Exclusiv
Publicat in: Diverse
Urzicile ornamentale - Coleus blumei
Urzicile ornamentale sunt plante rezistente si usor de cultivat. Acestea nu necesita o ingrijire deosebita si dau un aer modern locuintei.
Urzicile ornamentale, plantele din genul Coleus sunt rezistente si usor de cultivat. Aceste plante sunt cel mai bine cunoscute datorita foliajului spectaculos prin colorit si forme. Sunt cel mai adesea considerate a fi plante anuale de catre crescatorii si producatorii de seminte, dar ele pot fi cultivate si in ghivece si tinute in apartament.

Urzica ornamentala poate fi crescuta in gradina, in lumina indirecta sau chiar direct sub razele soarelui. Soiurile de talie mica (15-20 cm) vor realiza un cadru plin de culoare in spatiile restranse. Exista si soiuri care cresc pana la inaltimi de un metru, acestea sunt destinate unor ansambluri florale atractive prin culoare, care pot deveni punct de atractie pe o peluza ceva mai intinsa. Inainte de a alege locul potrivit, tineti minte, expunerea totala sau partiala la soare le poate afecta coloritul frunzelor, care se va schimba inspre rosu sau verde.

Urzica ornamentala din genul Coleus - Coleus ca planta de apartament

Plantat intr-un ghiveci, Coleusul poate deveni principala atractie a colectiei voastre de flori timp de mai multi ani. El trebuie plantat intr-un sol usor nisipos cu un bun drenaj. Asezati-l intr-un loc in care sa aiba parte de mai multe ore de lumina naturala in fiecare zi, eventual asigurati-i lumina artificiala de crestere pentru a obtine cel mai frumos si viu colorit al frunzelor.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h

Planta se poate adapta la temperaturi mai mici de 12 grade Celsius, dar va creste cel mai bine cand este pastrat intre 20 si 30 de grade Celsius. Pastrati solul umed cu regularitate, dar niciodata imbibat cu apa. Fertilizati planta in fiecare luna cu o solutie diluata (amestec 50%) de fertilizator pentru plante de interior.

Bobocii florilor trebuie indepartati imediat ce acestia se dezvolta, pentru a impiedica planta sa produca seminte. Odata ce este lasat sa produca seminte, el si-a indeplinit practic obiectivul in viata si deobicei moare. Toaletarea plantei poate fi de asemenea necesara pentru a preveni cresterea alungita pe verticala.

De fiecare data cand varful plantei este taiat, aceasta isi va distribui energia catre partile laterale, devenind o planta mult mai stufoasa. Coleusul este o planta care isi reface repede foliajul, astfel ca puteti taia foarte mult, chiar pana aproape de colet.

Plantele de Coleus, plantate grupat, pot da nastere unui interesant covor multicolor.

Coleus in gradina


Daca solul este lasat sa se usuce, frunzele se ofilesc, dar in mod normal isi revin repede cand planta este din nou udata. Udati planta adecvat in timpul plantarii si apoi acoperiti solul cu un strat protector de mulci pentru a conserva umiditatea. Stratul protector va ajuta planta sa se incalzeasca retinand caldura in sol, astfel ajutand planta sa se acomodeze in noua ei casa. Aveti grija la daunatori precum puricii frunzelor, musculita alba si mai ales limacsii.

Inmultirea Coleusului

Prin inmultirea prin seminte, este destul de usor sa va extindeti colectia de plante Coleus. Semintele nu sunt scumpe, sunt usor de gasit si incoltesc aratandu-si prima culoare in aproximativ doua saptamani.

Un alt avantaj al inmultirii Coleusului prin seminte este faptul ca fiecare pachet de seminte va contine multe culori diferite de plante. Din aceasta varietate puteti alege favoritele dumneavoastra pentru a le clona in viitor prin butasire. Daca intentionati sa il cresteti ca planta de interior, insamantarea poate fi facuta inauntru in orice moment al anului.

