Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum poti obtine un randament mai bun la cultura de cereale - metode la indemana ta

cum-poti-obtine-un-randament-mai-bun-la-cultura-de-cereale-metode-la-indemana-ta

Cerealele paioase (grau, secara, triticale, orz, ovaz) constituie inca din cele mai vechi timpuri una dintre cele mai importante grupe de plante pentru existenta si activitatea umana, datorita caracteristicilor care le fac valoroase. Una dintre acestea se refera la randamentul foarte bun pe care culturile de cereale il pot avea si care se traduce printr-o recolta bogata, de calitate, constanta si care poate fi valorificata in orice perioada a anului, indiferent de sezon.


Totusi, un randament bun nu poate fi obtinut fara efectuarea la timp si corecta a lucrarilor de intretinere si fara aplicarea eficienta a masurilor fitotehnice de prevenire si combatere a bolilor, daunatorilor si buruienilor. In continuare, afli care sunt unele dintre cele mai importante aspecte de care ar fi bine sa tii cont daca vrei sa obtii productii conform asteptarilor. 
 
Principalii factori ce influenteaza productia in culturile de cereale
 
Potrivit lucrarii „Fitotehnie”, Conf. univ. dr. Viorel Ion (2010), principalii factori care influenteaza productia de cereale sunt:
 
  • potentialul genetic al fiecarei plante - cultivarea soiurilor cu randament ridicat, folosirea unor seminte certificate si tratate, care au rezistenta crescuta la boli, daunatori si stresul legat de factorii de mediu;
  • factorii de mediu - umiditatea din sol si din aer, temperatura, vantul; 
  • calitatea solului - elementele nutritive de care au nevoie plantele pentru a se putea dezvolta;
  • tehnologia de cultura - amplasarea si infiintarea corecta a culturii, efectuarea lucrarilor solului, masurile agrofitotehnice; prin respectarea tehnologiei de cultura, recolta rezultata poate fi cat mai apropiata de potentialul genetic obtinut prin ameliorare; astfel, se urmaresc obiective precum: 
  • crearea unor conditii favorabile dezvoltarii plantelor;
  • imbunatatirea si corectarea factorilor de mediu (irigatii, pentru furnizarea cantitatilor necesare de apa, fertilizare pentru asigurarea elementelor nutritive);
  • prevenirea si combaterea bolilor, a daunatorilor si a buruienilor (monitorizarea culturii, aplicarea de tratamente cu fungicide, erbicide si insecticide).

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze


Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...

Oferta Speciala
valabila 48h
Masuri pentru cresterea randamentului in culturile de cereale
 
Printre cele mai importante masuri pe care le poti lua pentru a obtine un randament mai bun in culturile de cereale se numara cele referitoare la fertilizarea optima a solului, folosirea unor seminte tratate, de calitate, respectarea distantei dintre randuri, la semanat si monitorizarea culturii. 
 
Fertilizarea optima a solului
 
Fertilizarea corecta a solului presupune aplicarea ingrasamintelor, in functie de particularitatile biologice ale plantelor, insusirile chimice ale terenului pe care este infiintata cultura, precum si de proprietatile hidrofizice ale solului. Stabilirea dozelor de ingrasaminte se face in functie de productia estimata, consumul specific plantei respective, rezerva solului in elemente nutritive si de apa, regimul precipitatiilor, semintele / hibridul / soiul cultivat si planta premergatoare culturii de cereale. 
 
Graul si orzul, de exemplu, sunt foarte pretentioase la fertilizare pentru ca sistemul radicular al radacinilor este slab dezvoltat si absoarbe mai greu substantele nutritive solubile din sol. In plus, au perioade scurte de absorbtie a elementelor nutritive. Totusi, necesarul de elemente nutritive este scazut. De pilda, pentru realizarea a 100 kg boabe de grau si productia corespunzatoare de paie, graul extrage din sol: 2,3 - 3,3 kg azot, 1,1 - 1,8 kg pentoxid de fosfor si 1,9 - 3,7 kg dioxid de potasiu. In schimb, porumbul este o planta mare consumatoare de substante nutritive.
 
Tratamentul semintelor de cereale
 
Aplicarea unui  tratament de samanta pentru cereale este importanta pentru ca asigura:
 
  • protectia eficienta fata de agentii patogeni si atacurile daunatorilor si, implicit, cresterea randamentului culturii;
  • un start excelent pentru cultura de cereale, germinatia si rasarirea plantelor fiind independente de temperatura din aer sau de nivelul precipitatiilor;
  • calitatea semintelor si selectivitatea in cadrul conditiilor activitatilor agricole pe orice tip de sol;
  • inradacinare mai buna, adica dezvoltarea unui sistem radicular mai puternic, asigurandu-se, astfel, o mai buna rezistenta a plantelor, ancorare in sol si absorbtie a nutrientilor.
 
Tratamentele pentru seminte pot fi lichide sau pulberi si sunt de trei tipuri:  
 
  • fungicide - previn si combat bolile transmise prin samanta sau sol; unul dintre fungicidele pentru care poti opta pentru semintele de cereale este Systiva® 333 FS, primul fungicid cu actiune foliara, care se aplica direct pe seminte, odata cu tratamentul acestora; totodata, protejeaza cultura pana la al doilea tratament, are o mobilitate foarte buna in planta, este eficient pentru perioade lungi, asigurand efecte fiziologice suplimentare AgCelence®, si ofera un control excelent al agentilor patogeni; 
  • insecticide - previn si combat atacurile daunatorilor;
  • insectofungicide - sunt o combinatie de fungicide si insecticide. 
     
Respectarea distantei dintre randuri, la semanat
 
Respectarea distantei dintre randuri la semanat este esentiala pentru un randament bun al culturii, pentru ca desimea plantelor are un impact major asupra dezvoltarii optime a acestora si, totodata, are influenta asupra aparitiei si evolutiei anumitor boli in cultura, precum si asupra starii de vigoare a buruienilor, aflate in concurenta directa cu plantele de cultura, in ceea ce priveste necesarul de apa, hrana si lumina. 
 
Iata cateva exemple, in ceea ce priveste distanta optima intre randuri, la semanat, potrivit lucrarii „Tehnologii agricole performante”, Ioan Oancea (2005): 
 
  • grau de toamna, orz de primavara, orzoaica de primavara, secara de toamna, ovaz de primavara si toamna - 12,5 cm intre randuri;
  • orz, orzoaica de toamna - 12,5 - 25 cm intre randuri;
  • triticale - 6 cm sau 12,5 cm intre randuri.
     
Monitorizarea culturii de cereale, pentru un randament bun
 
Una dintre cele mai importante masuri de preventie si de control al bolilor, atacurilor daunatorilor ori al gradului de imburuienare este monitorizarea permanenta a culturii de cereale. Astfel, pot fi depistate la timp semnele de boala, prezenta leziunilor cauzate de daunatori ori dezvoltarea plantelor nedorite. In felul acesta, vei sti cum sa actionezi corect si la timp pentru a diminua riscurile de pierdere de productie. 
 
La fel de importanta este insa si monitorizarea recoltei dupa depozitare, pentru a te asigura ca boabele sunt sanatoase si de calitate pentru a fi valorificate. 
 
Obtinerea unui randament mai bun la cultura de cereale paioase, depinde de respectarea tehnologiei de cultivare, specifica fiecarei plante, de efectuarea lucrarilor de intretinere la timp si corect, si de aplicarea unor masuri pentru prevenirea si combaterea bolilor, a daunatorilor si a buruienilor. 
 
Sursa foto: Shutterstock

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016