in Romania?”, se mai arata un comunicat al  federatiei.
 
Federatia Agrostar a depus la presedintia Romaniei un memoriu privind problemele agriculturii si ale lucratorilor ca urmare a protestului organizat de BNS si Agrostar si prin acest material a atras atentia presedintiei asupra situatiei anormale privitoare la TVA la seminte, in sensul ca TVA pentru seminte era de 20%, iar pentru produs de 9%, Codul fiscal a fost modificat, in sensul scaderii TVA la seminte la 9%. Aceasta masura ajuta fermierii, deoarece platesc mai putin pentru seminte, dar, din pacate, capitalizeaza furnizorii de seminte, altii decat statiunile si institutele de cercetare romanesti.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 3.5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016