Daca rasadul are ca destinatie plantarea in gradina, atunci insamantarea trebuie facuta in interior cu cel putin 10 saptamani inaintea ultimului inghet asteptat, astfel incat plantele vor fi bine dezvoltate cand va veni timpul plantarii lor in gradina. Semintele de Coleus sunt foarte mici. De aceea, ele trebuie semanate pe un strat de pamant steril si umed, intr-o tavita putin adanca, dupa care vor fi acoperite cu un strat subtire de pamant fin.

Tavita trebuie acoperita cu un capac de sticla sau cu folie de plastic pentru a retine umezeala, pana cand semintele vor incolti. Pastrati tavita intr-un loc calduros si luminos dar ferit de razele soarelui. Cand rasadurile sunt suficient de mari pentru a putea fi manevrate cu usurinta, ele vor fi dezgropate si plantate in vase individual.

Daca pericolul inghetului a trecut, plantele pot fi mutate in gradina. Inmultirea coleusului prin butasire este de asemenea usoara. Ea se face prin taierea unei bucati de tulpina, in orice moment al anului.

Folositi un cutit curat si ascutit pentru a taia tulpina chiar sub un nod al unei frunze. Indepartati frunzele din partea de jos, inmuiati capatul taiat intr-un hormon de inradacinare (auxina) si introduceti-l in pamant proaspat. Acesti butasi vor prinde radacini si daca sunt tinuti in nisip umed sau intr-un pahar cu apa la temperatura camerei. Luati butasii toamna, anterior inghetului si cresteti Coleus-ul ca planta de interior pentru a da culoare lunilor de iarna.

In februarie sau martie luati din nou cativa butasi si cultivati-i pentru a fi plantati in gradina cand vremea se va incalzi. Plantele vechi au tendinta de a se alungi pe verticala, iar frunzele se vor decolora.
Redactia Agroromania
Autor: Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.14 din 29 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Glicina in gradina: Cum sa cresti si sa ingrijesti glicina ca un expert
Glicina in gradina: Cum sa cresti si sa ingrijesti glicina ca un expert
Plantare si ingrijire   Glicina este o planta cataratoare spectaculoasa, apreciata...
Lalele: plantare, ingrijire si curiozitati despre florile simbolice ale primaverii
Lalele: plantare, ingrijire si curiozitati despre florile simbolice ale primaverii
Cu petalele sale viu colorate, laleaua reprezinta speranta prospetimea si vitalitatea. In plus,...
Lucerna, mai mult decat o simpla planta furajera - rolul ei in sistemele agricole moderne
Lucerna, mai mult decat o simpla planta furajera - rolul ei in sistemele agricole moderne
In continuare, vei descoperi importanta strategica a cultivarii lucernei, tehnicile de...
5 solutii moderne pentru cresterea randamentului culturii de floarea-soarelui
5 solutii moderne pentru cresterea randamentului culturii de floarea-soarelui
Chiar daca infiintarea culturii se realizeaza in general intre 25 martie si 15 aprilie,...

Ultima ora

Ce trebuie sa stii despre laptele pasteurizat la temperaturi joase
Ce trebuie sa stii despre laptele pasteurizat la temperaturi joase
Tot mai multi procesatori si consumatori redescopera beneficiile pasteurizarii la temperaturi...
Stropirea pomilor fructiferi primavara - 3 aspecte-cheie de care sa tii cont, pentru o livada sanatoasa
Stropirea pomilor fructiferi primavara - 3 aspecte-cheie de care sa tii cont, pentru o livada sanatoasa
1. Tine cont de specia cultivata   Unul dintre cei mai importanti pasi pentru o...
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Rolul azotului Azotul este un element esential pentru dezvoltarea frunzelor, tulpinilor si...
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Iti oferim 10 sfaturi utile pentru a face alegerea corecta. 1. Verifica fermitatea Un bulb...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016